Sorin Sorescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, a prezentat care este evoluţia pestei porcine africane, pe teritoriul judeţului, atât la porci domestici cât şi la cei mistreţi.
În prezent, sunt active şapte focare la porcii domestici. Unul în exploataţii nonprofesionale, în comuna Cocu, localitatea Bărbăteşti, din anul 2020 şi şase la porcii domestici în exploataţii nonprofesionale, în comuna Cotmeana, sat Linteşti; comuna Poienarii de Argeş, sat Ioaniceşti; comuna Mioarele, sat Măţău; comuna Boteni, sat Muscel; comuna Cocu, sat Răchiţele de Sus; şi comuna Călineşti, sat Glodu, din anul 2021.
La porcii domestici, au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană. 36 au fost în exploataţii nonprofesionale; 5 în crescătoriile comerciale din localităţile Slobozia, Domneşti şi Costeşti; şi 3 în exploataţiile comerciale de tip A, din Dâmbovicioara, Podişoru şi Rucăr.
În prezent, sunt active 17 cazuri de pestă porcină africană la mistreţii din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiştea; F.V. 24 Mâzgana; F.V. 18 Râul Târgului; F.V. 29 Trivale; F.V. 2 Şuici; F.V. 7 Curtea de Argeş; F.V. 26 Rădeşti; F.V. 46 Mozacu – Complex; F.V. 42 Vlăscuţa; F.V. 27 Miceşti; F.V. 10 Mălureni; F.V. 35 Râncăciov; F.V. 44 Furdueşti; F.V. 13 Corbi; F.V. 28 Dârmăneşti; F.V. 19 Câmpulung; F.V. 36 Cârcinov. Mai este amintit şi un caz porcii mistreţi din Complexul de Vânătoare „Mistreţul” Sălătrucu, care în prezent este activ.
„Vă reamintim că, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluţia focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş este în stare de alertă maximă.”, a transmis directorul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu.