Astăzi, 23 februarie 2021, pe rolul Judecătoriei Câmpulung a fost înregistrat Dosarul nr.1066/205/2021, prin care inculpatul Liviu Ţâroiu este trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Deocamdată, dosarul cauzei se rezumă la rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, care, timp de un an, l-a cercetat pe fostul primar al Câmpulungului pentru fapta penală săvârşită pe 6 ianuarie 2020. Cu siguranţă, actualul consilier local va depune şi el acte în apărarea sa, în încercarea de a-şi „îndulci” condamnarea pentru şofatul SUV-ului Primăriei, după ce s-a cinstit zdravăn în seara de Bobotează. La acel moment, Ţâroiu a contestat că ar fi fost „leucă”, minimalizând pocinogul la un nevinovat închinat de pahar, în avans, cu un sărbătorit al zilei de Sfântul Ion, pe care i-a fost ruşine să-l refuze. Pentru noi este evident faptul că mandatul de ales local al PSD-istului va fi încheiat mai devreme, oricâte stratageme de lungire a procesului va încerca acesta. Fie că va încerca să conteste rechizitoriul, fie că va cere strămutarea, cum a făcut colegul Ion Năftănăilă, de la Albeştii de Muscel, fost primar şi actual consilier local, pe motiv că-i dăunează celebritatea, fie că va uzita calea de atac după pronunţarea primei instanţe. Dimpotrivă, din câte am remarcat studiind speţe similare, încercările inculpatului de a trage de timp sunt interpretate de judecător drept o rea credinţă din partea celui tras la răspundere.
Rechizitoriul a ajuns pe masa judecătorului după un an de cercetări
În seara de 6 ianuarie 2020, primarul Ţâroiu, băut bine, a intrat cu SUV-ul Primăriei în maşina unor tineri, la semaforul de la Turn. Primarul a venit cu Duster-ul de pe podul de la Turn, a virat la stânga spre Bulevardul I.C. Brătianu, însă, după ce a trecut de intersecţia semaforizată, a acroşat un autoturism Opel Vectra, cu volan pe dreapta, condus de un tânăr de 22 de ani. Primul om al urbei s-a ales cu dosar penal şi a rămas fără permisul de conducere. „Chiar nu băusem foarte mult, a fost un prieten pe la mine. Cea mai mare gafă pe care am făcut-o a fost că am băgat în seamă telefonul care suna. A trebuit să mă aplec după el şi am pierdut atenţia pentru câteva secunde, că nu-ţi trebuie mai mult de 30 de secunde, ca să se întâmple ce s-a întâmplat. Nu avem daune foarte mari, n-avem persoane accidentate, lovite, absolut nimic. A fost un incident nefericit, mai mult de-atât nu pot să vă spun.”, a declarat, după incident, primarul Liviu Ţâroiu.
După coliziune, conducătorul Câmpulungului a fost dus la Poliţia Municipală, unde a fost testat, reieşind o alcoolemie de 0,8 mg/litru alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă, potrivit practicii în această materie, dublu în sânge. În realitate, n-a fost deloc dublu, ci triplu! Potrivit surselor noastre, prima probă de sânge a indicat o alcoolemie în jur de 2,50 g/l alcool pur în sânge, iar din cea de-a doua probă care, potrivit legii, se ia la interval de o oră, a reieşit o concentraţie de alcool în sânge de 2,15 g/l. Alcoolemia lui Ţâroiu este echivalentă comei alcoolice, fiind considerată de nivel avansat, din cele trei posibile.
Potrivit legii rutiere, când alcooltestul indică o valoare peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorul este obligat să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge. Procedură pe care a parcurs-o şi şoferul Liviu Ţâroiu, a cărui concentraţie de alcool în sânge îi încadrează fapta în categoria infracţiunilor, situaţie în care apare răspunderea penală. Articolul 336, alineatul 1, din Codul Penal, este clar în această privinţă: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
Având exemplul condamnării fostului portar al echipei naţionale, Florin Prunea, sancţionat cu 9 luni de închisoare cu suspendare, nu ne putem închipui că Liviu Ţâroiu va primi o sancţiune mai mică. Speţa managerului general de la Dinamo se rezumă astfel. La finele anului 2018, Prunea a fost depistat băut la volan, cu o alcoolemie de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, 1,55 g/l alcool pur în sânge. În vara lui 2019, a fost trimis în judecată, acţiunea încheindu-se cu condamnarea lui Florin Prunea la 9 luni de închisoare cu suspendare şi 2 ani, termen de supraveghere.
Magda BĂNCESCU