11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Pentru Marius Georgian Pîrnuţă se menţine măsura arestului la domiciliu. Rucăreanul a stat în arest preventiv două luni şi jumătate

Pe 7 septembrie 2023 a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Câmpulung dosarul de şantaj deschis pe numele lui Marius Georgian Pîrnuţă, angajat al Primăriei Rucăr. Judecata a parcurs, până în acest moment, două termene, în decembrie şi ianuarie, următoarea înfăţişare fiind programată pe 19 februarie 2024. De la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Pîrnuţă a scăpat de arestul preventiv, după două luni şi jumătate de reţinere, măsura fiindu-i înlocuită cu alta mai blândă, arestul la domiciliu. Săptămâna trecută, Judecătoria Câmpulung i l-a prelungit cu încă 60 de zile.

  • Pîrnuţă rămâne în arest la domiciliu  

Pe 19 ianuarie 2024, Judecătoria Câmpulung a adoptat o nouă hotărâre care îl priveşte pe Marius Georgian Pîrnuţă, pricopsit cu statutul de inculpat, după ce, anul trecut, a fost acuzat de şantaj în formă continuată şi trimis în judecată. De parcă nu era suficient de gravă această faptă, bărbatul s-a ales şi cu un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de refuz de recoltare a probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, în momentul flagrantului pentru şantaj.

Revenind la cele stabilite săptămâna trecută la Judecătorie, instanţa a menţinut măsura arestului la domiciliu, luată prin încheierea din 2 noiembrie 2023 a Tribunalului Argeş, faţă de inculpatul Marius Georgian Pîrnuţă, până la următoarea verificare, dar nu mai mult de 60 de zile. Lui Pîrnuţă i s-a impus obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura.

Alte obligaţii pe care acesta trebuie să le respecte pe durata arestului la domiciliu: să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi să nu comunice cu persoana vătămată şi nici cu martorii. Acestuia i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu cea a arestării preventive. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Măsura este comunicată inculpatului, Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Argeş, Poliţiei Municipiului Câmpulung şi Secţiei de Poliţie Rurară nr. 13 – Post Poliţie Rucăr, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Argeş şi organelor de frontieră.

  • În timpul flagrantului pentru şantaj, poliţiştii au constatat că angajatul Primăriei Rucăr, aflat la volan, era sub influenţa băuturilor alcoolice

Cercetările în acest caz au fost întreprinse de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, angajatul Primăriei Rucăr, în vârstă de 40 de ani, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de şantaj. Mai mult decât atât, suspectul s-a ales cu un dosar penal şi pentru comiterea infracţiunii de refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În timpul flagrantului, poliţiştii au constatat că Pîrnuţă ar fi condus maşina cu care se deplasa sub influenţa băuturilor alcoolice.

„În ziua de 17 august, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, privind săvârşirea infracţiunii de şantaj. Din cercetări, s-a stabilit că, în perioada 6 iulie, până în prezent, un bărbat de 40 de ani, din Rucăr, ar fi solicitat persoanei vătămate să îi remită o sumă de bani, pentru a-şi retrage acţiunea formulată în instanță, cu privire la rezultatul unei licitaţii de închiriere a unei suprafeţe montane, astfel încât persoana vătămată să continue să beneficieze de subvenţia A.P.I.A. aferentă suprafeţei în cauză.

Astfel, în temeiul autorizării instanței competente, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung, în cursul zilei de astăzi, 17 august, a fost organizată şi desfăşurată o acţiune de prindere în flagrant a celui în cauză, ocazie cu care acesta a fost depistat, pe raza comunei Dragoslavele, având asupra sa suma de 5.000 de lei, pe care acesta a primit-o anterior de la persoana vătămată. De asemenea, la momentul depistării, au rezultat indicii rezonabile cu privire la faptul că cel în cauză ar fi condus autoturismul cu care a efectuat deplasarea în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, însă acesta a refuzat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Bărbatul în cauză a fost condus la sediul Poliţiei, pentru cercetări. Totodată, ca urmare a celorlalte aspecte, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, conform art. 337 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce al celui în cauză a fost suspendat. După administrarea probatoriului, bărbatul în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăţie.”, a transmis IPJ Argeş într-un comunicat de presă.

  • De la începutul lunii noiembrie, Pîrnuţă a scăpat de arest

Măsura arestării preventive a lui Marius Georgian Pîrnuţă a fost dispusă prin ordonanţa din 17 august 2023, emisă de organele de cercetare penală, şi a fost menţinută prin încheierea din 18 august 2023 a Judecătoriei Câmpulung. La acel moment, instanţa a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung în dosarul de urmărire penală deschis, anul trecut, pe numele acestuia. Vara trecută, Pîrnuţă a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, din 18 august 2023, până pe 16 septembrie 2023.

Rucăreanul a contestat încheierea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Câmpulung, însă, pe 22 august 2023, Tribunalul Argeş i-a respins acţiunea ca nefondată.

Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat de încă trei ori, pe 12 septembrie, pe 4 octombrie şi pe 27 octombrie 2023, asupra legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive, constatând de fiecare dată că se impune menţinerea ei în cazul inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj în formă continuată şi refuz de recoltare de mostre biologice. Magistratul câmpulungean i-a respins celui reţinut, ca nefondate, cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau măsura controlului judiciar.

Pîrnuţă a contestat de fiecare dată prelungirea măsurii arestului preventiv. Pe 14 septembrie 2023, Tribunalul Argeş i-a respins contestaţia şi la fel s-a întâmplat pe 10 octombrie 2023.

Lucrurile s-au ameliorat pentru el pe 2 noiembrie 2023, când Tribunalul i-a admis cea de-a treia contestaţie. Magistratul a desfiinţat încheierea contestată de acesta şi a înlocuit măsura arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 zile, începând cu 2 noiembrie 2023, până la 1 decembrie 2023, inclusiv. Obligaţiile impuse acestuia sunt cele enunţate mai înainte. La începutul lunii noiembrie, Tribunalul a dispus punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă.

Pe 27 noiembrie 2023, Judecătoria Câmpulung a hotărât menţinerea arestului la domiciliu până la următoarea verificare, nu mai mult de 60 de zile. Următoarea prelungire a duratei a fost stabilită pe 19 ianuarie 2024.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!