“Cetăţenii de Onoare” ai Câmpulungului în anul 2024 vor fi medicii Cornelia Băjan şi Mihai Manole. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Consiliu Local din această după-amiază, unde votul consilierilor locali a reprezentat aprecierea dedicării şi profesionalismului manifestat de cei doi medici de-a lungul anilor. Vă invităm să descoperiţi câteva detalii din biografia acestor personalităţi care şi-au dedicat viaţa sănătăţii cetăţenilor din Câmpulung, din Muscel şi nu numai.
CORNELIA BĂJAN
„Căci viaţa mea aceasta s-a chemat,
Pătrunsă în numeroase bătălii,
Eu sufletul copiilor l-am dat,
Ca să rămân mereu printre cei vii.”
Acest crez inspirat de profesorul Ion Popescu Piscu a marcat activitatea prodigioasă a medicului pediatru Cornelia Băjan, care cu adevărat şi-a dăruit sufletul copiilor în decursul celor 45 de ani de carieră. Viaţa profesională a dr. Cornelia Băjan s-a împlinit cu fiecare pacient tratat şi vindecat, ocupaţie căreia aceasta i se dedică şi în prezent, la cei 74 de ani ai săi.
Majoritatea câmpulungenilor au fost pacienţii doamnei doctor Cornelia Băjan, care acum îi îngrijeşte, cu aceeaşi abnegaţie ireproşabilă, pe copiii lor. Calitatea personalităţii a cărei activitate remarcată printr-un profesionalism impecabil, dublat de o longevitate impresionantă, este reflectată de însăşi finalitatea celor două facultăţi absolvite, ambele încheiate cu media 10.
După ani şi ani de practică susţinută, vorbesc pentru bunul nume al Corneliei Băjan miile de copii trataţi şi miile de părinţi mulţumiţi de calitatea actului medical oferit cu ataşament, delicateţe şi bunătate. Reputaţia profesională a doctoriţei Băjan s-a clădit, înainte de prestaţia medicală, pe calitatea sa de om loial convingerilor cu care practică o profesie nobilă, dar pretenţioasă, care impune, dată fiind vârsta pacienţilor, răbdare şi blândeţe.
Deşi vârsta îi permitea să se retragă din activitate de acum un deceniu, dr.Cornelia Băjan a ales să fie utilă pe mai departe Spitalului Câmpulung şi comunităţii locale, care are atâta nevoie de medici pediatri. Cornelia Băjan a transformat profesia în scopul fiecărei zile ce-i este dată. Un scop atât de intens, care îi dă energia de a consulta zeci de copii, zilnic, fiind medicul care, practic, ţine activitatea Policlinicii Câmpulung. Cornelia Băjan face parte dintr-o generaţie de medici care profesează din simţire şi credinţă, nu din raţiuni financiare.
De aceea apare ca firească o modestă manifestare a recunoştinţei comunităţii câmpulungene sub forma titlului de „Cetăţean de Onoare”, pentru a răsplăti, într-o manieră insuficientă raportat la cât a oferit acest medic oraşului şi instituţiei, o viaţă închinată sănătăţii copiilor musceleni.
Deşi cariera impresionantă, sinonimă cu devotamentul absolut, vorbeşte de la sine despre contribuţia în domeniul sănătăţii adusă în decursul atâtor decenii de activitate, vom prezenta câteva referinţe despre parcursul profesional al dr. Cornelia Băjan.
Cornelia Mieluca, Băjan după numele de căsătorie dobândit în 1985, s-a născut pe 16 martie 1950, în satul Cândeşti, comuna Albeştii de Muscel. Părinţii săi, Elisabeta şi Gheorghe Mieluca, erau de profesie învăţători. De altfel, tatăl, institutor în fostul judeţ Muscel, i-a fost învăţător la Şcoala Primară cu clasele I-IV, pe care a absolvit-o în satul Cândeşti.
