13.5 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite se va aplica din 2023 şi va fi personalizată, în funcţie de gradul de afectare a faţadei

Hotărârea prin care au fost stabilite impozitele şi taxele locale pe care le vom plăti în 2022 conţine o prevedere referitoare la sancţiunea supraimpozitării, aplicată deţinătorilor de imobile cu probleme de ordin estetic. Multe au şi probleme legate de trăinicia construcţiei, însă autorităţile sunt interesate de ceea ce se vede de la stradă şi, în special, în zona centrală, pentru a fi în acord cu investiţia de amenajare a Bulevardului „Pardon”, estimată să se încheie în acest an. Norma adoptată în luna noiembrie a anului trecut, care impune o majorare a impozitului cu 200% în cazul proprietăţilor cu aspect în dezacord cu noţiunea de ordine şi disciplină urbanistică, nu va putea fi aplicată din 2022, cum şi-au făcut planuri autorităţile locale. Arhitectul şef Mădălina Zăgărin ne-a explicat care este motivul pentru care cetăţenii notificaţi de Primărie să-şi repare exterioarele au la dispoziţie întreg anul ca să se conformeze obligaţiei.

Creşterea impozitului cu 200% nu se va putea aplica din acest an, cum şi-au făcut planuri autorităţile

„Pentru anul 2022, în baza prevederilor articolului 489, alineatul 5 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Câmpulung, identificate potrivit Regulamentului aprobat prin H.C.L. nr.120/2018, se majorează cu 200%.”, astfel prevede Hotărârea nr.197 din 25 noiembrie 2021.
În realitate, nu va fi chiar aşa. Impozitul majorat nu se poate aplica începând cu anul 2022, întrucât Primăria n-a parcurs întreaga procedură menită să-i permită să sancţioneze proprietăţile cu faţade căzute, acoperişuri deteriorate şi garduri afectate de trecerea timpului.
La una dintre şedinţele Consiliului Local în cadrul cărora au fost dezbătute taxele şi impozitele pe care le datorăm în acest an, directorul economic Violeta Iarca a prezentat ce paşi au făcut autorităţile locale în chestiunea supraimpozitării. „Au fost transmise somaţii de a intra în legalitate şi de a-şi îngriji clădirile şi grădinile, urmând ca, în cursul anului viitor, să fie aplicată creşterea de 200%. În anul în curs se face constatarea şi, în urma constatărilor, va trebui să aplicăm celor care nu au remediat.”, a declarat şefa Direcţiei Economice.
În completarea acesteia, primăriţa Elena Lasconi era convinsă că somarea va funcţiona şi nu va fi nevoie de supraimpozitarea câmpulungenilor care, fie din lipsa banilor, fie din neputinţă – mulţi fiind vârstnici în casele din centru -, fie din indiferenţă, n-au împiedicat, prin lucrări întreprinse la timp, degradarea clădirilor. „Exemplul cel mai elocvent este că, în urma somaţiilor pe care le-am trimis, referitor la clădirile din centru, peste 80% dintre persoanele somate au în derulare proiecte de refacere a faţadelor.”, spunea şefa Executivului toamna trecută.

Arhitectul şef Mădălina Zăgărin: „Termenul până la care oamenii trebuie să intre în legalitate este finalul anului 2022”

Discuţia purtată de curând cu arhitectul şef Mădălina Zăgărin ne-a lămurit în privinţa termenului până la care trebuie îndeplinită obligaţia de renovare a faţadelor, pentru a se evita supraimpozitarea.
„Din păcate, noi nu am reuşit să punem la punct un regulament. Iniţial, s-a mers pe ideea că se vor supraimpozita toate cu 500%. Însă am decis, în urma mai multor discuţii, în mai multe departamente, împreună cu doamna primar, că trebuie să punem la punct un regulament clar. În funcţie de gradul de afectare a faţadei, să se facă o supraimpozitare aplicată. Dacă este afectată în proporţie de 30%, să supraimpozităm cu 200% ş.a.m.d.
Aceste regulamente trebuie să stea în dezbatere şi pot fi adoptate abia în anul următor. Deşi se mersese pe ideea că va fi până la finalul anului 2021, termenul va fi până la finalul anului 2022, când noi vom reuşi să ne punem la punct acest regulament, ca să putem să facem o supraimpozitare personalizată, în funcţie de gradul de afectare a faţadei. Din 2023 vom aplica supraimpozitarea.
Termenul până la care oamenii trebuie să intre în legalitate este finalul anului 2022, ulterior urmând să intre în vigoare acest regulament, să facem o nouă evaluare, cu fişă în dreptul fiecărei clădiri şi al fiecărei faţade, şi să supraimpozităm aplicat şi personalizat.”, ne-a declarat arh.dr.urb. Mădălina Zăgărin.
În acest moment, după cum se cunoaşte, administraţia publică municipală nu are în derulare un proiect de reabilitare a faţadelor al cărui beneficiar eligibil să fie Primăria, proiect susţinut prin fonduri accesate de municipalitate.
„Noi am avut mai multe discuţii cu câţiva consultanţi care au venit la noi în oraş, ca să reabilităm faţadele pentru tot centrul. Însă, din păcate, nu am găsit surse de finanţare şi, atunci, a trebuit să renunţăm la această idee. Toţi consultanţii cu care am discutat au promis că ne vor avea în vedere. Însă, ţinând cont că, din 2023, vom supraimpozita toate faţadele, sfatul meu pentru toţi cetăţenii care au imobile în centru este să demareze procedura. Noi ne-am propus ca, la sfârşitul lui 2022, să avem şi Bulevardul „Pardon” finalizat şi, din 2023, să intrăm şi cu supraimpozitarea pe faţade.”, a încheiat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!