13.7 C
Campulung Muscel
06/10/2024

Expoziţia „O lume nesfârşită”, vernisată în Grădina Publică „Merci”

Startul evenimentelor care fac parte din proiectul „Chapeau, Muscel”, organizat de Asociaţia Narative, în parteneriat cu Institutul Francez din România, a fost dat de vernisajul expoziţiei „O lume nesfârşită”, inspirată din banda-desenată a lui Christophe Blain şi Jean-Marc Jancovici.

Expoziţia s-a născut de la un album de bandă desenată, care a fost creată în 2021 de un ilustrator francez, Christophe Blain, pe când a făcut cunoştinţă cu Jean-Marc Jancovici, un profesor din Franţa care este cunoscut pentru că cercetează de ani de zile schimbarea climatică, gazele cu efect de seră şi încălzirea globală. Albumul de bandă-desenată este unul valoros, deoarece ajută la găsirea unor mici soluţii la nivel personal, dar şi la nivel global, pentru a reduce schimbarea climatică. Este o expoziţie creată de Institutul Francez din România, care a fost tradusă în limba română şi care conţine câteva planşe din această stufoasă lucrare, în 25 de planşe, prin care au fost rezumate toate gândirile lui Jean-Marc Jancovici asupra mediului şi oamenilor şi este făcută în patru capitole, explicate de Amandine Bănescu, organizatoarea acestei expoziţii: „Avem un prim capitol despre energie şi este vorba despre faptul că energiile sunt, de fapt, gratis pe planetă. Planeta nu ne cere bani pe petrol, nu ne cere bani pe gaz, şi felul cum le consumăm în ziua actuală.

Al doilea capitol este despre climă şi explică cum toate aceste energii pe care pe extragem din planetă şi le folosim produc dioxid de carbon, care odată eliberate în atmosferă se numesc gaze cu efect de seră, pentru că provoacă această încălzire globală.

În capitolul trei, încearcă să se facă un bilanţ asupra alternativelor acestor energii. Deci, energiile regenerabile, eoliene şi solare, cumva, nu o să ne salveze. Sunt o mică parte din soluţie, dar nu o să fie suficient. Revin asupra energiilor nucleare.

Ultimul capitol, al patrulea, este despre alimentaţie, transport şi comunităţi, unde se expun soluţiile pe care le putem implementa la nivelul nostru, ori la individual, ori la nivel de colectiv, şi care dau nota de optimism asupra bilanţului despre planetă.”, a explicat Amandine Bănescu.

Evenimentele din cadrul proiectului „Chapeau, Muscel” sunt programate să aibă loc în fiecare week-end, până pe data de 22 septembrie. Iată programul:

14 septembrie

  • Film Documentar „Mergând pe apă”, regia Aïssa Maïga, proiecție în aer liber (în parteneriat cu Institutul Francez din România), ora 19:00

15 septembrie

  • Circ:
  • -atelier de jonglerie creativă, ora 10.30
  • -spectacol de circ contemporan „Rogier&Rossa”, ora 17.00 (Şcoala de Circ Timişoara)

22 septembrie

  • -Parada pălăriilor şi instalaţia multimedia „Dulceaţa de Cireşe”, ora 17.00
  • -Concertul „Music ON Jazz Quartet” (Sibiu), ora 18.00

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!