14.6 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Vacă omorâtă de urs pe un drum comunal din Albeștii de Muscel

Panica s-a instalat, ieri-dimineață, în comuna Albeștii de Muscel, după ce o sălbăticiune, cel mai probabil un urs, a omorât o vacă, în cursul nopții, pe un drum comunal situat în apropierea centrului localității. Înainte de a-și da duhul, vita a agonizat câteva ore la marginea drumului, unde a fost găsită de proprietar, un bărbat în vârstă de 82 de ani. Sătenii se tem acum ca nu cumva ursul să revină în zonă pentru alte atacuri, punându-le şi lor viaţa în pericol, şi cer autorităţilor să ia măsuri pentru alungarea acestuia.

Incidentul s-a petrecut în zona Florești, în apropierea fostei cariere de piatră. Potrivit localnicilor, vaca a fost atacată de urs pe drum și nu în gospodăria proprietarului, Radu D, în condițiile în care acesta obișnuiește frecvent să-și lase animalele nesupravegheate prin localitate, fie zi, fie noapte. Și de această dată „RoAlert” a semnalat prezența ursului cu întârziere, cam la o oră după incident, iar acum oamenii aşteaptă ca autorităţile să ia măsuri cu ursul care s-a pripăşit în preajma localităţii, astfel încât acesta să nu provoace şi alte incidente similare, poate chiar mai grave, cu victime omeneşti.

După incident, mai mulți angajați ai primăriei, în frunte cu primarul Ionel Solomon, au stat de pază de frică să nu se întoarcă ursul și să provoace și alte pagube. Dimineața s-a luat legătura cu o firmă specializată din Pitești ai cărei reprezentanți au ridicat vaca omorâtă de urs, pe cheltuiala primăriei, pentru verificările de rigoare. Până una-alta, sătenii stau cu teamă şi atenţie sporită, şi-au pus unelte agricole la îndemână pentru ca la nevoie să fie transformate în mijloace de gonire a sălbăticiunilor şi au mutat câinii mai aproape grajduri şi coteţe.

În România, pnă şi fiarele sălbatice au sărăcit, iar urşii şi lupii au încetat parcă să mai vâneze, preferând să atace gospodăriile oamenilor în căutare de hrană. Sunt deja de notorietate cazurile semnalate de mass-media în ultimii ani, în care urşii au pătruns chiar şi în locuinţele oamenilor, făcînd prăpăd în calea lor pentru a-şi potoli foamea. Animalele nu mai au nicio jenă în a coborî chiar şi până la şosele, cerşind mâncare la marginea drumurilor. Nu au lipsit nici atacurile asupra oamenilor, numeroase persoane ajungând la spital în stare gravă după ce au dat „nas în nas” cu fiarele sălbatice. Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!