23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Lăsaţi fără microfon, vom uita vocile aleşilor care vorbesc şi rar, şi încet

Câţiva dintre primarii din Muscel profită de avantajul on-line-ului şi transmit şedinţele în direct, fie pe pagina de Facebook a Primăriei sau Consiliului Local, fie pe site-ul administraţiei publice, care grupează ambele instituţii. Nu e cine ştie ce investiţie şi, acolo unde există un IT-ist priceput, nu e nevoie de o firmă căreia să-i plăteşti serviciul lună de lună. Unde nu există specialistul respectiv în grila de personal, primarii au apelat la profesionist din afară, de la care au procurat sistemul şi căruia îi achită mentenanţa. Acolo unde au vrut, primarii s-au descurcat, cum este cazul vecinului de la Schitu Goleşti care, din luna mai, a dat şansa opozanţilor, de care nu duce lipsă în mai multe tabere politice, să se vadă şi să se audă.

Dezbaterile Consiliului Local sunt transmise în direct, prin intermediul platformei Youtube, pe site-ul Primăriei, unde mi se pare normal să fie. Poate vreodată vrei să audiezi înregistrarea unei şedinţe trecute şi ştii sigur unde o găseşti. Nici la Schitu Goleşti n-a mers strună din prima, existând nişte probleme cu sunetul la întrunirile din mai şi iunie, dar s-au remediat. Reprezentantul firmei, adus în faţa consilierilor care vor să se audă limpede precum cristalul, le-a povestit că disfuncţionalităţile au fost generate de fluctuaţii de tensiune, dar, prin montarea unor filtre, au fost eliminate. Iar circul pe care îl fac rivalii lui Miriţă răsună atât de tare în urechile telespectatorilor, încât i-a alungat din faţa monitoarelor.

Ca sar de la una la alta. La Rucăr, din cauza unui sunet filtrat excelent, se aude şi ce este de dorit să rămână nespus. Când Dulamă i-a anunţat pe aleşi: uite, ne-au dat în judecată ăia care ne-au făcut canalizarea, dar n-au dreptate, fiindcă cer bani după o jumătate de an după ce am făcut recepţia, s-a trezit unul vorbind: „Şi ăia de la Tribunal le-au primit cererea?” Păi, cum să nu le-o primească, bre?! Îţi primesc la Tribunal orice cerere care respectă condiţiile pentru a demara o judecată. Şi dacă vrei să-ţi schimbi genul (sau creierul), eşti bine primit cu cererea. Oameni din aceştia simpluţi, care nu pricep cum funcţionează un sistem de care şi ei se lovesc, date fiind acţiunile în instanţă ale Primăriei şi Consiliului Local – mai ales la Rucăr, unde curg procesele în care sunt implicate autorităţile – ajung să conducă comunităţi.

De curiozitate, m-am uitat la cea mai recentă dezbatere a aleşilor de la Schitu Goleşti şi ce mi-a sărit în ochi prima dată a fost locul primarului Tudorel Vasile Miriţă. La o masă cu rol de prezidiu, în mijloc stă preşedintele de şedinţă, flancat de secretar şi primar. Primarul aproape că nu încape la masa insuficientă pentru trei persoane, mulţumindu-se cu un colţ şi având o mână şi un picior în afara perimetrului prezidiului. Omul stă cum poate, conştient că nu este el „vioara întâi” a şedinţei şi că se află acolo doar ca să răspundă la întrebări şi să prezinte lunara informare pentru Consiliu, la „diverse”.

După o absenţă fizică de două luni, în iulie şi august, ultima din motiv de Covid, primarul Miriţă a revenit între colegi cu sfaturi de fost secretar, responsabil de organizarea întâlnirilor lunare. Nevoit să se izoleze, edilul a urmărit de acasă transmisiunea dialogului alterat puternic nu de calităţile tehnice ale sistemului, ci de vorbăria gălăgioasă având ca inspiraţie imaşul comunal, unde urli „ca pe coastă”. Exact aceeaşi tonalitate caracterizează şi schimbul de replici în Consiliul Local, ai cărui componenţi trec peste preşedinte, peste colegi, peste funcţionari şi zbiară unii la alţii. Cum era şi la Câmpulung, cu David, Ionescu şi State, unde cele două-trei ore de aşa-zisă dezbatere erau o orăcăială epuizantă, soldată cu ridicatul mâinii „pentru” la tot ce le propunea Ţâroiu.

La Schitu este mai rău ca la Câmpulung, în mandatul trecut. Miriţă i-a dojenit cu blândeţe pe consilieri din cauza vacarmului iscat, din care oamenii nu înţeleg nimic. Primarul a făcut un apel la ei să se respecte unul pe celălalt şi, chiar dacă simt nevoia să se exprime în contradictoriu, să o facă în mod organizat. „Libertatea de exprimare înseamnă obligaţia de a-l asculta pe celălalt şi, dacă aveţi ceva de spus, cu contraargumente, vă înscrieţi la cuvânt.”, îi învaţă primarul pe aleşi cum să se comporte în plen.

Cei care cred că ţipatul are efect la electorat se înşeală. Dacă şedinţele on-line din mai şi iunie au fost vizualizate de peste 600 de persoane, în august, numărul a scăzut la 70. La fel a fost în iulie. Interesul din ce în ce mai scăzut este pus de primar pe faptul că oamenii nu înţeleg nimic şi atunci îşi protejează bateria telefonului preferând să oprească vizionarea unui tămbălău infernal.

Unul dintre cei vizaţi de mustrarea primarului, care recunoaşte că e mai vocal, dă vina pe aparatul Primăriei, care l-ar provoca să reacţioneze agitat, antrenându-i şi pe alţii. Alţii au frământări legate de imagine. Se văd cu o cameră sau cu două? Ce-o fi vrut să însemne asta! Dacă se văd din ambele profiluri? Omul de la firmă le-a explicat că ambele camere sunt funcţionale, dar transmisiunea se face cu una singură. Şi că a doua cameră este de rezervă. Când încetează una să mai transmită, intră cealaltă în zece secunde.

De la imaginea lor, care sigur nu prezintă interes pentru consăteni, grijile aleşilor de la ţară s-au extins la alte treburi lumeşti. De pildă, sfârşitul unei sătence răposate de Covid, conform statisticii naţionale cu decedaţii. De unde o fi luat femeia Covid, s-au dat de ceasul morţii, că biata n-a mai ieşit cu anii din casă?! O fi luat de la cineva care i-a intrat în casă, zic şi eu de pe margine şi-i asigur că se aud perfect.

În schimb, mă necăjesc că nu-i aud clar pe ai noştri, nici în sală fiind, căci vorbesc unii de zici că n-au plămâni în ei. Expresia nu sună bine în al doilea an al pandemiei, dar sunt unii dintre consilieri vlăguiţi rău de tot. De-abia îngaimă câteva vorbe “mascate”, care nu răzbat până la spectatorii aflaţi în colţul opus al sălii.
Alocuţiunile stinse ale Ancăi Dumitrescu cred că le înţeleg numai cei care stau lângă ea. Liberala are scuza că e o femeie plăpândă, fără forţă în voce, dar, doamna primar, nu se aud corespunzător nici voinicii dumneavoastră! Aşa că haideţi cu microfonul acela, care există în dotarea Primăriei, căci până la reabilitarea sălii de festivităţi, care vine la pachet cu lavaliere, le uităm definitiv timbrul vocii folosite atât de rar!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!