23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Patru urşi din arealul comunelor din Muscel, pe lista de recoltare

Urşii periculoşi vor putea fi vânaţi şi în exteriorul, nu numai în interiorul localităţilor
Parlamentul a adoptat, pe 22 iunie, a doua oară, după reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.
În Argeş, pe 20 iunie 2022, era aprobată de Ministerul Mediului lista de recoltare a 10 exemplare de urs brun. Pentru prevenţie, după ce au ajuns până în intravilanul localităţilor, cele 10 exemplare au fost propuse pentru recoltare din: Dâmbovicioara, Stoeneşti, Rucăr, Berevoeşti, Corbi, Arefu, Sălătrucu, Nucşoara şi Miceşti.
Acestea au expirat pe 26 iunie şi urmează să fie publicată situaţia derogărilor pentru perioada următoare. „Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră! Parlamentul a adoptat, astăzi (n.r. 22 iunie), a doua oară, după reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor. Încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de mine, ce a permis intervenţia în intravilan. Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului. Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi. Sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluţia pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populaţiei de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode ştiinţifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei.”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!