18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Dr. Andrei Aron: „Mi-am asumat că mă voi asigura că examenele şi concursurile de la Spital se dau cât se poate de corect”

Au trecut mai bine de trei ani de la momentul redeschiderii Spitalului Municipal, moment urmat de carenţe şi crize medicale, după un an în care unitatea s-a adresat doar bolnavilor de Covid-19. Restabilirea normalităţii după o perioadă teribilă pentru omenire, pe care lumea a uitat-o parcă prea uşor, a fost o încercare aproape la fel de grea precum gestionarea pandemiei. Pornind de la realitatea aşternerii prafului peste acei ani groaznici, pe care nu i-au dat uitării cei care au pierdut oameni dragi, dr. Andrei Aron, consilierul primarului în domeniul Sănătăţii, a rememorat provocările cărora administraţia Spitalului şi cea a Primăriei au trebuit să le facă faţă, pentru ca instituţia să revină la normal. Invitat, împreună cu primăriţa Elena Lasconi, la emisiunea difuzată marţi, 28 mai 2024, de Muscel TV, moderată de Adrian Popa, Andrei Aron a povestit despre începuturile sale în postura în care a fost desemnat, când oprobriul nejustificat al prea multora, şi din Spital, şi din afara Spitalului, a constituit o frână serioasă în încercarea de a readuce unitatea la maniera de funcţionare de dinainte de limitarea serviciilor doar la Covid-19.

  • Redeschiderea Spitalului, principalul deziderat în momentul acceptării poziţiei de consilier pe probleme de Sănătate

Andrei Aron a fost numit, în 2020, manager al Spitalului Municipal Câmpulung, la scurt timp după izbucnirea pandemiei de Covid-19, poziţie pe care a ocupat-o o perioadă scurtă de timp, de doar trei săptămâni. „Împreună cu prefectul de la acel moment, Emanuel Soare, am reuşit să aducem un laborator PCR la Câmpulung, ceea ce a ajutat foarte mult stabilirea diagnosticului şi timpul de reacţie a medicilor la acel moment.”, spunea acesta. Pasul următor a fost pornirea unui proiect finanţat din fonduri europene, implementat în următoarea perioadă.

În momentul în care Andrei Aron a intrat în echipa Elenei Lasconi, în urmă cu patru ani, a avut o mare dorinţă: redeschiderea Spitalului Câmpulung pentru toate categoriile de bolnavi, nu doar pentru cei afectaţi de Covid-19. „Vorbesc despre acest subiect, pentru că am observat că, în ultima vreme, se plusează foarte mult pe faptul că Spitalul este într-o situaţie nefavorabilă. Aş vrea să reamintesc celor din Câmpulung de unde am plecat şi unde am ajuns.”, a argumentat Andrei Aron reluarea pe scurt a cronologiei evenimentelor întâmplate începând cu momentul câştigării alegerilor locale din 2020 de către Elena Lasconi, care l-a desemnat consilierul său pe probleme de Sănătate. În această calitate, a fost numit în Consiliile de Administraţie ale celor două unităţi medicale locale, Spitalul Municipal şi Spitalul de Pneumoftiziologie, ca reprezentant al primarului.

„Din noiembrie 2020, asta fac, până în ziua de astăzi. Când am discutat cu doamna primar, i-am propus nişte lucruri realiste. N-am vorbit despre problemele oamenilor şi problemele de orgolii. N-am promis că vom aduce doctori. În schimb, am vorbit despre a îmbunătăţi condiţiile din Spital. În primul rând, a-l redeschide şi a crea un mediu care, poate, pe viitor, va atrage alţi medici. Asta am şi făcut. La patru luni după ce doamna primar a preluat mandatul, am redeschis Spitalul.”, a adus în actualitate Andrei Aron un eveniment uitat rapid, după ce lumea şi-a reluat preocupările obişnuite după pandemie. „Primul din ţară.”, a completat primăriţa Elena Lasconi.

