3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Nu i-a plătit poliţistei pe care a ultragiat-o decât o treime din daune

Un muscelean a scăpat de încarcerare după ce a agresat o poliţistă, dar era să intre în puşcărie, pentru că nu i-a achitat acesteia daunele morale, câştigate prin sentinţă judecătorească. Individul de 49 de ani, din Mihăeşti, a fost judecat şi condamnat cu suspendare pentru ultraj la mijlocul lui 2019, iar, de curând, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş a cerut revocarea sau anularea suspendării executării pedepsei, motivul fiind neplata cheltuielilor civile pe care nu le-a onorat faţă de poliţistă.

I-a dat o palmă peste cap poliţistei de i-a sărit cascheta

Cel vizat este Costel Anghel, de 49 de ani, din Mihăeşti, care, pe 10 martie 2019, a lovit o poliţistă, care se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, împreună cu un coleg.
Cei doi poliţişti, care erau schimbul doi, au fost solicitaţi, prin Dispeceratul Poliţiei Câmpulung, să se deplaseze în comuna Mihăeşti, la un local, unde era reclamată o stare conflictuală. Ajungând la barul cu pricina, oamenii legii au găsit doi bărbaţi, pe Costel Anghel şi pe Gheorghe Gabriel Popescu, de 21 de ani. Într-o stare avansată de ebrietate, indivizii au devenit agresivi în momentul în care i-au văzut pe poliţişti, adresând injurii celor care au cerut ajutor la 112, dar şi agenţilor, ieşind din bar şi năpustindu-se spre oamenii legii şi cei care erau cu ei. În aceste împrejurări, Gheorghe Gabriel Popescu l-a împins pe agentul şef principal pentru a-l îndepărta din calea sa şi a putea trece către cel care a anunţat incidentul, iar Costel Anghel l-a lovit pe acelaşi poliţist cu pumnul în zona abdomenului. Gheorghe Popescu, tatăl tânărului, s-a îndreptat şi către agenta de poliţie Ana Maria Pitulan, care l-a avertizat că va folosi spray-ul din dotare şi chiar a făcut-o. După ce a primit o rafală scurtă, bărbatul s-a aşezat pe marginea drumului, ţinându-se de ochi. Poliţista a folosit spray-ul împotriva lui Gheorghe Gabriel Popescu, care era agresiv, dar, din păcate, jetul i-a afectat şi agentei ochii, iar când a încercat să se retragă spre maşină, a fost lovită în zona capului, cu palma de Costel Anghel, căzându-i cascheta de pe cap. Acesta din urmă a primit şi el o porţie de spray lacrimogen, fapt care l-a înfuriat şi a devenit şi mai agresiv, încercând să o lovească pe poliţistă cu piciorul, dar n-a apucat s-o atingă. Urmare a loviturii puternice, pe care a încercat să i-o aplice agentei, Costel Anghel s-a dezechilibrat şi a căzut.

Incidentul nu s-a terminat, pentru că Gheorghe Gabriel Popescu a continuat să se manifeste agresiv şi să-i adreseze injurii agentei de poliţie, inclusiv ameninţări cu moartea.
Incidentul a luat sfârşit când cei doi agresori au plecat spre casele lor, iar la faţa locului au venit şi alţi poliţişti de la Câmpulung şi Secţia Schitu Goleşti, chemaţi în ajutor de colegul agentei.
Astfel, pe numele celor doi agresori a fost deschis dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de ultraj. Susţinerea agentei, că a fost lovită cu palma peste cap de Costel Anghel, a fost confirmată de declaraţiile martorilor, dar şi de imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale Primăriei Mihăeşti, din zona respectivă.

Cu toate dovezile împotriva lui, n-a recunoscut că a lovit-o pe agentă

Pe 18 martie 2019, Costel Anghel a fost reţinut pentru 24 de ore, iar când această ordonanţă a expirat, Judecătoria Câmpulung a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. A stat în arestul preventiv, la IPJ Argeş, până pe 23 aprilie 2019, când s-a dispus măsura controlului judiciar, iar Costel Anghel a fost pus în libertate.

Amândoi agresorii au fost trimişi în judecată pentru ultraj. Cel mai tânăr, Gheorghe Gabriel Popescu, şi-a recunoscut vinovăţia, fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pe durata a trei ani, termen de supraveghere, în care să respecte mai multe măsuri şi să facă 60 de zile, muncă în folosul comunităţii la Primăria Mihăeşti sau Schitu Goleşti. Sentinţa lui a fost dată pe 20 mai 2019.
O lună mai târziu, pe 20 iunie 2019, Judecătoria Câmpulung a dat hotărârea şi în cazul lui Costel Anghel, pe care l-a pedepsit cu un an de închisoare, cu suspendare, pe durata a doi ani, executarea a 60 de zile, muncă în folosul comunităţii, fie la Primăria Mihăeşti, fie la cea de la Schitu Goleşti.

Cu aceeaşi ocazie a fost definitivată şi latura civilă a cauzei, magistratul obligându-l pe bătăuş să-i plătească poliţistei suma de 20.000 lei, daune morale, fiind doar jumătate din suma cu care agenta s-a constituit parte civilă.

Daunele către poliţistă îi sunt oprite din salariu

Constatând că musceleanul nu s-a onorat de plata despăgubirilor civile către poliţistă, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş a înaintat Judecătoriei Câmpulung o cerere de revocare a suspendării pedepsei şi executarea ei.
Astfel, cu vreo trei luni înainte să expire termenul de supraveghere pe durata căruia i s-a suspendat executarea pedepsei lui Costel Anghel, acesta îi plătise poliţistei doar parţial despăgubirea, adică suma de 6.000 de lei şi asta pentru că are poprire pe salariu.
Insul a declarat că nu are posibilitatea să achite integral suma de 20.000 de lei, având în întreţinere doi copii. Bărbatul are poprire asupra salariului după ce poliţista a obţinut în instanţă executarea silită a bătăuşului.
În aceste condiţii, instanţa a apreciat că inculpatul n-a avut posibilitatea să îndeplinească această obligaţie impusă, din motive neimputabile lui şi, astfel, a respins solicitarea Serviciului de Probaţiune. Costel Anghel a rămas în libertate.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!