37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

POL propune buget participativ. Cetăţenii vor putea astfel lansa proiecte despre ceea ce trebuie îmbunătăţit în Câmpulung

La dialogul cu jurnaliştii de ieri, cei doi lideri ai Partidului Oamenilor Liberi, Dorin Mirea şi Dan Şain, l-au prezentat pe colegul Flavian Ciotei care, din primăvara acestui an, s-a alăturat formaţiunii locale reprezentate în Consiliul Local prin trei aleşi. Potrivit prezentării făcute la conferinţa de presă, Flavian Ciotei este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de la Sibiu, actuala Academie a Forţelor Terestre, are diplomă în Ştiinţe Militare şi gradul de colonel în rezervă. Este licenţiat în Ştiinţe Economice şi a absolvit un master în acelaşi domeniu. Activitatea a desfăşurat-o în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi are o experienţă profesională de 32 de ani în funcţii de execuţie, analiză şi conducere. O parte însemnată a carierei sale s-a derulat în cadrul Direcţiei Generale Informaţii a Apărării, ca ofiţer de analiză şi de intelligence. Flavian Ciotei mai spunea despre el că are competenţe profesionale pe analiză şi administraţie publică şi că a absolvit mai multe cursuri de formare, ultimul fiind un curs postuniversitar de conducere în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare.

  • Asta este dorinţa noastră: să încercăm să mobilizăm comunitatea să se implice activ”

Câmpulungean la origine, Flavian Ciotei a absolvit Liceul „Dinicu Golescu”. O perioadă, a activat ca ofiţer în cadrul Batalionului de la Câmpulung. Ulterior, şi-a desfăşurat activitatea în alte garnizoane, cel mai mult, în Bucureşti. „De curând, mi-am încheiat activitatea, după ce mi-am servit ţara 32 de ani.”, spunea acesta.

În această primăvară, a devenit membru POL. „În opinia mea, este singurul partid care poate duce Câmpulungul la un alt nivel. Cred în profesionalismul oamenilor din jurul meu, toţi au experienţă profesională deosebită. Am găsit un colectiv cu un caracter cognitiv, un lucru foarte important pentru a putea dezvolta oraşul nostru.”, şi-a motivat acesta alegerea politică.

Subiectul dezvoltat de Flavian Ciotei la conferinţa de presă l-a constituit administrarea participativă a localităţii şi, mai precis, noţiunea de buget participativ. „În cadrul grupului am avut câteva discuţii referitoare la implicarea activă a câmpulungenilor în luarea deciziei privind dezvoltarea Câmpulungului. Astfel, am identificat conceptul de administrare participativă. Administrarea participativă face parte dintr-un proiect mai amplu. Astăzi, o să vă prezint câteva lucruri legate de bugetul participativ. Este un concept pe care noi dorim să-l iniţiem în comunitatea câmpulungeană. Bugetarea participativă nu este o noutate în lume. Aceasta a fost adoptată, în 1989, în Brazilia, iar, din ultimii 15 ani, există şi în Europa. Astăzi, funcţionează în 1.500 de oraşe din întreaga lume, inclusiv în România, şi avem exemple de bună practică: Cluj, Sibiu, Buzău, Alba Iulia, Braşov.”, a precizat Flavian Ciotei.

Bugetul participativ – a continuat acesta – permite cetăţenilor oraşului să se implice activ în luarea deciziilor privind dezvoltarea municipiului. „Primăria alocă o parte din bugetul local anual, după care câmpulungenii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit şi dezvoltat anul următor în oraşul nostru. Asta pentru că tot timpul auzim şi discuţii: nu se face, oraşul nostru nu arată bine. Totuşi, comunitatea nu se implică. Asta este dorinţa noastră: să încercăm cumva să mobilizăm comunitatea să se implice activ în astfel de proiecte.”, a mai spus Flavian Ciotei.

  • Proiectele propuse de cetăţeni sunt supuse votului câmpulungenilor

Flavian Ciotei a enumerat domeniile de activitate propuse de POL în cadrul cărora câmpulungenii vor putea lansa idei de investiţii: amenajarea de spaţii publice, mobilitate, oraş digital, sport, educaţie, cultură şi turism. „Forma procesului şi cuantumul sumei care va fi alocată pentru bugetul participativ diferă de la o localitate la alta. Noi, Partidul Oamenilor Liberi, propunem un buget de până la 5%, dar nu este bătut în cuie, discutăm şi cu partenerii, să vedem care ar fi finalitatea. Trebuie să cunoaştem bugetul estimat, pentru că, dacă se aplică din 2023, proiectele vor fi puse în mişcare în 2024. Pentru aceasta, trebuie să existe şi o infrastructură, avem nevoie de o pagină web, unde lumea îşi poate lansa proiectele şi unde se poate şi vota, căci, până la urmă, votul este cel mai important în această chestiune.”, a mai afirmat acesta.

Pot accesa fondurile prevăzute cu titlul de buget participativ numai persoanele fizice care depun proiecte de valoare şi amploare redusă. Cum este parcul din faţa blocului, exemplul dat de Dan Şain. Parc care nu trebuie să fie confundat cu proiectele de spaţii verzi ale Primăriei, cuprinse între 2 şi 6 milioane de lei.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!