Săptămâna trecută, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăş au depistat un transport de material lemnos având documentele de însoţire cu valabilitatea expirată. Pornind de la acesta, oamenii legii au verificat întregul circuit al lemnelor, fiind aplicate trei amenzi în valoare totală de 17.000 de lei şi a fost confiscată faptic şi valoric cantitatea de aproape 70 de metri cubi de material lemnos.
Joia trecută, pe 13 mai 2021, în jurul orei 12.00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăţ au depistat un bărbat de 42 de ani, din Dragoslavele, care efectua transport de material lemnos cu un autocamion cu remorcă specializate, pe raza localităţii Albeştii de Muscel, documentul de însoţire al transportului de material lemnos având valabilitatea expirată. Din verificări, s-a stabilit că valabilitatea avizului de însoţire emis în format electronic, era expirată din ziua de 13 mai 2021, ora 3.55. Cantitatea de material lemnos transportată a fost evaluată de un specialist silvic, stabilindu-se că în autocamion şi remorcă se aflau, în total, peste 35,5 metri cubi de material lemnos, esenţă răşinoase, material lemnos ce a fost confiscat. În urma celor constatate, conducătorul ansamblului auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei, iar materialul lemnos confiscat a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Câmpulung.
Poliţiştii au continuat verificările, astfel constatând că o societate comercială cu obiect de activitate exploatarea de material lemnos cu sediul în comuna Albeştii de Muscel, destinatară a materialului lemnos, a implementat în aplicaţia SUMAL 2.0 cantitatea consemnată în documentele de însoţire, ca fiind recepţionată, deşi faptic, acest lucru nu fusese realizat. Drept urmare, reprezentantul societăţii, un bărbat de 57 de ani, din aceeaşi localitate, a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 6.000 de lei, iar valoarea materialului lemnos, ce constituia diferenţă între stocul scriptic şi cel faptic, respectiv 33,6 metri cubi, a fost confiscată.
Totodată, din verificări a mai reieşit că emitentul avizului de însoţire, respectiv un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Aninoasa, nu a respectat prevederile legale la emiterea avizului de însoţire, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.
„În contextul operaţionalizării aplicaţiei SUMAL 2.0, privind controlul provenienţei şi trasabilităţii materialului lemnos, şi al intrării în vigoare, la 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, şi a Ordinului 118/27.01.2021, privind obligaţiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activităţile de control al tăierii, transportului şi deţinerii de material lemnos sunt desfăşurate de către poliţiştii argeşeni în mod curent şi vor continua în perioada următoare. Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei, pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sustragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum şi retragerea atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi. Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.”, a transmis IPJ Argeş. Adrian TĂNASE
Articolul precedent