8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Probleme serioase la asfaltarea a 13 străzi din Rucăr cu bani europeni. Consilierul Gabriela Gheorghe: „Aducem firme de bodyguarzi ca să ne facă asfaltare pe fonduri! O lucrare pe fonduri făcută în bătaie de joc!”

După demersul iniţiat de consilierul local Gabriela Gheorghe, care a reclamat starea execrabilă a unor străzi din Rucăr, asfaltate de câţiva ani, A.F.I.R., forul finanţator al investiţiei cu bani europeni, a întreprins verificări. Deficienţele găsite de echipa de la A.F.I.R., chiar înainte de sesizarea consilierei locale, au scos la iveală deficienţe mai grave decât cele aduse la cunoştinţa instituţiei. De pildă, după ce Primăria Rucăr a depus ultima cerere de plată în valoare de peste 2,7 milioane de lei, cei de la A.F.I.R. au controlat şi au constatat că lipsesc chiar unele documente importante, aşa cum este procesul verbal la încheierea lucrărilor! Toamna trecută, A.F.I.R. a cerut explicaţii, dar, cum Primăria nu s-a grăbit să răspundă, finanţatorul i-a respins ultima cerere de decontare a sumelor cheltuite. Pe lângă faptul că dosarul de rambursare trebuie refăcut, lucrarea trebuie completată cu nişte parapete de protecţie, care vor fi plătite din banii rucărenilor, nu din fonduri europene.

  • Investiţia a debutat cu o „frână” din partea constructorului Bulevardului „Pardon”, care şi-a dorit lucrarea de asfaltare a celor 13 străzi rucărene

Istoricul pe scurt al investiţiei iniţiate în 2016, când s-a întocmit studiul de fezabilitate, arată astfel. Pe 30 august 2017, primarul Ionel Dulamă semna cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale  – Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 3 Sud Muntenia contractul de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Localitatea musceleană solicita finanţarea pentru proiectul de „Modernizare a drumurilor comunale de interes local, în comuna Rucăr”. Valoarea totală eligibilă care a făcut obiectul finanţării nerambursabile de către A.F.I.R. era de maximum 3.845.182,07 lei, echivalentul a 847.143 euro.

Urmau să fie puse la punct cu finanţare asigurată prin A.F.I.R. străzile Păpuşa, Valea Poienii – parţial, Valea lui Andreiaşi, Bulevardul Nou, Industriaşilor, Spitalului, Căpitanului, Valea lui Ecle, Lemnarilor, Peste Vale – parţial, Poarta Câmpului, Scărişoara, Bunea. Traseul celor 13 străzi avea o lungime totală de 6.050 metri.

Abia după doi ani de la semnarea contractului de finanţare, autorităţile rucărene îl parafau şi pe cel de execuţie a lucrării. Pe 17 iulie 2019, se încheia contractul cu o firmă din Braşov, Morani Construct SRL, reprezentată prin administratorul Crinu Alexoi. Obiectul contractului a constat în execuţia lucrărilor de construcţii-montaj, la un preţ de 4.981.985,50 lei, faţă de 5.015.862,75 lei, valoarea estimată a contractului.

De ce s-a încheiat atât de târziu contractul cu executantul lucrărilor? Din cauză că rezultatul licitaţiei a fost atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de firma care a pierdut, Conteh Barengott SRL, din Târgovişte. Pe 26 iunie 2019, C.N.S.C. i-a respins demersul şi, abia din acest moment, s-a trecut la execuţia lucrărilor de asfaltare în zonele propuse.

  • Consilierul local Gabriela Gheorghe a reclamat la A.F.I.R. lucrările proaste: acostamente, terasamente, grosimea stratului de asfalt, rigole  

Patru ani mai târziu, în toamna anului 2023, consilierul local Gabriela Gheorghe se adresa forului finanţator cu o sesizare privind asfaltările realizate cu fonduri europene la Rucăr. „Lucrările sunt dezastruoase – scria aceasta finanţatorului A.F.I.R. -, nu s-au respectat proiectele de execuţie, acostamentele, terasamentele, grosimea stratului de asfalt, străzile Poarta Câmpului şi Industriaşilor arată ca după bombardament. Acostamentele şi rigolele de scurgere sunt jalnice. Vă rog să efectuaţi un control şi să sancţionaţi pe cei responsabili. Totodată, vă rog să-mi comunicaţi persoanele care au efectuat recepţia lucrărilor, pentru a sesiza mai departe organele de anchetă.”, este conţinutul sesizării expediate de Gabriela Gheorghe.