  • Funcţionarea parţială a Urgenţelor şi criza medicilor pediatri, încercările post-pandemie. „În loc să primim suportul celor care aveau nevoie, am fost batjocoriţi, chinuiţi şi reclamaţi”   

Redeschiderea Spitalului a însemnat pornirea de la zero, a continuat dr. Andrei Aron. „Din momentul martie 2020, discutăm despre un spital care a fost închis, despre oameni care au fost speriaţi de acest spital şi despre o imagine total distrusă a spitalului. Pentru reamintire: în momentul redeschiderii Spitalului, nu avea Urgenţe. Urgenţele au fost asigurate pentru o parte din program, dar nu complet. N-a fost gardă completă. A fost iar o perioadă ciudată, pe care lumea a uitat-o. Dar s-a rezolvat. Am reuşit să găsim doctori şi să-i aducem, ca să creăm linia de gardă la loc, care funcţionează de atunci încoace. A urmat criza medicilor pediatri, când iar a fost o perioadă foarte dificilă pentru Câmpulung. Şi, din nou, în loc să primim suportul celor care aveau nevoie, am fost batjocoriţi, chinuiţi şi reclamaţi ş.a.m.d. Din acel moment, lucrurile au început să meargă spre bine. Eu, când vorbesc despre lucrurile care merg spre bine, vorbesc despre date, despre realităţi, despre contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, despre internările care au pornit de la un număr extrem de mic. În 2021, numărul de internări era mult sub ce este în prezent. Asta înseamnă că lucrurile au progresat.”, a precizat acesta la emisiunea tv.

  • „S-au făcut multe lucruri în speranţa că Spitalul va fi atractiv cumva pentru cei care vor să lucreze aici”

Pe parcurs, s-au îmbunătăţit multe situaţii, pornind de la infrastructura electrică a unităţii medicale, reabilitată cu ajutorul fondurilor UE, îmbunătăţirea sistemului de transport al gazului medicinal şi continuând cu recondiţionarea unor secţii şi execuţia unor băi în plus. „S-au făcut multe lucruri în speranţa că Spitalul va fi atractiv cumva pentru cei care vor să lucreze aici. Nu sunt lucruri care ţin de noi. Noi încercăm. Eu, cel puţin, am încercat. Ştie multă lume că, atât cât am putut să ajut, am făcut acest lucru cât se poate de deschis şi cât se poate de sincer pentru a îmbunătăţi lucrurile. N-am făcut niciodată un lucru care să-mi aducă mie un beneficiu personal. Tot ce am încercat în această perioadă a fost să ajut cât mai mult. Şi pe câmpulungeni, şi pe cei din Spital.”, a mai afirmat Andrei Aron.

  • „Nu am convingerea că voi reuşi să gestionez probleme care ţin strict de comportamentul oamenilor. Nici nu mi-am asumat când am venit că o să schimb mentalităţile”

Acesta mai spunea că a intrat în două spitale în care existau nişte neînţelegeri vechi, pe care n-avea cum să le elimine el, din postura în care a fost desemnat. „Nu am convingerea că voi reuşi să gestionez aceste probleme care ţin strict de comportamentul oamenilor. Nici nu mi-am asumat acest lucru când am venit. Nu mi-am asumat că o să schimb mentalităţile. Mi-am asumat că voi încerca să organizez şi să mă asigur că examenele şi concursurile de la Spital se dau cât se poate de corect, să aducem oameni care sunt real pregătiţi, în speranţa că vom contrabalansa cumva problemele generate de oameni care nu sunt pregătiţi. Acestea sunt lucruri care durează, nu pot fi rezolvate în trei ani. Poate că s-ar rezolva într-o perioadă, poate, nu atât de lungă, dacă nu ar exista în aproape orice decizie care se ia o piedică de undeva.”, a adăugat Andrei Aron.

Ce ţine de orgoliul unora dintre angajaţii Spitalului Câmpulung nu s-a rezolvat şi nu se va rezolva. „Probabil, se va aplana.”, este de părere dr. Andrei Aron. „Vor exista, poate, mici compromisuri, pe care va ajunge să le facă fiecare parte în aceste scandaluri. Am observat, de-a lungul timpului, că sunt situaţii când din anumite scandaluri, care nu par importante, se ajunge la lucruri care afectează oamenii. Şi atunci, şi ei au momente când mai dau înapoi sau realizează că, totuşi, ar trebui făcut un compromis.”, a mai relatat Andrei Aron.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!