20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Gheorghe Pristavu a pornit în călătoria spre Lumină. Îndemn de suflet pentru câmpulungenii săi: „Avem rădăcini adânci şi avem datoria să le transformăm în aripi pentru copiii noştri”

„Avem rădăcini adânci şi avem datoria să le transformăm în aripi pentru copiii noştri.”, este îndemnul de suflet transmis de Gheorghe Pristavu la unul dintre ultimele evenimente cărora le-a fost gazdă, la edificiul cultural dăruit Câmpulungului în urmă cu aproape două decenii. Rădăcinile adânci ale lui Gheorghe Pristavu l-au ţinut acasă, deşi inteligenţa, flerul şi tenacitatea dovedite în toate activităţile întreprinse l-ar fi putut ajuta să se realizeze oriunde. Gheorghe Pristavu s-a realizat în Câmpulungul natal, care poartă substanţial amprenta acestuia. Moştenirea lăsată oraşului de cel care se desparte fizic de locurile şi oamenii dragi este uriaşă: activităţi private care, de-a lungul anilor, au asigurat un venit pentru sute de musceleni, o instituţie media, care serveşte comunitatea, un club sportiv de tenis de masă, o galerie de artă şi nenumărate acţiuni de sprijinire a iniţiativelor de tot felul: sociale, culturale, artistice, religioase etc. Foarte multe dintre gesturile sale caritabile au rămas neîmpărtăşite publicului, aşa cum îi stă bine unui act de binefacere.

Calea către veşnicie a omului Gheorghe Pristavu s-a clădit pe „muntele” de fapte bune, despre care vorbesc cei care au beneficiat de sprijinul filantropului câmpulungean. Ziua de 27 mai 2023 a însemnat sfârşitul călătoriei prin aceste vremuri „tumultuoase şi nebune”, cum le numea el însuşi, la penultima acţiune culturală a anului trecut de la galerie. Ziua de 27 mai 2023 a însemnat sfârşitul unei suferinţe grele şi îndelungate, pricinuite de boala care l-a chinuit nedrept. Cu o credinţă impresionantă, şi-a dus crucea până în ziua despărţirii de soţie şi cei trei copii.      

Gheorghe Pristavu nu s-a stins, cum citim în articolele care i-au anunţat decesul. Oameni ca el nu se sting, căci strălucirea lor continuă şi după trecerea lor prin viaţă, încheiată pentru Gheorghe Pristavu, din păcate, la vârsta de 65 de ani, înainte de a apuca să îmbătrânească. Poate, de aceea, Dumnezeu l-a ajutat să atingă atâtea realizări într-un timp scurt. El va continua să strălucească prin ceea ce a lăsat Câmpulungului, căruia i-a dăruit atât de mult, cu pasiune, cu dragoste şi un ataşament formidabil de locul în care s-a născut şi a trăit.

  • Intex Prim – 29 de ani, Muscel TV – 27 de ani, CS Pristavu Câmpulung – 20 de ani, Galeria „Arta” – 19 ani

Inginer de profesie, Gheorghe Pristavu a început prima activitate privată în municipiul nostru în 1990. „Am înfiinţat, în acel an, un atelier de reparaţii radio-tv, iar, ulterior, activitatea s-a diversificat în domeniul comerţului cu produse electronice şi electrocasnice. În anul 1994, am început o activitate interesantă, care, în plan profesional şi personal, mi-a adus mari satisfacţii: televiziunea prin cablu. Am dezvoltat un atelier de proiectare pentru miniproducţie, unde am creat aproape toată aparatura folosită în toate reţelele noastre de cablu. În acest atelier, ne facem singuri aparatura de care avem nevoie pentru firma noastră de cablu, iar anumiţi parteneri de-ai noştri chiar se aprovizionează de aici.”, ne povestea, într-un interviu acordat ziarului nostru, în anul 2004, când Intex Prim împlinea zece ani de existenţă.

