25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

De ziua ei de naştere, primăriţa Elena Lasconi a sărbătorit, alături de militarii din Garnizoana Câmpulung, Ziua Forţelor Terestre

Prima acţiune aniversară după Sărbătorile Pascale a fost organizată de Garnizoana Câmpulung în cinstea „Zilei Forţelor Terestre”, marcată pe 23 aprilie, odată cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, ocrotitorul celor mai importante structuri militare. Cum sărbătoarea coincide cu o zi liberă, fiind duminică, militarii au desfăşurat ceremonialul militar astăzi, 20 aprilie 2023. Au onorat invitaţia transmisă de Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” autorităţile locale de la Câmpulung, Lereşti şi Valea Mare Pravăţ, prezente de fiecare dată la evenimentele derulate de Armata câmpulungeană, şi comandanţii Poliţiei Municipale, Jandarmeriei şi Pompierilor. Subprefectul Ciprian Neculăescu s-a alăturat colegilor de la PSD Câmpulung, partidul care, aflându-se în campanie electorală pentru alegerile de la anul, a cam eclipsat, numeric vorbind, formaţiunea politică aflată la putere. USR-iştii nu reuşesc să se mobilizeze atunci când lidera lor are nevoie să arate că este susţinută de colegi, căci, până la urmă, astfel de acţiuni la sunt invitaţi aleşii şi oamenii politici sunt o ocazie de a arăta unitate şi din acest punct de vedere. Remarcăm absenţa totală de la eveniment a liberalilor care, probabil, considerând că este prea mare cheltuiala cu coroanele depuse la ceremonialurile de peste an, au sărit peste activitatea de astăzi.

  • Primarii de la Câmpulung, Lereşti şi Valea Mare au fost prezenţi alături de militari                 

Între vizitele celor care i-au trecut pragul biroului de la Primărie cu flori şi urări de „La Mulţi Ani!” de ziua ei de naştere, primăriţa Elena Lasconi a dat curs invitaţiei comandantului Garnizoanei Câmpulung de a fi prezentă la ceremonialul militar de la Mausoleul Mateiaş. Au mai fost prezenţi primarul de la Lereşti, Marian Toader, venit împreună cu viceprimăriţa Adriana Cicu, şi primarul de la Valea Mare Pravăţ, Petre Boncoi. Elena Lascoi i-a avut alături pe consilierii USR Andreea Ionescu şi Adrian Vlădău, în timp ce PSD-iştilor, ca de obicei, le-a ieşit o mobilizare ceva mai bună, dată fiind şi dorinţa de a reveni la putere, arătată şi prin participarea onorabilă la acţiunile cu public. Grupul PSD i-a inclus pe subprefectul Ciprian Neculăescu, consilierii locali Sergiu Cicu şi Marin Stanciu şi colegii acestora, Marinică Fologea, Magdalena Dorcioman, Georgică Mădulărea, Mihai Ghinea şi Ionuţ Radu. Ţinând cont de faptul că şi edilii celor două comune tot de la PSD sunt, s-au mişcat mai bine membrii săi. Asta în timp ce USR-iştii o lasă pe Elena Lasconi să facă imagine pentru partid de una singură, mizând că se repetă pentru ei întâmplarea din 2020. Adică îi trage din nou Lasconi în Consiliu până la ultimul. Nu se va mai întâmpla acest lucru, cu toată siguranţa celui de-al doilea mandat pentru Elena Lasconi.

După abandonarea procesului politic al Bulevardului „Pardon” de către prefectul Radu Perianu, probabil, liberalii au găsit de cuviinţă să fie mai discreţi, luând o pauză de la acţiunile publice.

  • Mesajul ministrului Apărării Naţionale a fost prezentat de către comandantul Garnizoanei Câmpulung        

Evenimentul de astăzi a fost o activitate premergătoare sărbătoririi „Zilei Forţelor Terestre”, marcată pe 23 aprilie. Forţele Terestre reprezintă cea mai importantă componentă a forţelor Armatei Române şi sunt destinate realizării diferitelor acţiuni militare cu caracter terestru sau aeromobil în orice zonă sau direcţie.