Moştenind dragostea părinţilor pentru lucrul cu cei mici, cele două fiice ale familiei Mieluca au urmat cariere dedicate aceluiaşi scop: copiii. Cornelia a devenit un apreciat medic pediatru, iar Claudia, căsătorită Ungureanu, s-a dedicat profesiei de dascăl de matematică, fiind în prezent pensionară. Întreaga familie a surorii sale este formată din cadre didactice, soţul, Aurel, şi fiul, Călin Gheorghe, dedicându-i-se aceluiaşi domeniu.
După cursurile Şcolii Primare din Cândeşti, Cornelia a urmat Şcoala Gimnazială cu clasele V-VIII la Albeştii de Muscel. Pregătirea a continuat cu Liceul „Dinicu Golescu”, profilul Uman, pe care l-a absolvit în anul 1969. Este componentă a „Promoţiei de Aur”, cum a fost numită generaţia sa din care a provenit o serie marcantă de intelectuali formaţi în şcoala musceleană.
În intervalul 1969-1972, Cornelia Băjan a studiat la Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Agricole din Piteşti, pe care a absolvit-o cu media 10 (Diploma nr.123908/198-20.01.1973).
Următoarea etapă în evoluţia pregătirii sale a reprezentat-o Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Facultatea de Pediatrie – având la bază studii de Pedagogie şi Psihologie a copilului -, pe care a absolvit-o în 1979, tot cu media 10, la fel ca precedenta (Diploma nr.383753/956/5.01.1981). Între 1979-1981, a efectuat perioada de stagiatură de trei ani la Spitalul Câmpulung Muscel, constând în câte şase luni lucrate în fiecare secţie a spitalului.
În anul 1981, Cornelia Băjan a participat la concursul pe ţară de secundariat, echivalentul rezidenţiatului din prezent, desfăşurat la Bucureşti, la specialitatea „Pediatrie”. Media obţinută a plasat-o între primii 15 medici pediatri din ţară admişi în urma susţinerii concursului la nivel naţional.
Studiile şi pregătirea în domeniul pentru care a optat le-a desfăşurat la Clinica de Pediatrie Fundeni din Bucureşti, iar examenul de specialitate l-a susţinut la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, în anul 1983, când a obţinut diploma de medic specialist pediatru.
După absolvirea facultăţii, la cererea sa, a fost repartizată la Spitalul de Pediatrie din Scorniceşti – Olt, între anii 1979-1981, nefiind locuri la Pediatrie la niciun spital din judeţul Argeş. În anul 1981, s-a transferat la Leagănul de Copii din Câmpulung. Timp de un an – în 1983 -, a fost directorul acestei instituţii. După acest moment de debut al activităţii sale la Câmpulung, a participat la concursul pentru postul de medic pediatru în cadrul Ambulatoriului de Specialitate (Policlinica din Câmpulung).
În anul 1994, Cornelia Băjan a susţinut concursul pentru postul de medic primar la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti, devenind medic primar pediatru.
Între anii 1994-2022, a funcţionat în Ambulatoriul de Specialitate cu program integrat cu Spitalul de Pediatrie Câmpulung. Din anul 2022, cu sprijinul şefului de secţie, dr. primar pediatru Anca Chivu, dr. Cornelia Băjan îşi desfăşoară activitatea, pe bază de contract de prestări servicii medicale, la Secţia Pediatrie Compartiment Primiri Urgenţe, unde activează şi la ora actuală.
În decursul îndelungatei sale cariere, care continuă şi în prezent, dr. Cornelia Băjan a participat frecvent la cursuri de specialitate, diplomele şi punctajele obţinute fiind o recunoaştere a pregătirii prin intermediul acestor sesiuni, dar erau necesare şi în relaţia cu Direcţia de Sănătate Publică Argeş.
În timpul activităţii sale de medic pediatru, de la absolvirea facultăţii şi până astăzi, Cornelia Băjan a activat cu conştiinciozitate şi responsabilitate pentru pacienţii săi, care au provenit din rândul copiilor din Câmpulung, din comunele Muscelului, din ţară, dar şi din alte ţări. Părinţi din alte părţi, care au auzit de priceperea medicului câmpulungean sau care, în copilăria lor, au trecut prin mâinile sale vindecătoare, i-au încredinţat copiii pentru a-i trata.
