Una dintre intenţiile de schimbare a ceea ce nu merge cum trebuie în Câmpulung, anunţate de Elena Lasconi, la începutul mandatului, priveşte sistemul de supraveghere video. Care, în acest moment, este ca şi când n-ar fi. O dată, pentru că discutabilele performanţe ale camerelor instalate în mandatele primarilor Andrei şi Ţâroiu nu permit depistarea autorilor contravenţiilor şi infracţiunilor comise în spaţiul public. A doua oară, pentru că înregistrările nu sunt urmărite la centrul din Primărie, unde sunt centralizate informaţiile furnizate, teoretic, de cele peste o sută de camere instalate în diferite puncte ale municipiului.
Şeful Poliţiei Locale a informat-o pe primăriţă că sistemul este „la pământ” abia când a rămas în 30 de camere din 100
În teorie, o sută de camere ajută Primăria să fie conectată la realitatea din teren. În fapt, numai 30 şi ceva, după cum a descoperit, de curând, primăriţa, mai sunt funcţionale. „Amănunt” care şefului Poliţiei Locale nu i s-a părut suficient de important pentru a-l aduce la cunoştinţă superiorilor. Bineînţeles că pe şefa lui a scos-o din minţi să afle că o treime din reţeaua de camere este „moartă”, iar ei nu i-a spus nimeni nimic. Sarcină de care trebuia să se achite gestionarul sistemului de supraveghere video, Poliţia Locală, prin şeful ei, Dragoş Nicolae.
Elena Lasconi i-a cerut o notă explicativă subordonatului menţinut în funcţie de hotărârea Tribunalului Argeş, care a suspendat măsurile de reorganizare a Poliţiei Locale, până la finalizarea procesului cu consilierii PSD, la Curtea de Apel Piteşti. „De ce aflăm că mai funcţionează 30 şi ceva, în condiţiile în care trebuia să ştim când n-a mai funcţionat prima dintre ele?! Una care s-a defectat! Este o reală problemă maniera în care funcţionează lucrurile la Poliţia Locală.”, declara, recent, şefa Executivului la o emisiune tv. Problema va persista mult şi bine, de vreme ce, de când a preluat mandatul, reclamă faptul că nu urmăreşte nimeni de la Poliţia Locală camerele de supraveghere şi lucrurile nu s-au schimbat nici după nouă luni.
Iar atâta vreme cât hotărârea de reorganizare a acestui serviciu al Consiliului Local este suspendată, Lasconi este împiedicată să recruteze un lider straşnic, care să-şi disciplineze subalternii. „Consilierii PSD, care ne-au dat în judecată şi au blocat organigrama, pentru că au mesajul populist, cu asta se ocupă. Nu mă deranjează, pentru că vor pierde procesul.”, este convinsă primăriţa.
La concurs, agenţii de pază n-au ştiut să spună care sunt compartimentele Poliţiei Locale
Victoria de moment a lui Liviu Ţâroiu, Mirabelei Manea şi Ciprian Neculăescu îi prieşte numai şefului Dragoş Nicolae, căci agenţii de pază nu se mai consideră salvaţi prin măsura de suspendare a reorganizării. Cernerea lor prin concurs s-a produs în martie, iar Tribunalul Argeş s-a pronunţat în aprilie, la o lună după concedierea celor care au picat testele. „Am dat concurs cu paznicii de la Poliţia Locală şi ei n-au ştiut care sunt departamentele din Poliţia Locală. Nu mai discutăm despre alte lucruri. Nivelul este foarte jos. Iar aceşti oameni ar trebui să fie numai ochi şi urechi.”, consideră Elena Lasconi.
Concediaţii, din păcate pentru ei, n-au fost ochi şi urechi la cum este structurat serviciul în care prestau de un deceniu, care, pe stil vechi, cuprinde: Compartimentul în Domeniul Protecţiei Mediului, Compartimentul în Domeniul Activităţii Comerciale, Compartimentul în Domeniul Evidenţei Persoanelor, Compartimentul în Domeniul Disciplinei în Construcţii şi Afişaj Stradal, Compartimentul în Domeniul Circulaţiei pe Drumurile Publice, Compartimentul în Domeniul Ordinii, Liniştii Publice şi Pazei Bunurilor.
Se lucrează la un proiect pentru camere ultraperformante
Primăriţa a găsit un specialist pentru scrierea unui proiect menit să înlocuiască un sistem depăşit şi nefuncţional, pe deasupra. Noua reţea de monitorizare video este programată să acopere tot municipiul şi, în special, zonele de recreere amenajate pe locul garajelor, fiind lesne de anticipat că un spaţiu proaspăt, dotat cu facilităţi de mişcare şi jocuri specifice, cu aparate de joacă şi mobilier urban, va stârni interesul hoţilor, vandalilor, găştilor de tineri care beau şi se droghează în parcuri. Ca să protejeze investiţiile propuse în cele 15 zone ocupate în prezent de garaje, ele vor fi incluse în programul de supraveghere video. Nu vor mai fi montate camere slabe, ca până acum, ci camere ultraperformante, care să permită imagini de detaliu ori detectarea unor fapte contravenţionale pe baza unor mişcări bruşte ale autorilor. Elena Lasconi vorbeşte despre camere de luat vederi inteligente, „cu al căror zoom poţi să te duci până în sufletul omului sau să-i citeşti pe buze ce vorbeşte, chiar dacă afară plouă torenţial. Ca să ştii că acolo – în parcul de joacă – copilul tău este în siguranţă.” Camerele la care s-a orientat aceasta, pe baza recomandărilor specialiştilor, vor permite focalizarea momentului în care detectează o mişcare. „Există softuri pentru detecţia de furt, atunci când făptaşul se repede să ia bicicleta sau să lovească pe cineva.”, susţine primăriţa, care îşi doreşte să avem şi noi aşa ceva la Câmpulung.
Procesul PSD-iştilor o împiedică să-şi angajeze un şofer
Hotărârea obţinută pe fond de Ţâroiu, Manea şi Neculăescu blochează inclusiv ocuparea postului de şofer al primarului. Elena Lasconi, care găseşte relaxare în a conduce maşina, nu ţinea să facă această angajare, dacă n-ar fi avut nevoie cu adevărat de cineva care să şofeze în momentele în care ea intră în conferinţe on-line cu oficiali de la centru, responsabili de la diferite ministere, primari cu care colaborează. I s-a întâmplat ca o astfel de videoconferinţă la care a luat parte pe când se afla la un drum lung să dureze mai bine cinci ore. Şi era o discuţie importantă cu oameni de la Ministerul Dezvoltării şi de la Compania Naţională de Investiţii, înainte de a primi aprobarea pentru finanţarea Pieţei Centrale. Dacă nu avea cine să conducă autoturismul Primăriei în acel moment, care n-a fost unul singular, primăriţa n-ar fi putut intra în acel dialog de durată. Şi în beneficiul Câmpulungului, căruia C.N.I. îi plăteşte o lucrare de 15 milioane de lei.
Conştientă că nu este prudent să şi conducă, să se şi concentreze la o convorbire în care sunt implicate mai multe părţi, Elena Lasconi aşteaptă să se încheie litigiul cu PSD-iştii, ca să poată face această angajare. „Pentru situaţii de acest gen, pentru drumuri la Bucureşti, am mare nevoie. Şoferul nu va fi doar de decor.”, a încheiat aceasta, care, mai mult ca sigur, îi va da şi alte sarcini.
Magda BĂNCESCU