12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Un veteran de război din Câmpulung, ajuns la vârsta de 100 de ani, ne dă o lecţie de viaţă: „Oamenii mor pe capete şi unii fac gălăgie, să le dea masca jos, auzi ce aberaţii!”

A trecut prin război, schimbări de regimuri, foamete şi chiar epidemii. Le-a înfruntat pe toate cu stoicism şi credinţă în Dumnezeu, iar acum când a ajuns la vârsta de 100 de ani a mai primit o nouă provocare: pandemia de COVID-19. Nu-i mai este însă frică, ba chiar şi-a păstrat tonusul pozitiv şi plin de viaţă. Asta nu înseamnă că-i îndeamnă pe oameni să fie iresponsabili şi să ignore pericolul pe care-l reprezintă acest nou coronavirus. Vorbim despre Benone Bădescu, unul dintre puţinii veterani musceleni ai celui De-al Doilea Război Mondial rămaşi în viaţă.

A luptat împotriva nemţilor care l-au şcolit

Benone Bădescu s-a născut la Câmpulung pe 25 aprilie 1921. Este veteran de război şi pentru meritele sale a fost decorat de regele Mihai cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, cu Spade şi Panglică de Virtute Militară şi Frunze de Stejar. Având gradul de sublocotenent, după ce a terminat şcoala militară la Câmpulung, Benone Bădescu a ajuns pe front imediat după actul de la 23 august 1944, când forţele armate ale României au întors armele împotriva Germaniei naziste, şi a luptat împotriva nemţilor până pe 23 septembrie 1944, când a fost grav rănit la un picior. „Am făcut şcoala militară aici, la Câmpulung, pe timpul nemţilor. Comandantul şcolii militare era un general neamţ. Doi ani am stat în şcoală… Am prins o iarnă grea, prin 1943, parcă, dar nu ne dădeau voie să ne îmbrăcăm gros, să luăm mantaua pe noi. Am suferit mult de frig atunci… Am făcut pe Grui militărie, doi ani! La 23 august 1944  am plecat pe front, ieşisem sublocotenent. Am mers de la Câmpulung până la Braşov pe jos, am făcut vreo trei zile. Acolo am intrat în război cu nemţii. Am fost în Regimentul 30 Infanterie. Pe urmă, la o lună, am fost rănit la picior şi m-am trezit la spitalul din Sibiu. Apoi m-au mutat la Piteşti şi la urmă am venit la Câmpulung, unde am trecut în rezervă.”, îşi aminteşte Benone Bădescu.

Trăieşte singur, îngrijit de o vecină

După război, a urmat o şcoală comercială, la Bucureşti, după care s-a angajat contabil la Cooperaţia Meşteşugărească, din Câmpulung, ieşind la pensie din funcţia de contabil şef. „Am stat vreo câteva luni, după război, fără serviciu. Era tare greu atunci, sufereau oamenii de foame! Am avut noroc cu fratele meu care m-a trimis la Bucureşti, la o şcoală de comerţ. Aşa am putut

să mă angajez. Am ieşit la pensie de 35 de ani, cu pensie în regulă. Am fost contabil şef.”, ne-a mărturisit distinsul veteran. Benone Bădescu locuieşte acum singur, într-un apartament cochet, în zona Rotunda. 30 de ani au trecut de când şi-a pierdut soţia, iar în urmă cu 10 ani a decedat şi singurul lor fiu. Este îngrijit de o vecină şi deseori primeşte vizita medicului de familie. „Am probleme cardiace şi stau mai mult în casă. Nu mai ies afară din bloc, doar cobor şi urc scările până la etajul I, unde stau. Mi-a zis doctorul să fac şi mişcare. Vine pe la mine şi îmi aduce pastile. Are grijă de mine o vecină, îmi face curat şi mâncare. În rest stau în casă, citesc şi mă uit la televizor”, ne-a mai declarat Benone Bădescu.

„Am fost un om corect şi cumpătat”

Bărbatul ne-a dezvăluit şi care a fost secretul longevităţii sale: „Am fost un om corect şi cumpătat. N-am făcut abuzuri de niciun fel, am mâncat sănătos, nu am exagerat cu băutura şi nu am fumat. Mi-a mai scăpat şi ceva pe lângă, dar nu prea multe. Am avut şi probleme de sănătate, dar nu grave, mărunte, nu ceva cu operaţii sau alte complicaţii.”

Cât despre vremurile de-acum, când toate au luat-o razna din cauza pandemiei de COVI-19, Benone Bădescu nu înţelege de ce anumite persoane protestează în stradă, în timp ce în spitale se sting atâţia oameni. „E greu, păi ce văd la televizor, nu-mi vine să cred aşa ceva! Tineri, bătrâni, moartea nu mai ţine cont de vârstă! Acum trăieşte care e mai tare! Să vă spun drept, omeneşte, nu-mi explic de ce, când mor pe zi 1.500 – 3.000 de oameni, ăia ies în stradă să protesteze! Să protesteze împotriva cui?! Nu e posibil aşa ceva! Oamenii mor pe capete şi unii fac gălăgie, să le dea masca jos, auzi ce aberaţii!”, crede Benone Bădescu, care şi-a adus aminte şi de celelalte două regimuri prin care a trecut: „Pe timpul lui Ceauşescu era ordine şi disciplină, nu mişcai în front. Mişcai, erai ars, te duceai în Dobrogea, la canal. Din punct de vederea administrativ, a fost mai bine, nu era haosul care e azi în România. Era corectitudine, să zic aşa, dar forţată. Pe timpul regalităţii era şi atunci ordine în ţară, dar nu era sută la sută. Erau partidele ăstea, PNL, PNŢ, se trăia bine, liniştit. Omul nu avea treabă cu nimeni, cu nimic. Era şi multă libertate, făceai ce vrei, bine, în spiritul legii. În oraşul Câmpulung erau două taxiuri, unul era al lui Pescaru, pe celălalt şofer nu mai ştiu cum îl cheamă”. 

Pe 25 aprilie, ziua în care va împlini 100 de ani, Benone Bădescu va fi sărbătorit oficial în prezenţa unei delegaţii militare din partea Ministerului Apărării Naţionale, la eveniment fiind aşteptaţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!