Dr.Cornelia Băjan s-a făcut utilă şi colegilor săi, ajutând atunci când aceştia au avut nevoie să fie înlocuiţi sau sprijiniţi. Una dintre aceste situaţii este cea a doamnei doctor Reasilvia Miloş, fostul şef de secţie al Maternităţii Câmpulung, pe durata concediului de maternitate pentru îngrijirea celui de-al doilea copil. Înainte de 1989, o dată pe lună, Cornelia Băjan a întreprins deplasări la dispensarele din comunele Bălileşti, Stâlpeni, Rucăr, Aninoasa, Berevoeşti, Vlădeşti, ca medic specialist îndrumător pentru medicii din dispensar, făcând activitate de teren şi pentru cazurile sociale.
Dovada desăvârşirii profesionale, manifestate sub forma unui titlu ştiinţific, o constituie Diploma de Doctor în Ştiinţe Medicale, obţinută în 2006, la capătul a trei ani (2002-2005) de lucru la teza de doctorat axată pe o temă care îmbina studiile sale de biologie cu activitatea de tratare a anumitor boli din viaţa copiilor.
Legat de viaţa personală, Cornelia Băjan s-a căsătorit, în anul 1985, cu inginerul Dragoş Băjan, care, vreme de 31 de ani, a lucrat la Primăria Câmpulung, el însuşi recompensat cu titlul de „Cetăţean de Onoare”. Familia Băjan nu a avut copii, poate, şi de aceea întreaga dragoste a doctoriţei Cornelia Băjan s-a revărsat asupra pacienţilor săi, pe care i-a îngrijit ca pe copiii săi. Ca o mulţumire personală şi profesională, soţia singurului său nepot, dr.Gabriela Iacob, medic primar Obstetrică-Ginecologie, profesează la Spitalul Câmpulung.
Până şi domiciliul Corneliei Băjan, aflat la doi paşi de Spitalul Câmpulung, pe strada redenumită „Dragoş Băjan” în amintirea soţului, apare ca o mărturie a faptului că acesta a fost destinul său. Un destin pe care l-a servit cu o dedicare exemplară.
Menţinerea în activitate a unuia dintre cei mai buni medici pediatri pe care i-a avut Câmpulungul, disponibil oricând şi activ la anii săi, constituie o măsură apreciată de beneficiarii serviciilor asigurate de Cornelia Băjan, o personalitate a vieţii medicale, a cărei consacrare dovedită în cele patru decenii şi jumătate de activitate justifică întru totul acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare”.
Mihai MANOLE
Medicul pediatru Mihai Manole este, la fel ca dr. Cornelia Băjan, exponentul unei generaţii de profesionişti în domeniul Sănătăţii cum alţii nu se vor mai naşte prea curând. Susţine această afirmaţie activitatea neîntreruptă vreme de 51 de ani, practicată şi în prezent, la cei 78 de ani ai săi, pe care îi va împlini în luna noiembrie. Activitate care şi astăzi înseamnă zeci de consultaţii acordate zilnic, serviciul de gardă asigurat noaptea la Spitalul Câmpulung şi acoperirea, prin munca sa, a prestaţiilor medicale necesare într-un domeniu în care este nevoie pe mai departe de specialişti în Pediatrie.
Pe lângă atributele profesiei sale, mulţi ani, dr. Mihai Manole a coordonat activitatea Policlinicii Câmpulung. Cei treisprezece ani trecuţi de la pensionarea la limită de vârstă au însemnat lucru continuu cu copiii în acelaşi ritm, cu aceeaşi pasiune şi acelaşi devotament care i-au caracterizat cariera medicală. Asemenea colegei Cornelia Băjan, dr. Mihai Manole a asigurat serviciul medical pe durata pandemiei, salvând astfel o situaţie complicată pentru părinţii puşi în dificultate de restricţiile celei mai dure perioade a istoriei recente. În loc să pună punct activităţii şi să se protejeze de riscul de îmbolnăvire, mai cu seamă că, în 2020, cel mai greu an pentru viaţa medicală, avea statut de pensionar de nouă ani, dr. Mihai Manole a ales să fie de folos copiilor, părinţilor, dar şi colegilor medici, oferind serviciile necesare.
Acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” medicului pediatru Mihai Manole reprezintă o recunoaştere binemeritată a eforturilor depuse de acesta timp de o jumătate de veac în slujba sănătăţii celor mai mici pacienţi. Comunitatea locală are ocazia de a premia doi seniori în domeniul sănătăţii, aflaţi în continuare în activitate, printr-o distincţie simbolică, semn al aprecierii şi respectului faţă de devotamentul pe care şi-au clădit un renume profesional meritat.
Cu convingerea că reputaţia medicului Mihai Manole vorbeşte de la sine despre realizările sale, punctăm cele mai importante referinţe ale biografiei sale.
Născut la data de 1 noiembrie 1946, la Câmpulung, Mihai Manole a dedicat oraşului natal cea mai mare parte a activităţii sale. În 1964, a absolvit Liceul „Dinicu Golescu”, profilul Real, cu diploma de maturitate. În intervalul octombrie 1964 – februarie 1966, a satisfăcut stagiul militar.
Între 1966-1973, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Timişoara, absolvită cu diploma de doctor-medic obţinută în sesiunea septembrie 1973. Pregătirea sa profesională a continuat cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, în perioada 1979-1983, la capătul căreia a fost confirmat ca medic specialist Pediatrie.
A urmat a doua specialitate, la Clinica de Cardiologie a Institutului Fundeni, între 1986-1989, la finalul căreia a fost confirmat ca medic specialist Cardiologie. Din 1 august 1994, este medic primar pediatru, iar pe 5 iunie 1998, a obţinut competenţă de Ecografie generală.
Activitatea profesională cuprinde următoarele repere:
-1 noiembrie 1973 – 31 octombrie 1974: A activat ca medic pediatru la Dispensarul medical comunal Floreşti, judeţul Mehedinţi;
-1 noiembrie 1974 – 31 octombrie 1979: A profesat ca medic pediatru la Dispensarul medical Nr.1 Drobeta Turnu Severin;
-1 noiembrie 1979 – 31 octombrie 1983: A desfăşurat activitate ca medic secundar Pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti;
-1 februarie 1984: A fost confirmat ca medic principal în specialitatea Pediatrie;
-1 noiembrie 1983 – 31 octombrie 1986: A activat ca medic specialist pediatru la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin;
-1 noiembrie 1986 – 31 octombrie 1989: A profesat ca medic secundar (rezident) în specialitatea Cardiologie la Clinica de Cardiologie a Institutului Fundeni;
-1 noiembrie 1989 – 30 iunie 1990: A activat ca medic specialist pediatru la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin;
-1 iulie 1990 – 31 octombrie 2011: A profesat ca medic primar la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal Câmpulung.
Din 1 noiembrie 1993, a ocupat poziţia de medic şef al Dispensarului Policlinicii Câmpulung, iar din 22 mai 1996, a fost coordonator cu atribute legate de reforma serviciilor sanitare.
Pe 31 octombrie 2011, s-a produs pensionarea pentru limită de vârstă, dar dr. Mihai Manole a continuat să profeseze şi în următorii 13 ani. Din 1 noiembrie 2011, acesta desfăşoară activitate la nivelul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Municipal Câmpulung.
Cei 51 de ani dedicaţi îngrijirii copiilor reprezintă un argument solid al răsplătirii unei activităţi cât o viaţă de om cu distincţia de „Cetăţean de Onoare” a medicului Mihai Manole, o personalitate a Câmpulungului recunoscută şi apreciată de pacienţi şi colegi.