Festivitatea militară a debutat cu primirea onorului de către comandantul Garnizoanei Câmpulung, locotenent-colonel Ionuţ Cosmin Tecaru, şi primarul Elena Lasconi. După intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios de către preotul Daniel Oprescu, comandantul Garnizoanei a citit mesajul ministrului Apărării Naţionale cu ocazia aniversării „Zilei Forţelor Terestre”.

„Praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, pe care îl sărbătorim, reprezintă pentru Armata României un prilej de cinstire a militarilor Forţelor Terestre. De-a lungul timpului, aceştia au luptat pentru libertate, unitate naţională şi integritate teritorială, dându-şi viaţa pentru a-şi urma crezul. Consecvenţa şi sacrificiul de sine al protectorului Forţelor Terestre reprezintă un exemplu demn de urmat pentru militarii români de astăzi. Imaginea sa reprezintă un simbol al curajului şi al jertfei pentru un ideal, fiind, în prezent, purtată spre aducere aminte a acestor valori pe steagul de identificare al Forţelor Terestre.

Această sărbătoare îmi oferă plăcutul prilej de a mă adresa dumneavoastră, militarii Forţelor Terestre, să vă felicit pentru dăruirea şi patriotismul de care daţi dovadă în îndeplinirea misiunii constituţionale de apărare a ţării. Dumneavoastră, împreună cu celelalte categorii de forţe, sunteţi imaginea de astăzi a Armatei României, capabilă să-şi îndeplinească misiunile ce-i revin, atât în interiorul frontierelor naţionale, cât şi în afara acestora, acolo unde valorile în care credem şi pe care le apărăm sunt puse în pericol. Evoluţia armatei s-a aliniat permanent tendinţelor vremii, parcurgând etape diferite, organismul militar fiind un promotor al stabilităţii, al imaginii ţării şi, în acelaşi timp, generator de încredere şi speranţă. Aşa cum un stat nu poate exista izolat într-un mediu internaţional, aşa şi Armata României s-a dezvoltat, transformat şi modernizat, influenţată de sistemul de coaliţii şi alianţe la care România a fost parte de-a lungul istoriei sale.

Doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, personal civil contractual, datoria noastră este să insuflăm tinerelor generaţii credinţa vie că putem construi un viitor durabil dacă, alături de eforturile noastre susţinute, valorificăm lecţiile istoriei şi zestrea glorioasă moştenită de la înaintaşi. Cu încredere deplină în calităţile dumneavoastră profesionale şi morale, vă cer să vă consacraţi întreaga energie, pricepere şi putere de muncă pentru perfecţionarea pregătirii în spiritul conceptelor moderne, astfel încât să fiţi gata oricând să îndepliniţi misiunea sacră de apărare a patriei.

Îmi exprim convingerea că fiecare dintre dumneavoastră va acţiona cu determinare în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale, cu deplină responsabilitate, pentru ca poporul nostru să poată trăi în linişte şi pace.

La ceas aniversar, cu gândul la misiunile prezente şi la cele viitoare, la militarii români, aflaţi la datorie sub faldurile drapelului naţional, acasă sau în locuri îndepărtate, vă adresez dumneavoastră, dragi ostaşi ai Forţelor Terestre şi întregului personal civil contractual, sincere felicitări şi succese depline în nobila misiune încredinţată de popor. La Mulţi Ani!”, este mesajul ministrului Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, prezentat publicului de locotenent-colonelul Ionuţ Cosmin Tecaru.

