În perioada 2-5 martie 2023, la Sala Polivalentă din București, s-a desfășurat Etapa Națională a concursului FIRST Tech Challenge. Echipa de robotică a Colegiului Național „Dinicu Golescu”, WATT’S UP, a participat și a reușit să facă senzație cu renumitul roboțel Mugurel.
- Victorie în Etapa Națională
Pentru echipa de robotică WATT’S UP este cel de-al șaptelea an de participare în cadrul competiției FIRST Tech Challenge. În ceea ce privește începutul anului 2023, echipa a avut parte numai de victorii, fie că au fost în competiții oficiale, fie că au fost în competiții amicale, aceasta a arătat, de fiecare dată, că roboțelul Mugurel este un adversar foarte bun, în urma miilor de ore de pregătiri în laborator și a competițiilor la care a participat.
Și de această dată, la Etapa Națională a concursului FIRST Tech Challenge, echipa de robotică a Colegiului Național „Dinicu Golescu” a ieșit victorioasă. După trei zile dificile de competiție, datorită nivelului de experiență ridicat al echipelor adversare, echipa WATT’S UP s-a întors acasă cu un trofeu, un premiu și medalii bine meritate, iar robotul Mugurel a primit titlul de „Adevăratul Campion”. De asemenea, WATT’S UP este singura echipă, din cele 200 existente în România, care se poate mândri cu performanța de a câștiga etapa de finală pentru a treia oară.
Echipa se mândrește cu titlul de „Campioni Naționali”, fiind parte din alianța câștigătoare a finalei FTC România 2023, formată din echipa Căpitan – TehnoZ și echipele Alese – WATT’S UP și AutoVortex. În ceea ce privește Campionatul Mondial, care se va desfășura în America, la Houston, doar echipa Căpitan va putea participa la această etapă, însă membrii echipei WATT’S UP nu sunt dezamăgiți, întrucât aceștia vor mai participa și la sezoanele următoare, alături de roboțelul Mugurel.
Pe lângă victoria din teren, echipa a mai obținut încă un premiu al competiției, respectiv „Innovate Award”, oferit echipei care dă dovadă de creativitate, inventivitate și eficiență în conceptul și construcția robotului, Mugurel fiind un robot inovativ, noțiunile de inginerie aplicată și design au fost criteriile care au determinat acest premiu.
În prezent, echipa are în componență 20 de elevi și 4 mentori, respectiv, cei patru mentori fiind:
- Doru Sitaru – Mentorul principal al echipei, inginer
- Adina Leica – profesor de matematică al Colegiului Național „Dinicu Golescu”
- Andrei Duță – actual student, fost membru al echipei, în perioada liceului
- Bogdan Sitaru – actual student, fost membru al echipei, în perioada liceului
Robert Adrian ȘTEFAN