Spitalul Municipal tinde către normalitatea funcţionării întrerupte de izbucnirea pandemiei în urmă cu un an şi trei luni. Timp de unsprezece luni, principala instituţie de sănătate publică a Muscelului a fost închisă pentru beneficiarii de servicii medicale, fiind rezervată îngrijirii infectaţilor cu virusul COVID-19. După redeschiderea parţială, produsă în luna martie, specificul non-COVID câştigă teren din ce în ce mai mult în faţa zonei rezervate COVID-19. Preocuparea momentului legată de complexul medical constă în reducerea numărului de paturi destinate bolnavilor infectaţi cu coronavirus. „Se fac demersuri pentru a mări capacitatea de non-COVID. Lumea a început să aibă încredere şi suntem cu un număr mai mare de non-COVID decât COVID, ceea ce este un lucru foarte bun. Numărul de paturi COVID se va reduce, în principiu, cu 70% şi se vor trece la non-COVID.”, a anunţat consilierul primarului, medicul Andrei Aron.
Regulile, însă, nu se schimbă, ci vor fi menţinute permanent, şi după încetarea pandemiei. Ele vor deveni noul stil de lucru al Spitalului, care nu se întoarce la ce a fost înaintea acestei experienţe teribile. „Nimeni nu va mai veni la grămadă la Urgenţe. Regulile făcute în momentul redeschiderii Spitalului sunt benefice, au adus un plus angajaţilor şi pacienţilor, pentru că au avut acces corect, programat şi exact la pacienţii care aveau nevoie la spital, nu la toată lumea. Nu este un lucru rău, ci un lucru bun.”, a continuat acesta.
Deficitul de personal la Urgenţe persistă ca problemă de rezolvat de către coordonatorii Sănătăţii câmpulungene. „Nu reuşim să identificăm personal care să facă gărzi şi să putem asigura mai mult de 08.00-15.00, programul la C.P.U. Avem nişte promisiuni. Acesta este motivul pentru care C.P.U. are acest program, nu pentru că cineva nu îşi doreşte. Ne dorim foarte tare, avem discuţii, există un medic rezident chiar la noi, cu care voi lua legătura, ca să-l convingem să vină aici. Mai sunt de la Ambulanţă care şi-au arătat interesul. O să dureze un pic până când şi cei care erau înainte vor reveni sau vom reuşi să identificăm alţi medici care vor dori să facă gărzi la Urgenţă, ca să putem reveni la un program de urgenţă aşa cum ar trebui să fie.”, a încheiat dr.Aron.
Medicii de urgenţă sunt foarte puţini şi foarte căutaţi, iar cei de la Ambulanţă au fost suprasolicitaţi în perioada pandemiei. Dar cu cât se instalează normalitatea, puţin, câte puţin, există încrederea că se vor îndrepta carenţele prezentului. Săptămâna trecută, la Spitalul Câmpulung erau îngrijiţi 20 de infectaţi cu COVID-19 şi sub 60, pacienţi non-COVID. M.B.
Articolul precedent