19/04/2025

In memoriam

S-a stins din viaţă, în ziua de 20 martie 2021, inginerul Aurel Sergiu Monea, o personalitate remarcabilă a vieţii culturale muscelene, spre regretul nostru adânc.

Aurel Sergiu Monea a fondat prestigioasa revistă culturală „Cartea de la Curtea Veche”, cu o dăruire deosebită pentru acest act cultural. Dumnealui a susţinut rubrica „Artă şi artişti”, dedicată pictorilor şi sculptorilor români şi a celor din cultura universală, iar rândurile scrise şi imaginile adecvat alese ne vorbesc despre personalitatea sa exigentă, dar plină de admiraţie nemărginită faţă de arta autentică.

Arta clasică, modernă şi contemporană, sub condeiul său inspirat ne vorbesc cu căldură, dar şi elevaţie, fiindcă a fost o personalitate de real rafinament şi de trăire autentică a fenomenului artistic. 

Ani de-a rândul, a găzduit Cenaclul „Cartea de la Curtea Veche”, adunând în jurul său poeţi, prozatori, pictori, laolaltă iubitori ai frumosului, creând o atmosferă de o minunată colaborare şi promovând permanent spiritul creator. Inginerul Aurel Monea, Relu cum îi spuneau toţi, a iubit şi a promovat tânăra generaţie, ajutându-o să se afirme în poezie, pictură, muzică.

Să nu uităm minunatele lansări de carte, în cadrul cărora muzica, literatura, pictura, fuzionau în chipul cel mai fericit, sub patronajul său spiritual, plin de dragoste şi devotament faţă de actul de cultură.

Minunatul dialog între „Cei 10 prieteni, din Câmpulung Muscel şi Roman-Neamţ” se desfăşura anual, cu comunicări, lansări de carte, vizite de documentare la muzee şi expoziţii, stimulând colaborarea şi prietenia dintre oraşele Câmpulung şi Roman, în plan spiritual.

Cuvintele sunt prea modeste şi prea limitate, pentru a evoca personalitatea inginerului Aurel Monea, care a dăruit Câmpulungului, împreună cu distinsa doamnă profesoară Constanţa-Coca, soţia sa, cea mai frumoasă comoară de gând şi de simţire: o revistă de cultură, de înaltă ţinută, o atmosferă de colaborare şi prietenie între generaţii, promovând tineretul prin întâlnirile cu elevii şcolilor câmpulungene, de la cei mai mici, până la adolescenţii de liceu. Le-a publicat apariţia talentelor lor minunate în paginile revistei „Carte de la Curtea Veche”, în plachete de versuri ilustrate şi a lăsat în urma sa o moştenire spirituală care a adus o lumină aparte în contextul culturii muscelene.

Prof. Lavinia Simona Bădulescu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!