2.1 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Dacă Primăria face un proiect în acest sens, şoseaua de centură ar putea fi reabilitată cu bani europeni

Mai nou, Comisia Europeană finanţează, în cadrul Axei 3 a Programului Operaţional, reabilitarea centurilor ocolitoare a oraşelor, municipiilor şi centrelor mari. De o astfel de lucrare ar avea nevoie şi şoseaua de centură a Câmpulungului. Vestea a venit de la Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia, şi ar putea fi o alternativă mai viabilă a aceleia prin care municipalitatea să predea drumul Companiei Naţionale de Administrarea Infrastructurii Rutiere, care să facă licitaţia şi să se ocupe de reabilitarea drumului destinat traficul greu. Prima metodă, prin care Primăria Câmpulung să facă un proiect pe care să-l depună la ADR ar avea mai multe şanse de câştig, mai ales că administraţia a demarat deja procedurile preliminare de cadastare a celor 13 tronsoane din care este compus drumul de centură al municipiului. Pe lângă şansele mai mari de obţinere a banilor europeni, ar dura şi mai puţin procedurile preliminare demarării lucrărilor.

La mijlocul anului viitor, se vor lansa axele pentru infrastructura de transport
Mijlocul anului viitor ar fi termenul limită pentru depunerea unui proiect pentru a primi bani europeni, atribuirea banilor fiind stabilită după criteriul „primul venit, primul servit”, pentru că bugetul pentru astfel de lucrări este unul limitat la nivelul Regiunii Sud Muntenia, din care fac parte judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa.

„Şoseaua de centură poate fi un proiect pe care puteţi să-l propuneţi şi evident că, dacă vă veţi face proiectul, noi îl aşteptăm cu dragă inimă să-l finanţăm. În axa 3 a Programului Operaţional, care se numeşte „o regiune mai conectată”, avem posibilitatea de a finanţa centuri ocolitoare ale oraşelor, municipiilor, ale centrelor mari. Evident că va conta momentul depunerii proiectului, fiindcă şi aici nu avem o sumă foarte mare, îndestulătoare pentru toată regiunea. Va conta cât de repede se vor mişca „actorii” din regiune şi, în funcţie de aceasta, sperăm să cheltuim cât mai repede această sumă şi, printre proiecte să fie şi cel de la Câmpulung, dacă veţi considera că este o urgenţă. Singura condiţie pe care trebuie să o îndepliniţi este să fiţi cât mai rapizi. Noi estimăm ca până la jumătatea anului viitor să avem mai multe axe lansate, printre care şi aceasta, de infrastructură de transport rutier.”, a anunţat Liviu Muşat, reprezentantul instituţiei care evaluează proiectele depuse de administraţiile publice, persoanele fizice sau juridice şi stabileşte care se încadrează să primească fonduri nerambursabile.

Şoseaua de centură, împărţită în 13 tronsoane

La începutul anului, primarul Elena Lasconi s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pentru a-l convinge să aloca fonduri pentru reabilitarea şoselei de centură a municipiului, dar s-a ajuns la concluzia că mai simplu ar fi predarea drumului Companiei Naţionale de Administrarea Infrastructurii Rutiere, care să se ocupe de acest lucru. Dar iată că acum a apărut o altă oportunitate, administraţia să facă un proiect în baza căruia să acceseze fonduri europene.

„În cazul reabilitării şoselei de centură există două variante. Toată viaţa mea am avut cel puţin şi un plan de rezervă. Acum mă bucur că a venit planul B, că nu puteam să-mi imaginez că va putea exista un proiect european care să includă asfaltare, pentru că toate erau pe „verde”, IT şi aşa mai departe şi, domnul Muşat a spus că s-ar putea şi pentru şoseaua de centură. Ne vom mişca repede pentru că nu am stat să mă surprindă viaţa. Această şosea de centură este împărţită în 13 tronsoane, pe care le-am cadastrat. M-am ocupat cu tot ce stă la baza scrierii unui proiect european pentru că nu ne putem apuca dacă nu avem ridicări topo şi cadastre, şi avem cadastru făcut pe toate cele 13 tronsoane. Pregătim programul european şi rămâne şoseaua de centură la noi sau avem a doua variantă, o cedăm CNAIR, aşa cum am discutat la începutul anului, la Ministerul Transporturilor şi se ocupă ei, fac o licitaţie, dar aceasta e o variantă pe care nu ne putem baza sută la sută. Aţi văzut cât de complicat este cu licitaţiile atunci când vine vorba de drumuri naţionale, autostrăzi şi, atunci m-aş baza foarte tare pe programul pe fonduri europene.”, a fost de părere primarul Elena Lasconi. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!