Fragmentele a două avioane militare prăbuşite, unul la Boteni, altul lângă Târgovişte, au determinat doi pasionaţi de istoria celui de-al Doilea Război Mondial să închege o expoziţie captivantă, prezentată publicului muscelean în „Noaptea Muzeelor”. Au alăturat colecţiei de rămăşiţe salvate prin căutări ale locului prăbuşirii şi săpături, uneori, fără succesul urmărit, imagini şi documente care susţin poveştile de război legate de zona Câmpulung – Târgovişte, unde au fost doborâte un bombardier american şi un avion de vânătoare german. N-a trecut neobservată de vizitatori nici motocicleta germană din 1943, un model nemodificat decât în foarte mică măsură. În colecţia expusă în holul central al Muzeului Municipal veţi găsi fotografii din timpul bombardamentelor, inclusiv cu echipajul avionului doborât lângă Câmpulung, şi scrisoarea mitraliorului american care, întors acasă, a povestit în amănunt experienţa supravieţuirii.
- Vitrinele conţin rămăşiţele a două avioane prăbuşite, găsite în timpul săpăturilor
Secţia de Istorie a Muzeului Municipal Câmpulung a oferit publicului evenimentului „Noaptea Muzeelor” o expoziţie organizată în parteneriat cu Asociaţia „Memorial Ploieşti”, intitulată „Lupte aeriene peste plaiuri muscelene”. Foarte interesantă „oferta” culturală a secţiei centrale a instituţiei, pe care o puteţi viziona încă, fiind deschisă celor pasionaţi de istorie şi, în special, de perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Reprezentanţii Asociaţiei „Memorial Ploieşti” au fost alături de vizitatorii din prima seară a expoziţiei, în „Noaptea Muzeelor”, pentru a le oferi explicaţii suplimentare despre obiectele expuse.
Despre organizator, Asociaţia „Memorial Ploieşti”, preşedintele acesteia, Ciprian Tănăsescu, a precizat că îşi concentrează activitatea pe istoria aviaţiei române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De aceea, exponatele prezentate publicului datează din perioada studiată de membrii asociaţiei, în legătură cu zona Câmpulungului. Mai precis, bombardamentele aliate asupra Argeşului şi Muscelului din 1943-1944. „În privinţa pieselor de avion, am adus cam tot ce am găsit cu detectorul. Altele au fost împrumutate de prieteni, cum este fragmentul de bombă.”, ne-a precizat preşedintele asociaţiei, Ciprian Tănăsescu.
Una dintre piesele atractive ale expoziţiei este macheta unui bombardier B-24, realizată de ing. Adrian Duţă, vicepreşedintele asociaţiei. „Este un avion bombardier cu patru motoare, B-24, folosit de armata americană în Al Doilea Război Mondial, pentru bombardarea Europei. Macheta este a unui exemplar care a căzut la Boteni.”, ne-a spus acesta. Vitrina în care este expus avionul în miniatură are alăturată imaginea echipajului format din zece membri. Dintre aceştia s-au salvat cinci, sărind cu paraşuta. „Pe 6 mai 1944, întorcându-se dintr-un raid de bombardamente la Ploieşti, la 15 minute, aşa cum a povestit mitraliorul care era în coada avionului, a fost lovit de către un avion românesc pilotat de Constantin Baltă. Baltă a reuşit, în aceeaşi zi, să doboare două avioane de acest gen, cel care a căzut la Boteni şi unul care a căzut la Călineşti. După ce a fost lovit, avionul a explodat şi s-a rupt în mai multe bucăţi căzute la Boteni. Macheta este replica exactă a avionului.”, ne povestea Adrian Duţă, care a vopsit avionul în culoarea originală şi a respectat întocmai însemnele de pe exteriorul acestuia. El ne-a arătat singura fotografie a avionului, din care nu se observă decât un detaliu, subiectul pozei fiind echipajul postat în faţa aparatului de zbor.
