Clipe de şoc şi groază, joi de dimineaţă, în comuna Mihăieşti! Un bărbat de 47 de ani a fost atacat de un urs şi a ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung după ce fiara i-a provocat o rănă destul de serioasă la picioarul drept. Victima a primit îngrijiri medicale la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi se află în continuare sub supraveghere medicală.
- Victima, în afara oricărui pericol
Incidentul s-a petrecut în satul Furnicoşi, în jurul orei 5.45. S-a dat alarma la 112, fiind solicitat ajutor medical de urgenţă. „În această dimineață, un echipaj SMURD de prim ajutor calificat a fost solicitat să intervină în comuna Mihăești, satul Furnicoși, în cazul unei persoane rănită de urs. Echipajul medical ajuns de urgență la locul solicitării a constatat că era vorba despre o victimă de sex masculin, în vârstă de aproximativ 47 de ani, care a prezenta o plagă la gamba dreaptă. În urma monitorizării, victima a fost transportată la spital.”, informează ISU Argeş. În zonă a fost transmis şi un mesaj RoAlert. Victima a ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung unde a primit îngrijirile medicale care se impuneau, fiind acum în afara oricărui pericol. „Pacientul are o plagă la gambă, este stabil şi primeşte tratament profilactic. Este internat şi o să rămână cel mai probabil până mâine internat. Este în afara oricărui pericol.”, precizează Andrei Aron, consilier pe probleme de sănătate al primăriţei Elena Lasconi.
- „Este o jălanie!”
Urşii sunt tot mai des întâlniţi în satele de munte şi de deal din judeţul Argeş, iar mesajele RoAlert dau fiori aproape noapte de noapte localnicilor. Cu toate acestea, autorităţile sunt depăşite de situaţie, neexistând până la ora actuală o cale concretă de rezolvare a acestei probleme. Chiar şi ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, atrăgea atenţia, în urmă cu câteva zile, asupra pericolului major pe care-l reprezintă urşii ajunşi în preajma localităţilor sau la „cerşit” mâncare la marginea drumurilor. „Foamea împinge ursul la atac. S-ar putea înțelege că glumim pe seama urșilor-cerșetori și vagabonzi aflați pe drumurile Transfăgărășanului. Nu este nicio glumă! Pericolul de a fi atacat omul pe drumuri și prin munți, de către urși, este major. Umblă urșii și prin orașele mari, cum ar fi Brașovul. Un urs mergea și prin mijlocul satului Stănești de pe Râul Doamnei. Pe Transfăgărășan, se înmulțesc mereu. Se aduc urși la noi, cum se aduc câinii vagabonzi din alte părți. Te trezești cu droaia de câini, ca la București, când au început să mănânce oameni. Este o jălanie!”, scrie ÎPS Calinic într-o postare pe Facebook. Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului le cere autorităţilor competente să ia măsuri împotriva urşilor care ataca gospodăriile din satele de deal şi de munte, înainte de a se întâmpla o nenorocire. „Chiar că-i culmea! Oare, nu se găsesc soluții? Dacă toți vânătorii din Europa vin la noi (doar suntem țară europeană, cu cei mai mulți urși) ca să vâneze anual, se mai aplanează primejdiile. Dar un parc național pentru urși, se poate face? (…)Turiștii se înmulțesc, iar pericolul este imens. Se impun măsuri hotărâte și să nu se aștepte accidentarea turiștilor români și străini. Până atunci, nu umblați pe jos, nu puneți corturi în poieni, nu învățați urșii cu mâncare, nu vă expuneți. Fiți prudenți! Nu uitați primejdia! Poate fi fatală! Oare cine va răspunde dacă se va întâmpla vreo tragedie?”, a mai scris ÎPS Calinic. În zona Câmpulung, apariţia urşilor pe străzi şi în gospodăriile oamenilor nu mai este de mult timp o noutate, din contră, vorbim deja de un fenomen obişnuit, pe care autorităţile par să-l tolereze. Fie că sunt autohtone, fie că au fost aduse în codrii Muscelului din alte zone (Valea Prahovei, Poiana Braşov etc.), fiarele sălbatice s-au învăţat cu oamenii şi nu mai au frică de nimeni şi de nimic atunci când vine vorba de procurarea hranei, în condiţiile în care şi habitatul lor a fost grav afectat de defrişările masive.
Alex Barbu