Toate activităţile esenţiale întreprinse de Gheorghe Pristavu au longevitate. Intex Prim, firmă înfiinţată în iulie 1994, va împlini la anul 30 de ani de existenţă. Doi ani mai târziu, a fondat Muscel TV. „În 1996, a apărut studioul de televiziune Muscel TV, care a avut o ascensiune continuă din toate punctele de vedere. Prin studioul de televiziune pe care îl patronez şi care îmi este foarte drag, noi reuşim să ne apropiem de oameni şi acesta este un lucru foarte important.”, ne spunea cu acea ocazie Gheorghe Pristavu.

Paleta de activităţi iniţiate de omul de afaceri câmpulungean, pasionat de media, artă şi sport, a inclus şi un club de tenis de masă, Clubul Sportiv Pristavu Câmpulung, CS Voinţa în prezent, pe care l-a înfiinţat în urmă cu 20 de ani.

În iulie 2004, a deschis Galeria „Arta” şi Anticariatul „Pardon Merci”. „Probabil, mulţi se întreabă: de ce a apărut o astfel de galerie? De aceea mă simt dator cu un adevăr: galeria şi anticariatul au apărut ca rod al unei frustrări.”, mărturisea gazda evenimentului de lansare. După 1990, singura sală de expoziţie din Câmpulung a funcţionat în sediul unui partid politic, dar nu s-a ridicat la nivelul noii galerii de artă. Pristavu Center, o firmă care urmărea să se implice în viaţa socială a oraşului, a reuşit să transpună în practică o dorinţă mai veche. „Galeria o voi lăsa artiştilor, care au acum o casă pe care şi-au dorit-o de foarte mult timp.”, a afirmat, în acea zi de 3 iulie 2004, Gheorghe Pristavu.

A urmat Muscel FM, lansat pe 30 noiembrie 2016, în ziua Sfântului Andrei.

Gheorghe Pristavu mai deţinea, împreună cu un asociat, producătorul de dulciuri Pan Food Sibiu, afacere lansată în 2001 de cei doi, şi firma Intex Prim Green Energy, înfiinţată în 2010, prin care administra microhidrocentrala de pe Râul Bratia, în satul Cândeşti.

  • Gheorghe Pristavu a sprijinit foarte mult actul cultural. Înainte de toate, a pus la dispoziţia oamenilor de cultură „patru pereţi”, aşa cum îi spunea el galeriei de artă  

În această relatare, prin intermediul căreia Evenimentul Muscelean aduce omagiul său lui Gheorghe Pristavu şi familiei, pentru pierderea suferită, nu ne-am propus să scoatem în prim plan calităţile personale şi profesionale cunoscute de toată lumea. Foarte mulţi i-au fost angajaţi ori colaboratori în societăţile administrate, i-au fost prieteni, cunoştinţe, parteneri… tot oraşul îl cunoştea pe Gheorghe Pristavu. Şi foarte mulţi, repetăm, au fost beneficiari ai ajutorului său.

Însă am vrea să vă povestim, în acest moment de tristeţe, delicateţea cu care au făcut cunoştinţă cu Gheorghe Pristavu doi artişti colosali ai României, maeştrii iconari Maria Popescu Dragomir şi Grigore Popescu Muscel. Cei doi au expus, la sfârşitul anului trecut, înainte de Crăciun, la Galeria „Arta”, o colecţie impresionantă de artă sacră, avându-l în public pe proprietarul edificiului cultural.

