După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.
Conform propunerii de acum doi ani a Comisiei Europene, statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni. În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit, însă, complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.
În aceste condiţii, duminică, 28 martie, ultimul week-end din lună, se face trecerea la ora de vară. Astfel, în noaptea dintre sâmbătă, 27 martie, şi duminică, 28 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte, când ora 3.00 devine ora 4.00. Teoretic, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore. Trecerea la ora de vară vine după echinocţiul de primăvară, marcat pe 20 martie, când ziua a fost egală cu noaptea. “E.M.”