20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Elevii de la „Nanu Muscel”, premiaţi în cadrul proiectului „Copiii fac arc în spaţiu şi timp peste Carpaţi”

După ce a fost expusă în faţa şcolii, corespondenţa elevilor de la „Nanu Muscel” cu colegii de la Braşov, de la Şcoala „Ştefan Octavian Iosif”, pe tema „Scrisorii lui Neacşu”, s-a mutat la Secţia de Istorie a Muzeului Municipal.
Proiectul educaţional interşcolar „Copiii fac arc în timp şi spaţiu peste Carpaţi” face parte din manifestările organizate de administraţia locală – „Câmpulung – Capitala Scrisului Românesc 2021”. Dintre cele peste 120 de scrisori, corespondenţa dintre elevii câmpulungeni şi cei din Braşov, pe tema faimoasei scrisori a lui Neacşu Lupu din Câmpulung către judele Braşovului, Hanăş Begner (Hans Benkner), au fost alese 24, cele mai reprezentative, care au putut fi studiate în holul Muzeului Municipal.
„Este datoria noastră, de câmpulungeni, să păstrăm această tradiţie, pentru că, cum s-a păstrat până acum de la această scrisoare, de 500 de ani, trebuie să ducem şi noi mai departe tradiţia scrisului de mână.”, ne-a spus Sofia Manu, implicată în acest proiect.
Elevii de la Şcoala „Nanu Muscel”, ale căror lucrări scrise de mână au fost expuse, au fost premiaţi de şcoală şi municipalitate cu „Diplome pentru câştigarea concursului şi contribuţia la realizarea expoziţiei din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung, în proiectul „Copiii fac arc în spaţiu şi timp peste Carpaţi”.
„Bine aţi venit la expoziţia organizată de Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” şi Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Ştefan Octavian Iosif”, din Braşov, şi Muzeul Municipal Câmpulung, gazda noastră. În această expoziţie avem cele mai bune lucrări realizate de copiii din cele două şcoli, în cadrul proiectului iniţiat de Primăria Câmpulung, „Câmpulung – Capitala Scrisului Românesc 2021”. Aici sunt scrisorile pe care le-au scris copiii şi pe care le-au trimis colegilor lor peste munţi, inclusiv cele opt scrisori, patru din şcoala noastră şi patru de la Braşov, care vor merge la Primărie pentru jurizare şi premiere. Noi, astăzi, dăm acestor copiii, care s-au evidenţiat prin cele mai frumoase scrisori, câte o diplomă, din partea Şcolii „Nanu Muscel”, a Primăriei şi Muzeului Municipal.”, ne-a spus directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, Claudiu Călcâi.
Festivitatea s-a ţinut marţi, 2 iunie, chiar în incinta Muzeului Municipal, fiind premiaţi:
Andreea Vorovenci, clasa a IV-a A
Mihaela Ciolcă, clasa a IV-a C
Ianis George Niţă, clasa a V-a B
Emanuela Soare, clasa a V-a A
Daniel Grigore, clasa a V-a B
Daria Balcă, clasa a V-a B
Ana Zafiu, clasa a V-a B
Miruna Ruxandra Vlădoiu, clasa a VI-a C
Alexia Ţigănilă, clasa a VI-a C
Daniela Farcaş, clasa a VI-a C
Maia Mălureanu, clasa a VI-a C
Sofia Oprea, clasa a VI-a C
Daria Zemeleagă, clasa a VI-a C
Iulia Cornăţeanu, clasa a VI-a C
Criana Florea, clasa a VI-a C
David Pulpea, clasa a VI-a C
Andreea Vlad, clasa a VI-a C
Maria Oancea, clasa a VI-a C
Rebeca Hera, clasa a VI-a C
Anastasia Voicu, clasa a VI-a C
Anastasia Panait, clasa a VI-a B
Alexandru Badea, clasa a VII-a B
Andra Ungureanu, clasa a VIII-a B
Sofia Manu, clasa a VIII-a B
Opt lucrări vor intra în competiţia finală a proiectului „Câmpulung – Capitala Scrisului Românesc 2021”. Patru sunt ale elevilor de la Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”: Ema Soare, clasa a V-a A; Sofia Oprea, clasa a VI-a C; Alexandru Badea, clasa a VII-a B; Andra Ungureanu, clasa a VIII-a B; şi celelalte de la Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Ştefan Octavian Iosif” Braşov: Diana Gabriela Mathe, clasa a V-a; Maria Mustaţă, clasa a VI-a; Ştefan Fortan, clasa a VII-a; Şerban Cherciu, clasa a VIII-a. Toate vor merge la Primăria Câmpulung, unde o echipă de specialişti le vor analiza şi vor desemna câte un premiant de la fiecare şcoală.
„Consider că nu trebuie să ne uităm niciodată locul natal şi istoria acestuia, iar prin această activitate am scris scrisori prin care am arătat că acest document este foarte important atât pentru Câmpulung, cât şi pentru România. Este unul dintre cele mai importante documente ale ţării, documente de stat în limba română.”, a fost de părere Iulia Cornăţeanu. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!