13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Sunt câmpulungeni care aruncă cutii de suc şi mucuri de ţigară în jardiniere

Bulevardul îşi pierde din frumuseţe în fiecare zi din cauza celor care distrug florile din jardiniere. Aceste acte de vandalism au devenit din ce în ce mai frecvente şi mai vizibile, într-o demonstraţie a lipsei de respect pentru frumuseţea oraşului şi pentru bunurile publice.

  • Jardinierele ajung într-o stare jalnică din cauza celor care le „jumulesc” florile

De-a lungul străzii Republicii, jardinierele au devenit ţinte frecvente ale actelor de vandalizare. Chiar lângă Grădina Publică „Merci”, acestea sunt într-o stare jalnică. Până la intersecţia de lângă Piatra Craiului, multe dintre flori au fost smulse sau furate, iar aspectul general al bulevardului suferă. În apropiere, pe trotuarul de lângă Bărăţie, actele de vandalizare deja sunt la un alt nivel. O cutie de suc stă înfiptă într-una dintre jardiniere, ceea ce este o dovadă clară a nesimţirii unora, care nu are limite. Continuând pe acelaşi culoar, lângă cafeneaua „5 to go”, descoperim un muc de ţigară aruncat chiar în prima jardinieră, cea de lângă mesele înşirate pe trotuar, aparţinând aceleiaşi locaţii. De asemenea, lângă fosta poştă florile din ambele jardiniere au fost smulse, lăsând în urmă găuri adânci. Pare că acestor needucaţi nu le pasă că se află pe domeniul public sau că ar trebui să protejeze un bun comun şi pur şi simplu îşi bat joc de eforturile depuse pentru înfrumuseţarea aspectului bulevardului prin amplasarea acestor jardiniere pline de flori şi a coşurilor de gunoi care te îndeamnă să arunci gunoiul selectiv. Să nu uităm că acestea provin din sponsorizări, obţinute cu multă implicare din partea Primăriei, şi nu au fost incluse în proiectul bulevardului.

  • Coşurile de gunoi par inexistente pentru unii care aleg să împrăştie gunoiul pe spaţiul public

Pe lângă distrugerea florilor, problema se extinde şi la gestionarea deşeurilor. Coşurile de gunoi nu sunt folosite corespunzător, iar mizeria se răspândeşte pe trotuare. În faţa Bisericii „Sfântul Nicolae”, chiar lângă un coş de gunoi, un pahar de cafea aruncat cu nepăsare, pe jos, arată lipsa de respect pentru spaţiul public şi dorinţa unor indivizi de a lăsa în urma lor un peisaj dezordonat.

Aceste acţiuni de nesimţire afectează nu doar aspectul oraşului, ci şi imaginea şi identitatea acestuia. Câmpulungul ar trebui să fie un loc în care toţi locuitorii să se simtă mândri şi să îl protejeze, dar distrugerea florilor şi nesimţirea în gestionarea deşeurilor sunt aspecte care lasă în urmă o imagine dezolantă a bulevardului şi, totodată, a întregului oraş.

  • Poliţia Locală nu-i vede niciodată pe cei care fac rău bulevardului

Pe de altă parte, în ciuda necesităţii evidente de a monitoriza şi de a preveni aceste acte de vandalism, Poliţia Locală este lipsită de iniţiativă în a-şi îndeplini rolul. Cu toate că ar fi trebuit să aibă un punct fix pe bulevard pentru a asigura o prezenţă vizibilă şi de a descuraja astfel comportamentele inacceptabile, pare că primează comoditatea. Ca şi data trecută, sau multe alte dăţi, Poliţiei Locale îi este lene să patruleze pe bulevard şi să urmărească înregistrările camerelor video, pentru a-i prinde pe cei care îşi bat joc de aspectul bulevardului fie în acţiune, fie după acţiune, pentru a-i sancţiona. Solicitarea Elenei Lasconi ca Poliţia Locală să patruleze încontinuu pe bulevard a fost în zadar. Nu este de mirare ca cei care se „servesc” din jardiniere, într-o zi, să plece cu tot cu jardinieră. Bulevardul este plin de oameni care fac rău, indiferent că o fac cu intenţie sau nu. Să nu uităm că acelaşi bărbat care a fost surprins de curând, de către consilierul local Alin Vlădău, cum lovea cu picioarele coşurile de gunoi de pe bulevard, a rupt şi florile de prin oraş. Ca el sunt mulţi, iar Poliţia Locală ar trebui să aibă astfel de indivizi sub vizor, mai ales că nu a fost la prima abatere, de aceea sunt atât de necesare patrulările şi monitorizarea camerelor video.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!