8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Cu ajutorul prefectului, s-a stabilit hotarul dintre Stoeneşti şi Cetăţeni. Satul Valea Cetăţuii trece cu totul la Cetăţeni

S-a făcut un prim pas în restabilirea graniţei dintre comunele Stoeneşti şi Cetăţeni. Cu ajutorul prefectului şi al unei comisii, hotarul va fi cel stabilit prin împărţirea administrativ – teritorială din anul 1968. Împărţirea de acum 53 de ani prevedea ca satul Valea Cetăţuii, desprins de comuna desfiinţată Bădeni, să treacă pe teritoriul localităţii Cetăţeni, dar acest amănunt nu a fost consemnat în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar o poarte a cătunului de romi şi domeniile mănăstireşti din vale figurează în actele de cadastru judeţene ca fiind ale Stoeneştiului.
De anul trecut, de când a preluat mandatul de primar, Mugurel Minciună vrea să se revină la situaţia împărţirii teritoriale din 1968, localitatea să-şi ia înapoi comunitatea de romi, amplasată între Vadul Lin şi Valea Chiliei, unde s-a ridicat sub munte o bisericuţă. Pe cele două văi, care încadrează satul de romi, se ajunge în sus la hotarul cu judeţul Dâmboviţa, unde este o păşune montană, şi ea revendicată de cele două comune din Muscel.

Prefectul Emilia Mateescu: „Comisia de delimitare a hotarelor între comunele Cetăţeni şi Stoeneşti a stabilit limita”

Prefectul Emilia Mateescu a convocat, pe 24 august 2021, membrii comisiei de delimitare şi marcare a hotarelor administrative între comunele Cetăţeni şi Stoeneşti, întâlnire ce s-a finalizat cu întocmirea procesului-verbal în care s-au consemnat limitele celor două localităţi convenite de părţi. Membrii comisiei, împreună cu prefectul, s-au deplasat la sediul Primăriilor şi în teren, în punctul Valea lui Coman şi mai sus de acest punct, pe zona limitei comunelor reprezentată grafic prin „Schiţa hotarelor dintre teritoriile administrative ale comunelor Stoeneşti şi Cetăţeni”, din anul 1968.

„Limitele teritoriale dintre cele două comune au fost stabilite prin Legea nr. 2/1968, din 16 februarie 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, însă, timp de 53 de ani, delimitarea în fapt şi înscrierea în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş nu s-au realizat, deşi au existat de-a lungul timpului mai multe încercări în acest scop. În urma discuţiilor, primarii comunelor Cetăţeni şi Stoeneşti au convenit ca Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş să traseze limita dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale, conform hărţii reprezentată de înscrisul „Schiţa hotarelor dintre teritoriile administrative ale comunelor Stoeneşti şi Cetăţeni”, din anul 1968.”, a transmis prefectul Emilia Mateescu.

Pentru actualizarea şi rectificarea limitelor stabilite în procesul-verbal de delimitare, părţile s-au obligat să contracteze în termen de 30 de zile persoana autorizată în măsurători cadastrale.
Primarul Mugurel Minciună: „Nici nu vă puteţi imagina cât de complicată e situaţia! Din cauza asta au fugit toţi, dar eu nu am nicio problemă în a o rezolva”

Cel care a insistat pentru lămurirea situaţiei a fost primarul de la Cetăţeni, Mugurel Minciună. El a fost cel care a insistat pe lângă prefectul Emilia Mateescu, care a convocat comisia, plus că a venit la faţa locului.
„Acum o săptămână, am fost la doamna prefect şi am rugat-o să mă ajute să lămuri, o dată pentru totdeauna, chiar nu mai vreau să mai treneze lucrurile acestea: teritorial de Stoeneşti, cu buletine de Cetăţeni. Ne-am văzut marţi, pe 24 august, eu, doamna prefect şi primarul de la Stoeneşti, domnul Paul Marin. A venit domnul Paul Marin cu o hartă, în original, o copie am găsit-o şi eu la Cetăţeni, o schiţă care prezintă delimitarea hotarelor în 1968. Singura problemă este cu comunitatea de romi, că jumătate aparţinea de Stoeneşti şi cealaltă jumătate de Cetăţeni, teritorial, buletine aveau toţi de Cetăţeni. Dacă este să respectăm această schiţă, o punem în practică şi asta este, vor fi toţi romii de Cetăţeni. S-a încheiat un proces verbal, cu referire la ce s-a discutat şi la schiţa din 1968. Chiar vreau să o rezolv. La Vadul Lin, pe teritoriul nostru, am vreo 64 de case, care sunt construite pe domeniul public. Nu e nimeni curajos să se ducă să le dărâme, să fim serioşi! Am două variante, le dărâm construcţiile sau îi bag în legalitate. Ca să-i bag în legalitate, deja am demarat procedura, prin Hotărâre de Consiliu am trecut terenul din domeniul public în domeniul privat, am adus şi un cadastrist să facă nişte schiţe. Aştept să facă evaluarea terenului ca să văd cum e mai bine, ori concesionez terenul, ori îl vând, asta hotărăşte şi Consiliul Local. Nici nu vă puteţi imagina cât de complicată e situaţia! Din cauza asta au fugit toţi, dar eu nu am nicio problemă în a o rezolva, atâta timp cât nu mă poate trage nimeni de mânecă că am vreun interes sau urmăresc vreun interes. Acolo e şi un sit arheologic, care e recunoscut, romii au case pe el, e complicat, dar asta e. Voi vedea ce o să fie, dar trebuie totul lămurit, nu vreau să rămână lucrurile încurcate. Din 1968, romii au fost împinşi, de colo până colo, ca popicele. Cei care aparţin de Stoeneşti sunt dintre Vadul Lin şi pârâul de lângă Biserica Valea Chiliei, pe unde se ajunge în judeţul Dâmboviţa, unde este hotarul, iar de aici în jos, aparţin oficial de Cetăţeni. Erau două văi care aparţineau teritorial de Stoeneşti, Valea Chiliei şi Valea lui Coman (de la Vadul Lin).”, ne-a spus primarul de la Cetăţeni, Mugurel Minciună.

Edilul de la Cetăţeni o să-şi cadastreze teritoriul care-i revine, iar cel de la Stoeneşti trebuie să facă la fel, conform actului normativ care a reconfigurat teritoriul României acum 53 de ani. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!