Expoziţia a fost ultima de la Galeria „Arta” la care a participat Gheorghe Pristavu. În glasul acestuia gâtuit de emoţie s-a simţit că este copleşit de satisfacţia manifestată de cei doi artişti cu notorietate internaţională că au reuşit, în sfârşit, să-l cunoască pe Gheorghe Pristavu, pe care îl ştiau doar după nume. Dorind să-i înmâneze albumul „Culorile din coş”, Maria Popescu Dragomir a căutat cu privirea în public pe cineva, fără să ştie cum arată: „Noi nu-l cunoaştem pe domnul Pristavu. Dacă este aici…”. Gheorghe Pristavu s-a ridicat, moment în care faţa Mariei Popescu Dragomir s-a umplut de lumină. „Mulţumim bunului Dumnezeu că am reuşit să vă cunoaştem şi în persoană!”, a exclamat fericită aceasta, după care a lăudat realizarea excepţională a lui Gheorghe Pristavu pentru Câmpulung. „Vă mulţumim mult că aţi creat acest spaţiu pentru artiştii din oraş şi pentru cei care vin în oraş. Înseamnă, de fapt, podoaba de vârf a oraşului. Este spaţiul în care putem veni cu multă bucurie ca să ne expunem lucrările, fără niciun fel de teamă, doar cu bucurie.”, a mărturisit Maria Popescu Dragomir.

În acel moment, Gheorghe Pristavu a direcţionat meritul existenţei galeriei către curatorul Ioan Crăciun: „Am mai spus-o şi o spun de fiecare dată. N-am făcut mai mult decât am pus la dispoziţie patru pereţi şi bunul Dumnezeu a rânduit ca de aceşti patru pereţi să se agaţe, în primul rând, Nini, şi să pună suflet de atâţia ani. Facem aproape 20 de ani şi reuşeşte să aducă aici din ce în ce mai multe evenimente minunate. Cred că acesta este un eveniment de vârf. Pentru noi, ca firmă, este excepţional, pentru că vom închide anul calendaristic cu toată firma aici. Aici vom fi, aici ne vom bucura, va fi o comuniune între noi, cei care trudim pe ogorul capitalismului, şi ce se întâmplă aici. Noi vă mulţumim foarte mult că aţi venit şi, încă o dată, îi mulţumesc prietenului Nini. De dimineaţă, când am venit aici, tocmai voiam să spun: cui să-i spun să nu-mi mulţumească? Pentru că, de fiecare dată, mă simt jenat, pentru că ştiu că mare lucru nu am făcut. Las modestia la o parte, pentru că aceasta este realitatea.”

Dar mulţumirile celor doi artişti şi-au menţinut destinatarul. „Mulţumim că existaţi! Daţi-ne un exemplu care a făcut ce aţi făcut dumneavoastră! Pentru noi, artiştii, sunteţi unic!”, a stăruit Maria Popescu Dragomir în a recunoaşte meritul lui Gheorghe Pristavu în progresul cultural al Câmpulungului. „Nişte pereţi nu făceau nimic. Erau zero dacă nu exista un suflet de om care să-i înnobileze, dacă n-aţi fi fost dumneavoastră, care veniţi cu mare plăcere. Eu vă mulţumesc în numele câmpulungenilor, pentru că ne-aţi dăruit multă bucurie de acest Crăciun.”, a afirmat, cu modestie, Gheorghe Pristavu.

Cu aceeaşi bucurie şi gratitudine s-au exprimat la adresa lui Gheorghe Pristavu majoritatea celor care au trecut pragul galeriei, fie pentru o expoziţie, fie pentru o lansare de carte, foarte multe volume şi albume apărând graţie implicării sale financiare.

Gheorghe Pristavu a iubit oamenii de cultură. Când era invitat să spună câteva cuvinte la finalul vernisajului, expresia de pe chip îi trăda mulţumirea că a trăit acel moment. „Aceste zeci de minute mi-au umplut viaţa de bucurie. Să vă dea Dumnezeu pace în suflet, ca să puteţi să prestaţi dincolo de tumultul şi nebunia vremurilor!”, le ura artiştilor de care a fost tot timpul apropiat.

 

Gheorghe Pristavu: „Spiritul de muscelean ni l-au lăsat strămoşii. Noi n-am venit aduşi de Râul Târgului, ci avem rădăcini adânci şi avem datoria să le transformăm în aripi pentru copiii noştri, pentru ca ei, după ce îşi termină zborul, să vină şi să se înfigă în pământul de unde au plecat.”

Dumnezeu să-l odihnească şi să-i ocrotească familia în aceste momente dureroase!   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!