  • A.F.I.R. a constatat „neconcordanţe faţă de proiectul tehnic şi lipsa unor documente obligatorii, printre care şi procesul verbal la terminarea lucrărilor”

Răspunsul din partea Cabinetului Directorului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale i-a fost furnizat destul de repede. La acel moment, consiliera de la Rucăr era informată că A.F.I.R. a finalizat „verificările care au vizat aspectele semnalate în cadrul sesizării formulate de dumneavoastră”, răspunsul conţinând şi ce s-a constatat după ce Primăria Rucăr a depus cererea pentru ultima tranşă de plată de peste 2,7 milioane de lei!

Iată ce a răspuns A.F.I.R.: „Ca urmare a verificărilor efectuate, a fost constatat că, în data de 30 mai 2023, a fost depus dosarul pentru tranşa 3 de plată (tranşă finală), pentru cheltuieli eligibile în valoare de 2.741.831,72 lei. În urma verificărilor efectuate la nivelul SIBA – CRFIR 3 Sud Muntenia, au fost constatate neconcordanţe faţă de proiectul tehnic şi lipsa unor documente obligatorii (printre care şi procesul verbal la terminarea lucrărilor). Ca urmare, în data de 31 iulie 2023, au fost solicitate informaţii suplimentare, cu termen de răspuns în 5 zile de la primire. Beneficiarul nu a răspuns la solicitarea de informaţii suplimentare în termenul dispus, ceea ce a condus la declararea dosarului cererii de plată tranşa 3 ca neeligibil, urmând ca acesta să fie redepus.

Conform Actului adiţional nr.7, înregistrat din data de 18 septembrie 2023, durata aprobată de implementare a proiectului este până în data de 29 februarie 2024. Având în vedere prevederile contractului de finanţare încheiat între A.F.I.R., ca autoritate contractantă, şi Comuna Rucăr, beneficiarul are obligaţia ca, până la data depunerii ultimei cereri de plată, să finalizeze integral investiţia în conformitate cu prevederile proiectului tehnic şi să facă dovada că toate elementele constructive ale drumurilor modernizate (acostamente, terasamente, grosimea stratului de asfalt, rigolele de scurgere etc.) au fost executate conform proiectului tehnic avizat. În caz contrar, A.F.I.R. va declara neeligibile lucrările executate fără respectarea proiectului tehnic, acestea nefiind decontate.”, este punctul de vedere al directorului general George Chiriţă.

  • Lucrarea se încarcă cu o cheltuială neeligibilă, pentru execuţia unor parapete, suportate din banii rucărenilor  

Anul 2023 s-a încheiat cu această investiţie inclusă pe ordinea de zi a şedinţei din 5 decembrie. Mai precis, viceprimarul Ion Pîrnuţă a iniţiat un proiect de hotărâre, prin care se prelungeşte, până la 30 august 2024, Scrisoarea de garanţie de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA – IFN nr.565/19.09.2017, în sumă de 1.906.380 lei, în vederea garantării în procent de 100% a obligaţiilor de plată a avansului de 1.906.380 lei din fondurile nerambursabile pentru implementarea proiectului de drumuri, în baza contractului de finanţare nerambursabilă din 30 august 2017, în favoarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Din anul 2017, administraţia publică a plătit un comision de garantare de 0,05% pe lună din valoarea scrisorii de garanţie. Primăria Rucăr se găseşte în situaţia pierderii unor sume, din cauza îngustimii unor străzi, susţine viceprimarul Ion Pîrnuţă. Altfel spus, unele dintre străzile incluse în proiect n-au avut pe întreaga distanţă aceeaşi lăţime. Prin urmare, pentru tronsoanele asfaltate, care respectă lăţimea din proiectul avizat, vor fi rambursaţi banii cheltuiţi, iar pentru cele aflate sub dimensiunea admisă, nu.