  • Elena Lasconi: „Pentru toţi cei care nu mai sunt am o profundă recunoştinţă pentru această moştenire care îmi curge prin vene şi care se numeşte România”

Sărbătorita zilei, primăriţa Elena Lasconi, a avut pe agenda de acţiuni şi evenimentul de la Mausoleul Mateiaş. Aceasta a rostit câteva cuvinte adresate militarilor aflaţi din nou într-un moment de sărbătoare. „Astăzi este o zi pe care o marcăm aşa cum v-aţi obişnuit. Cu discursuri şi înghesuială la depuneri de coroane, pentru că aşa se face şi pentru că dă bine la electorat, nu-i aşa? Credeţi că celor adormiţi, credeţi că sfinţilor noştri le pasă de asta? Credeţi că le pasă cum ne-am îmbrăcat astăzi, cu ce parfum ne-am dat sau ce pantofi avem în picioare? Cred că atât pentru cei adormiţi, cât şi pentru cei în viaţă, cel mai important este să trăieşti, să munceşti şi să faci lucruri bune cu pasiune şi cu dragoste de oameni. Asta înseamnă energie pozitivă. Adică binele. Pentru toţi cei care nu mai sunt am o profundă recunoştinţă pentru această moştenire care îmi curge prin vene şi care se numeşte România. Vouă, dragi soldaţi, vă doresc să fiţi sănătoşi şi să vă întoarceţi sănătoşi din misiuni! Să vă bucuraţi de familiile voastre şi împreună să punem umărul la reconstrucţia Câmpulungului şi a României.”, a afirmat Elena Lasconi.

  • „Tradiţia de a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca ocrotitor al Forţelor Terestre, izvorăşte din vitejia, puterea şi credinţa lui”

Momentul rezervat mesajelor oficialităţilor s-a încheiat cu cel al şefului Statului Major al Forţelor Terestre: „La 23 aprilie, sărbătorim „Ziua Forţelor Terestre”, cărora le-a fost hărăzită onoarea de a avea drept patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Tradiţia de a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca ocrotitor al Forţelor Terestre, izvorăşte din vitejia, puterea şi credinţa lui, calităţi care caracterizează şi generaţiile care, astăzi, apără ţara sub faldurile drapelului de luptă şi reprezintă dovada de nezdruncinat a perenităţii existenţei celor două instituţii fundamentale, Biserica şi Armata, ocrotitoarele spiritualităţii şi liniştii poporului român.

La zi aniversară, gândul nostru se îndreaptă şi către militarii Forţelor Terestre care sunt dislocaţi în teatrele de operaţii, unde-şi îndeplinesc cu succes misiunile încredinţate, împreună cu partenerii şi aliaţii, îndeplinind astfel angajamentele asumate de către România în cadrul NATO şi UE şi apărând, în acelaşi timp, interesele ţării în afara graniţelor acesteia. Acum este cel mai important moment pentru noi, toţi militarii şi personal civil din cadrul Forţelor Terestre Române, să acţionăm decisiv, împreună cu partenerii noştri, pentru realizarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente împotriva oricărei ameninţări externe la adresa securităţii României şi, implicit, a NATO.

Doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, personal civil contractual, cinstiţi memoria înaintaşilor prin tenacitate şi rigoare, pentru a fi la înălţimea sacrificiului lor şi pentru a da o dimensiune reală jurământului făcut faţă de neam şi ţară!

Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Forţelor Terestre”, vă felicit pentru curajul, profesionalismul şi eforturile pe care le depuneţi în fiecare zi, pentru modul exemplar în care vă îndepliniţi misiunile încredinţate. La Mulţi Ani!”, este mesajul şefului Statului Major al Forţelor Terestre.

  • Defilarea militarilor a încheiat un eveniment frumos al Garnizoanei Câmpulung  

La finalul ceremonialului, s-au depus coroane la Monumentul Eroilor din partea instituţiilor reprezentate la eveniment. Defilarea militarilor a fost deschisă de comandantul Detaşamentului de Onoare, locotenent Octavian Radu. A urmat Drapelul de Luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, simbolul onoarei, gloriei, vitejiei militare. A prezentat onorul detaşamentul reprezentativ al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, constituit din militari aparţinând comandamentului Batalionului, subunităţilor de Batalion, echipaţi în ţinută specifică vânătorilor de munte. Iar la sfârşit a trecut prin faţa invitaţilor detaşamentul reprezentativ al Poligonului de Instruire pentru Apărare CBRN Valea Poienii.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!