Cel care a reconstituit avionul sub forma unei machete pentru expoziţiile cu temă istorică a cules detaliile din arhivele americane. Fiecare escadrilă avea un semn distinctiv pe coadă. Aparatul care a căzut în Muscel avea reprodusă o tablă de şah. „Am căutat aproape o vară întreagă şi am găsit locul în care a căzut. Nu am găsit tot avionul, ci doar bucăţi din fuzelaj şi dintr-un motor.”, a continuat Adrian Duţă. Acesta ne-a arătat piese componente ale motorului, un glonţ de calibru 13 mm, bucăţi de tablă neafectate de foc, o bucată din motor, plus fotografii cu avioanele în timpul bombardamentelor. Într-una dintre acestea apare Rafinăria Ploieşti bombardată. „În urma impactului, avionul a ars şi cele mai multe piese găsite sunt topite.”, a adăugat acesta.
Partea din expoziţie rezervată spectaculoasei poveşti a avionului doborât în Muscel conţine şi scrisoarea mitraliorului poziţionat în coada aparatului de zbor, care a relatat detaliat cum s-au paraşutat cei cinci militari şi cum au scăpat. Prinşi în apropierea localităţii Boteni, au fost ţinuţi acolo peste noapte, iar, a doua zi, au fost duşi în lagărul de prizonieri din Bucureşti. Ulterior, el a povestit pe larg tărăşenia.
Altă vitrină conţine piese ale aceluiaşi avion prăbuşit la Boteni: fragmente de plexiglas din carlingă, table, o bucată de aluminiu topit, cum, de altfel, sunt cea mai mare parte a rămăşiţelor, colierele de la furtunurile de combustibil, executate la Chicago, după reclama fabricii, încă o bucată din motor şi piese mai mărunte. Pe unul dintre fragmente nealterate de explozie se vede puţin din culoarea argintie a avionului.
Cea de-a doua machetă prezentă în expoziţie reproduce un model german, un avion de vânătoare Messerschmitt, cu un singur motor, prăbuşit aproape de Târgovişte. „Noi l-am găsit cu ajutorul unor localnici şi am săpat foarte mult ca să-i scoatem motorul. N-am reuşit, deşi am săpat aproape cinci metri cu un excavator. Piesele pe care le-am găsit sunt: o tablă care arată culorile în care era vopsit, nişte bucăţi din radiatorul de ulei, o bucată de furtun de cauciuc, un tampon de cauciuc. Aici este un glonţ de calibrul 13 mm folosit de cele două mitraliere pe care le avea deasupra motorului. Acest avion avea două mitraliere şi un tun care trăgea pe axa elicei.”, spunea Adrian Duţă, arătându-ne un cartuş de 20 mm provenit de la tun.
Într-o altă vitrină au fost expuse o serie de cartuşe de 13 mm şi gloanţe provenind de la avionul căzut lângă Târgovişte, un tub de proiectil de 20 mm de la tunul care trăgea pe mijlocul elicei, cheia fermoarului combinezonului pilotului, un fragment din plexiglas de la carlinga avionului de vânătoare, o bucată de cablu electric, catarama centurii pilotului, o bucată din jamba roţii din faţă, un motor electric al avionului, un ceas de bord etc.
- O motocicletă germană din 1943, păstrată în procent de 95% aşa cum a ieşit din fabrică
Expoziţia conţine şi o motocicletă fabricată în Germania, în 1943, originală în procent de 95%. Vopseaua sigur este cea iniţială. „Acest tip de motocicletă s-a aflat în dotarea unităţilor de artilerie antiaeriană română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”, informează organizatorii. Reprezentanţii asociaţiei ne-au arătat şi un fragment de bombă de 250 kg, peste care s-a aplicat o vopsea portocalie. Un bombardier transporta aproape zece bombe de acest tip, sunt alte informaţii aflate de la reprezentanţii asociaţiei istorice. În România s-au bombardat în special rafinăriile – la Ploieşti erau şapte -, căile ferate, gările, triajele CFR şi staţiile CFR unde se încărca combustibilul, punctele de transfer de la calea ferată la barje, pentru transportul în Germania. Bucureştiul, de asemenea, a fost bombardat destul de serios.
- Patru americani au fost îngropaţi la Boteni, iar al cincilea, la Jugur
Pentru finalul relatării am păstrat istoria descoperirii avionului B-24 doborât la Boteni, pusă la dispoziţie la către Ciprian Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei „Memorial Ploieşti”.
„Una dintre primele acţiuni la care a luat parte asociaţia noastră a fost cea de descoperire şi investigare a locului prăbuşirii unui bombardier american B-24 lângă Câmpulung, în comuna Boteni. Comuna Boteni fiind nu departe de oraşul în care se află sediul asociaţiei noastre, acest lucru ne-a interesat în mod deosebit. În zona oraşului Câmpulung, deşi au fost activităţi aeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu a fost doborât decât un singur avion, acest B-24, lângă localitatea Boteni.
