6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Autorităţile de la Schitu Goleşti împrumută 8,5 milioane lei de la Ministerul de Finanţe ca să poată continua lucrarea de canalizare

Aleşii locali de la Schitu Goleşti au fost nevoiţi să apeleze la un credit din fonduri guvernamentale, pentru a putea derula o investiţie imposibil de susţinut din veniturile locale. Administraţia vecină se baza tot pe o finanţare atrasă, aşa cum a fost Programul Naţional de Dezvoltare Locală, accesat pentru realizarea primei etape a reţelei de canalizare, executată în primul mandat al liberalului Tudorel Vasile Miriţă. În următorii patru ani, primarul şi-a propus să continue infrastructura de utilităţi, cu faza a doua, căruia i s-a dat startul în această primăvară. Valoarea contractului este comparabilă cu cea a primului, în jur de 8 milioane de lei, sumă care depăşeşte capacitatea unui buget de comună. Pentru a avea termeni de comparaţie, precizăm că se apropie de această cheltuială costul Pieţei Primăriei, iar cel al Bulevardului „Pardon” o va depăşi, cu siguranţă. Şi nici bugetul municipiului nu şi-l permite, darămite cel al vecinilor de la Schitu Goleşti, care s-au trezit în postura de a face un împrumut.

Împrumutul din venituri din privatizare va avea o maturitate de maximum cinci ani

La interval de două săptămâni, consilierii locali de la Schitu Goleşti au adoptat două hotărâri cruciale pentru realizarea părţii a doua a investiţiei în reţeaua de canalizare a localităţii. Hotărârea din 31 august 2021 are ca obiect contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 5.000.000 de lei, cu o maturitate de maximum cinci ani. Două săptămâni mai târziu, pe 14 septembrie 2021, Consiliul Local Schitu Goleşti s-a întrunit în regim extraordinar pentru a relua votul pe seama îndatorării propuse, de data aceasta, cu 4,5 milioane de lei, în conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.83/2021, pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

„Contractarea împrumutului se face pentru „Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în comuna Schitu Goleşti, judeţul Argeş, etapa II”, pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării împrumutului.”, prevede hotărârea recent adoptată. Bugetul local va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferente acestui credit.
„Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a comunei Schitu Goleşti următoarele date: =hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; =valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; =gradul de îndatorare a comunei Schitu Goleşti; =durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; =dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; =plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.”, sunt obligaţii asumate de autorităţi care, de asemenea, vor actualiza datele în prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!