Mai mult, din banii rucărenilor vor trebui executate nişte parapete, a căror realizare a condus la prelungirea formalităţilor birocratice până vara viitoare. „Din cauza faptului că străzile au fost înguste, o să ne mai ia bani. Prin verificator de proiect ne-a venit Dispoziţia de şantier nr.3. Au prevăzut şi suntem obligaţi să punem parapet metalic pe strada Căpitanului, pe Valea lui Andreiaş şi pe Valea lui Ecle. Va fi un surplus cu aceste parapete pe neeligibil. N-o să ni se întoarcă toată suma (n.r. suma aferentă scrisorii de garantare). Din cauza îngustimii străzilor, se pierde la nivel de peste 200.000 euro. Până în luna iunie, cu două luni înainte, trebuie să avem cererea de plată depusă.”, a susţinut vicele Pîrnuţă. Până atunci, trebuie executate aceste parapete şi refăcut dosarul de plată.

  • Vicele se apără cum să strada s-a îngustat după ce s-a mai întins lumea cu gardurile. Şi că A.F.I.R. nu s-a făcut că nu vede stâlpii de pe marginea drumului   

„Când facem un proiect, nu se ştie că strada n-are 5 metri, ci are 3?”, a întrebat retoric consilierul Gabriela Gheorghe, pe care, mai mult ca sigur, n-a surprins-o răspunsul de o francheţe şocantă a viceprimarului. „Haideţi să vă spun eu când am făcut proiectul. Am forţat proiectul ca să luăm cât mai mulţi bani. În timp, de când am făcut proiectul şi măsurătorile, s-au mai băgat cu gardurile. Iar unde a fost stâlp, mi-au măsurat strada până în stâlp. În multe puncte a fost stâlp, care vine în margine. Eu am zis că vor trece cu vederea. Dar la noi, la Rucăr, nu se trece cu vederea. Trebuie să fim mai catolici decât papa.”, a justificat vicele imputarea sumelor ca neeligibile.

„Dar acolo spun că n-au respectat nici acostamentul, nici terasamentul, nici grosimea asfaltului!”, a invocat Gabriela Gheorghe viciile lucrării. „Avem diriginţi de şantier, avem oameni care sunt plătiţi şi răspund de ceea ce fac.”, a replicat ironic Pîrnuţă. „Mi se pare normal să răspundă. Să nu răspundem noi, ca şi Consiliu!”, a precizat consiliera.

Consilierii PSD şi PNL au făcut scut în jurul viceprimarului, cum că nu se putea asfalta o stradă pe bucăţi, în sensul ca tronsoanele sub standarde să fie lăsate nereparate. Şi-atunci au asfaltat cap-coadă şi şi-au asumat riscul să le fie imputaţi banii din bugetul local. „Lăsând la o parte toate acestea, aţi văzut cum arată stratul de asfalt la Poarta Câmpului? Este deja pământ, nu mai este asfalt. Drumul arată foarte prost. Pe strada Lemnarilor la fel. Numai denivelări!”, a continuat Gabriela Gheorghe, care a primit de la Pîrnuţă explicaţii şi pentru denivelări.

„Pe strada Lemnarilor – a motivat vicele – a trebuit să tăiem noi ca să putem să facem canalizarea, că a fost defectă şi, după aceea, şi apa. Sunt cel mai indignat când tăiem asfaltul, indiferent cum. Cu apă, cu gaze şi cu canalizarea – canalizarea mai puţin -, dar apa şi gazele, pentru care s-a spart, au prăpădit asfaltul peste tot. Şi pe Lemnarilor, şi pe Valea lui Ecle, şi pe Poarta Câmpului, unde a trebuit să tăiem şi facem o ditamai groapa unde ieşea apă, chiar în faţa carmangeriei. O să faceţi sesizare, primiţi răspunsuri, eu mai mult de atât n-am ce să fac.”

„Fac! Normal că fac! Rigolele sunt sub orice critică! Nu se poate numi asfaltare pe fonduri. Este o bătaie de joc pe fonduri! Şi pe fonduri proprii, căci va rămâne să plătim tot ce A.F.I.R. o să considere neeligibil. Da, în urma sesizării mele! Plătim o bătaie de joc! Aduceţi firme de casă ca să facă nişte lucrări… Aducem firme de bodyguarzi ca să ne facă asfaltare pe fonduri! Şi apoi sunt eu de vină că fac sesizări! O lucrare făcută în bătaie de joc!”, a încheiat aceasta înainte de a vota împotriva prelungirii investiţiei cu o jumătate de an, până în luna august 2024.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!