În măsura timpului liber avut care, din păcate, nu este acela pe care ni l-am dori noi, ne-am deplasat în comuna Boteni, în încercarea de a găsi eventuali martori, persoane în vârstă care ne-ar fi putut oferi mai multe detalii. În prealabil, cu ajutorul unui prieten istoric, am reuşit să aflăm mai multe lucruri din arhivele militare româneşti şi americane referitor la avionul care a căzut lângă Câmpulung.
Astfel, ştim că, în data de 6 mai 1944, un bombardier american de tip B-24 H, cu seria 41-29344, aparţinând grupului de bombardament greu 459 BG, venind din Italia, de la baza Giulia, şi având ca destinaţie bombardarea rafinăriilor de la Câmpina, a fost doborât de aviaţia de vânătoare română deasupra localităţii Boteni, dar nu suntem sută la sută siguri. Din toate cercetările întreprinse este probabil ca avionul american să fi fost doborât de un avion de vânătoare IAR 81, pilotat de către pilotul Baltă Constantin. El a revendicat şi i-a fost atribuită doborârea unui bombardier B-24 în zona Câmpulungului la data de 6 mai 1944. Pilotul român, alături de camarazii săi, a decolat de pe aerodromul militar Ghimbav, în scopul de a intercepta bombardierele americane care au intrat în raza lor de acţiune.
Bombardierul american de tip B-24 avea 10 membri în echipaj. (…) Avionul a fost atacat şi lovit în aripa dreaptă, unde se aflau şi o parte din rezervoarele de combustibil şi aproape imediat a rezultat un incendiu la bord. Bombardierul a început să piardă viteză şi altitudine, devenind imposibil de controlat. S-a dat ordin de abandonare a avionului şi membrii echipajului au sărit cu paraşuta. Din păcate, nu toţi membrii echipajului au putut să se salveze. Din cauza incendiului care s-a propagat repede, avionul a făcut explozie în aer. Din cei 10 membri ai echipajului, doar cinci au reuşit să se salveze. Ceilalţi au pierit. Trei au fost descoperiţi la locul prăbuşirii carbonizaţi, altul a fost găsit decedat din cauza nedeschiderii paraşutei, iar unul a fost găsit ulterior, când s-a stins incendiul.
Din documentele româneşti, au fost identificaţi şi îngropaţi în cimitirul din Boteni trei membri ai echipajului. Cei trei membri identificaţi la locul prăbuşirii au fost:
1.Navigator – ofiţer de bord Robert W.Milward. Corpul lui a fost găsit pe terenul lui Ion Grigorescu (punctul Holobor).
2.Mitralior – sergentul Major Raymond R. Pateu.
3.Mitralior în coada avionului – sergentul Major Marshal D Collins.
Un al patrulea corp, al sergentului Kilinsky, a fost identificat de către pilotul Danko a doua zi, când a fost dus la locul accidentului. El a fost îngropat la Jugur, căzând pe teritoriul acestei comune. De asemenea, pilotul Danko a raportat că el nu a găsit nicio urmă de al cincilea membru, sergentul Stanley Schussel, dar el a fost descoperit ulterior sub unul din motoare. Dar din alte documente ştim ca a fost ulterior descoperit şi îngropat în cimitirul din Boteni.
Cercetarea la faţa locului, pe care am efectuat-o, a avut problemele ei. Dacă localnicii, oameni în vârstă, care au fost martori ai evenimentului, au fost foarte amabili cu noi şi ne-au ajutat cu toate informaţiile pe care le deţineau, locul exact al prăbuşirii avionului s-a dovedit greu de găsit. După 70 de ani, memoria le poate juca feste oamenilor care, atunci, erau copii sau adolescenţi şi ne-au indicat vreo patru locuri posibile ale prăbuşirii. După o lună de căutări, în care aproape ne pierdusem speranţa că mai găsim ceva, abia ultimul martor găsit în plimbările noastre la Boteni a indicat locul prăbuşirii.”, sunt informaţiile oferite de Ciprian Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei „Memorial Ploieşti”.
Magda BĂNCESCU