12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Strada Chilii, programată la reţea de gaz şi consolidarea unui mal

Tot fondurile UE alocate prin intermediul GAL Câmpulung Muscel constituie remedierea unor probleme de infrastructură ale străzii Chilii, partea care aparţine municipiului. Căci ceea ce ţine de Mioarele arată bine, având şi apă, şi asfalt. A noastră n-are de niciunele. Puţinii locuitori resimt cel mai tare lipsa unui drum, pe care să ajungă cu maşinile în siguranţă acasă. În cadrul unei discuţii la care au participat primăriţa Elena Lasconi, Roxana Tătulescu, de la Investiţii, şi Iuliana Ungureanu, de la Programe-Prognoze, s-a insistat asupra dezvoltării în perspectivă a acestei zone care include Valea Bărbuşii, Leculeşti, Livadie, Chilii şi Pârşenilor. De aceea au fost incluse cu prioritate în programul de investiţii prin GAL, având potenţialul natural de a atrage excursionişti, biciclişti şi practicanţi ai altor sporturi. Şi nu numai, căci, după vederea imaginilor cu casele neînsufleţite şi prăbuşite prin nelocuire de pe Livadie, au şi apărut primele întrebări – chiar şi din State – despre posibilitatea cumpărării de locuinţe fix în acea zonă. Habar n-avem ce avem!

GAL finanţează o consolidare pe Chilii                           

Chilii, braţul care continuă Valea Bărbuşii, a făcut parte din documentaţia pregătită în timpul lui Liviu Ţâroiu, mai preocupat de asfaltare decât de asigurarea utilităţilor care, evident, trebuie introduse înaintea turnării covorului asfaltic. În proiectul întocmit în urmă cu cinci ani, punerea la punct a străzii Chilii era estimată la 1.611.920 lei. Lucrarea consta în:

  • lungimea străzii modernizate: 415 metri;
  • lungimea şanţurilor cu secţiune protejată (din beton de ciment): 467,25 metri;
  • lungimea cu bordură mare (pentru marginile încadrate cu bordură): 157,5 metri;
  • lucrări de consolidare:
  • lungimea parapetului metalic: 246,75 metri;
  • lungimea fundaţiei adâncite de parapet: 246,75 metri;
  • lungimea protecţiei taluzului cu plasă metalică: 290,33 metri.
  • podeţe la străzi laterale: 3 bucăţi;
  • durata de execuţie: 24 luni.

În acest mandat, planurile s-au schimbat pentru Chilii, existând oportunitatea fondurilor europene gestionate de GAL. În toamna anului 2020, Chilii a fost extrasă din lotul celor nouă străzi incluse într-un SF descoperit de finanţare şi pusă într-un proiect separat de consolidare a unui tronson afectat de o alunecare de solului. Cifrele proiectului arată astfel: valoare totală de 941.318,35 lei, din care construcţiile şi montajul, 759.780,93 lei.

Potrivit documentaţiei care a justificat necesitatea întreprinderii acestei lucrări, „strada Chilii  este uşor pietruită, cu o umplutură din balast şi piatră spartă de calcar, aşezată pe o argilă prăfoasă, galbenă, plastic vâscoasă, cu pietriş. Pietruirea existentă are zone cu vegetaţie, atât pe marginea drumului, cât şi pe zona mediană a acestuia. De asemenea, pe această stradă nu există şanţuri sau podeţe la intrările în curţi, existând şi zone cu declivităţi mari. Strada Chilii a fost afectată de degradarea terenului, dar şi de alunecări de suprafaţă active care, prin deteriorare continuă, pot afecta circulaţia rutieră.”

Viitorul front de lucru este descris, în rezumat, astfel: lungimea străzii – 415 metri; parte carosabilă – 2,75 metri; lungimea şanţului cu secţiune protejată din beton de ciment – 445 metri; lungimea bordurii mari – 150 metri; lungimea parapetului metalic – 235 metri; fundaţie din beton armat tip „L” – 235 metri; protecţia taluzului cu plasă metalică – 290,33 metri.

Documentaţia punctează soluţia recomandată de proiectant pentru consolidarea terenului. Şi anume „pe tronsonul cuprins între km 0+180 – km 0+350, amenajarea unei fundaţii adâncite de parapet, pe partea stângă, iar pe partea dreaptă, între 0+150 – km 0+350, se protejează taluzul cu plase romboidale; pietruirea existentă se scarifică, se curăţă, se profilează şi se compactează; se adaugă un strat de 20-30 cm piatră nouă şi se compactează; se execută un strat de beton de ciment rutier, de 20 cm.”

Chilii, inclusă într-un proiect de reţea de gaz împreună cu Livadie şi Leculeşti, tot prin GAL  

Tot prin GAL, va fi realizată reţeaua de gaz pe Chilii. Strada este inclusă, împreună cu Livadie şi Leculeşti, într-un proiect cu fonduri UE în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei.

„Trebuie văzut în perspectivă că este o zonă care se va dezvolta. Şi în momentul în care ai utilităţi, oamenii vor veni acolo. Eu am văzut mulţi tineri care vin pentru mountain-bike, pe strada mea, care este praf acum. Pentru Chilii, poate, avem varianta de a rezolva apa prin coborâre de la Mioarele. Oricum, trebuie s-o punem pe fonduri europene, pentru că n-o putem face altfel.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!