1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

ADEVĂRUL CREŞTIN

HAR ŞI PACE
2 CORINTENI 1:1-2
1.Pavel, apostol al lui Isus Hristos, prin voia lui Dumnezeu, şi fratele Timotei, către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, şi către toţi sfinţii care sunt în toată Ahaia: 2. Har şi pace vouă de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos!
CONDIŢII LOCALE ŞI DATE ISTORICE
Pavel dorea însă ca ei să experimenteze tot mai mult aceste binecuvântări. Fără îndoială, dragostea lui Dumnezeu faţă de noi nu poate descreşte… şi nici nu poate fi har mai mare decât cel pe care ni-l oferă Dumnezeu, pentru că dragostea lui Dumnezeu este infinită şi El ne-a dat tot harul Său. Pavel dorea să-i ajute pe credincioşii din Corint să experimenteze şi să cunoască tot mai deplin harul oferit de Dumnezeu. Prin Domnul Isus Hristos, avem deplină pace cu Dumnezeu, dar Pavel dorea să-i ajute pe credincioşii din Corint să păstreze tot mai mult din pacea lui Dumnezeu în inimile lor.
Şi harul şi pacea sunt daruri din partea lui Dumnezeu. Pavel spune limpede: „de la Dumnezeu, Tatăl nostru”, adăugând „şi de la Domnul Isus Hristos”. Fiind menţionat atât Fiul cât şi Tatăl se arata caracterul divin al harului şi al păcii în viaţa credincioşilor. Tatăl este Izvorul harului, Fiul este canalul harului. Cuvântul grec pentru Domnul (referitor la Domnul Isus Hristos) este corespondentul ebraicului Yahweh şi arată Dumnezeirea Domnului Isus Hristos, cosubstanţialitatea Lui cu Dumnezeu-Tatăl. „Domnul” pe care L-a văzut Isaia în capitolul 6 „şezând pe un scaun de domnie foarte înalt” era „Domnul Isus Hristos” înainte de întruparea Sa.
Au venit în Corint unii oameni predicând „un alt Isus”, scrie Pavel în 2 Corinteni 11:4. Ei predicau „altă Evanghelie”. De aceea, Pavel arată limpede că el este cu adevărat apostol şi autoritea lui trebuie primită; că Isus este Domnul (Yahweh), Dumnezeu adevărat şi trebuie crezut şi adorat. Fără Isus, nu există Evanghelie.
CONCLUZIE
Harul şi pacea au venit prin Hristos, care a murit pe cruce în locul păcătoşilor. El a luat asupra Lui pedeapsa cuvenită lor, astfel încât, cine crede în El are viaţa veşnică.
Ai tu viaţa veşnică? Ai crezut în Hristos ca Mântuitor? L-ai primit pe Hristos ca Domn al tău? Dacă încă n-ai făcut-o, priveşte la El! Crede în El. Vei deveni astfel un sfânt, vei deveni copilul Său, moştenitor al cerului şi al împărăţiei care va veni.
MÂNGÂIERE
2 CORINTENI 1:3-7
3.„Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mângâieri, 4. care ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz! 5. Căci, după cum avem parte din belşug de suferinţele lui Hristos, tot aşa, prin Hristos, avem parte din belşug şi de mângâiere. 6. Aşa că, dacă suntem în necaz suntem pentru mângâierea şi mântuirea voastră; dacă suntem mângâiaţi suntem pentru mângâierea voastră, care se arată prin faptul că răbdaţi aceleaşi suferinţe ca şi noi. 7. Şi nădejdea noastră pentru voi este neclintită, pentru că ştim că, dacă aveţi parte de suferinţe, aveţi parte şi de mângâiere.”
Cuvintele „compasiune”, „încurajare”, „suport” financiar şi moral, sunt des folosite de politicieni pentru a căpăta bunăvoinţa maselor. Fără îndoială, încercarea personalităţilor de a influenţa viaţa socială prin practicarea compasiunii faţă de cei încercaţi şi faţă de cei nevoiaşi poate avea efecte pozitive. Dar trebuie amintit un lucru însemnat: compasiunea nu a fost iniţiată de oameni şi nu a început cu omul. Compasiunea este la fel de înaintată în vârstă ca Dumnezeu, pentru că ea reprezintă o parte a caracterului Său.
În textul nostru, Pavel numeşte pe Dumnezeu „Părintele îndurărilor si Dumnezeul oricărei mângâieri”. Într-un limbaj mai modern, termenul „îndurare” poate fi tradus prin „compasiune”. Mângâierea este rezultatul îndurării, al compasiunii. Ele merg împreună. Vom vorbi despre amândouă. Subiectul textului de la 2 Corinteni 1 : 3-7 este „mângâierea”.

Publicat din cartea „Dumnezeul oricărei mângâieri” de Dan Duncan
Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3, Câmpulung
Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!