24.6 C
Campulung Muscel
10/09/2024

Renovarea Policlinicii începe săptămâna viitoare. Investiţia cu fonduri europene include şi dotare cu aparatură medicală ultramodernă

La conferinţa de presă, susţinută marţi, 13 august 2024, în cadrul căreia a prezentat stadiul proiectelor Primăriei cu finanţare nerambursabilă ori locală, la trei ani şi zece luni de mandat, primăriţa Elena Lasconi a lansat câteva anunţuri de interes privitoare la investiţiile care vor începe în curând. Una dintre acestea este renovarea cabinetelor Policlinicii Câmpulung, lucrare derulată din fonduri PNRR, care include şi dotare cu aparatură medicală ultraperformantă. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă susţine financiar un proiect în valoare de 15.543.336,84 lei, la care Primăria are o contribuţie de 1.569.877,02 lei. Elena Lasconi a semnat contractul de finanţare a acestui obiectiv pe 25 ianuarie 2023.

Administraţia locală a optat pentru organizarea a două licitaţii ale investiţiei „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung”. Pentru execuţia amenajării spaţiilor degradate ale unităţii medicale, procedura de achiziţie a serviciilor constructorului s-a derulat în intervalul martie – iulie 2024, când s-a semnat contractul cu executantul îmbunătăţirilor programate la spaţiile interioare ale clădirii. Autorităţile locale au solicitat de la câştigătorul licitaţiei cel mai bun raport calitate – preţ, pe care l-a oferit firma RAF Project Construct SRL, din Piteşti. Ieri, primăriţa Elena Lasconi a anunţat că luni, 19 august 2024, vor începe lucrările de modernizare, la un cost de 4,3 milioane de lei, de la 4,8 milioane de lei, valoarea de la licitaţie.

  • În ce constă investiţia de modernizare

În cadrul investiţiei fi înlocuită pardoseala actuală cu pardoseală tip Tarkett, de calitate superioară, pentru uz medical, pentru trafic intens, pe o suprafaţă de 2.908,30 mp. Pardoseala ar urma să urce până la înălţimea de 1,5 m.

Apoi vor fi reabilitaţi pereţii şi tavanele prin tencuială, gletuire şi aplicarea de vopsea lavabilă antimicrobiană, pe o suprafaţă desfăşurată de 3.317,45 mp. Lucrarea include şi reabilitarea a nouă grupuri sanitare prin montarea unei suprafeţe de 176,87 mp de faianţă, a 40 mp de gresie, a 9 chiuvete şi 9 toalete.

Vor fi montate 90 de întrerupătoare pentru iluminat, 180 de prize şi 180 de corpuri de iluminat şi vor fi înlocuite 150 de radiatoare cu dimensiunea de 1600X600. Radiatoarele vor fi dotate cu cap termostatic inteligent fără fir cu afişaj LCD, în scopul reducerii costurilor de încălzire a locuinţei cu până la 30%, datorită funcţiei de detectare a ferestrelor deschise sau a modului ecologic.

Totodată, vor fi înlocuite 106 uşi interioare pentru cabinete / acces grup sanitar. Vor fi uşi termopan de calitate superioară pentru exterior, culoare alb, cu geam pe 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 98 x 210 cm. Vor fi înlocuite şi 14 uşi duble batante pentru hol. Uşile vor fi de calitate superioară, culoare alb, cu geam securizat pe cel puţin 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 155 x 210 cm.

Durata contractului de lucrări nu va depăşi patru luni.

  • 50 de ani în care nu s-a putut întreprinde o reabilitate capitală

„Clădirea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung a fost dată în folosinţă în anul 1974 şi, din păcate, a funcţionat fără investiţii în modernizare şi dotare o jumătate de secol. Această unitate deserveşte aproximativ 120.000 de locuitori din Muscel. În perioada pandemiei de Covid-19, aceşti locuitori au avut de suferit, întrucât Spitalul Municipal Câmpulung a fost declarat spital-suport Covid şi, astfel, au rămas fără servicii medicale de urgenţă pe o rază de 50 km.

Cetăţenii şi-au îndreptat atenţia asupra Ambulatoriului de Specialitate, fiind unica instituţie medicală de stat din întreaga regiune care putea primi în continuare pacienţi non-Covid. Ceea ce au găsit a fost imaginea ponosită a unei clădiri, în care nu s-a investit nimic din 1974.

În anul 2020, ultimul etaj al clădirii era puternic afectat de infiltraţii din cauza că plafonul era deteriorat. Deşi clădirea are o structură P+2E, nu beneficia de un lift. În ultimii doi ani, s-au făcut investiţii în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal, astfel încât, în acest moment, primul etaj nu mai este afectat de infiltraţii cauzate de precipitaţii, s-a amenajat o recepţie modernă şi s-a dispus montarea unui lift. Lucrările au fost executate din donaţii şi alocări de la bugetul local.

Municipiul Câmpulung şi-a luat angajamentul să transforme această dovadă vie a proastei administraţii din ultimii 30 de ani într-un centru de excelenţă în ceea ce priveşte serviciile medicale ambulatorii. Investiţiile în domeniul medical din Câmpulung au fost, practic, inexistente în perioada postcomunistă atât în ceea ce priveşte întreţinerea, reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care aceste servicii se desfăşoară, cât şi referitor la dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie, care să asigure investigaţii performante, diagnosticare corectă, atractivitate pentru medici.”, este raţiunea fructificării oportunităţii de finanţare ivite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Municipalitatea, în parteneriat cu Spitalul Câmpulung, a elaborat proiectul „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung”, prin care continuă demersurile iniţiate în urmă cu doi ani.

„Spitalul Câmpulung dispune de dotări insuficiente şi/sau depăşite, impunându-se investiţii nu doar pe componenta de infrastructură, cât şi pe cea de echipamente. Prin acest proiect ne propunem să igienizăm şi să modernizăm zonele comune şi cabinetele în care medicii îşi desfăşoară activitatea ambulatorie, alocând 31% din bugetul proiectului către lucrări de amenajare interioară, care nu necesită autorizaţie de construire.”, este dezideratul celor doi parteneri.

  • Pe lângă amenajare, va fi achiziţionată aparatură medicală  de 8,7 milioane de lei 

Totodată, sunt pregătite şi formalităţile pentru derularea achiziţiei privitoare la furnizorul aparaturii medicale care va completa investiţia de reabilitare a cabinetelor. „Achiziţia pentru dotări este urcată în SEAP şi aşteaptă validare. Produsele vor fi livrate până la sfârşitul anului.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

Ambulatoriul de Specialitate va fi dotat cu echipamente medicale în valoare totală de 8.748.215,20 lei fără TVA, care să asigure posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale de cea mai bună calitate. Specialităţile vizate sunt următoarele: diabetologie, urologie, oftalmologie, gastroenterologie, chirurgie, balneofizioterapie, chirurgie plastică, dermatologie, pediatrie, ORL, laborator.

Cele mai importante dotări constau în: mamograf, videoendoscop, tomograf ocular şi laser YAG pentru Oftalmologie, ecograf pentru Pediatrie, masă de consultaţii, laser, scaun de tratament incontinenţă urinară şi ecograf pentru Urologie, aparat Tekar şi masă digitală pentru elongaţii la Balneofizioterapie.

Lucrările de amenajare interioară şi dotările medicale sunt completate de investiţii la nivelul recepţiei Ambulatoriului de Specialitate şi implementarea unui sistem electronic de dirijare şi ordonare, în valoare totală de 283.000 lei fără TVA.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!