Nu ştim exact ce doreşte fostul primar de la Mihăeşti la capătul procesului intentat vara trecută Agenţiei Naţionale de Integritate, din cauza căreia i s-a întrerupt domnia de două decenii. Longevivă, cum îi stă bine unui primar PSD, căruia alegătorii nu se îndură să-i dea binemeritatul concediu. Spre ghinionul lui, Gheorghe Matei nu este nici de pensie, având 60 de ani, împliniţi în ianuarie. Ca să fie nenorocirile în serie de trei, n-a fost nici inspirat să amâne după alegeri ocuparea postului de şef al proaspetei înfiinţate societăţi de apă de la Mihăeşti. În care s-a grăbit să instaleze vara trecută, cu două luni înainte de locale, un preferat în persoana lui Daniel Fintoiu, votat pe whatsapp de consilieri drept administratorul SC Servicii Utilitare Mihăeşti. Dacă nu dădea în clocot să ocupe acest post atractiv pentru un bugetar de carieră, avea un refugiu, la stat, bineînţeles, şi în apropierea fiicei primăriţe, după ce ANI i-a interzis să candideze în intervalul 2020-2023.
După o jumătate de an „statică” la Tribunal, procesul se judecă de la capăt de către Curtea de Apel
Primarul care exclama „iadul chiar există!”, după ce ANI l-a împiedicat să-şi completeze portofoliul de mandate fără număr, este, din 27 iulie 2020, de când a înregistrat acţiunea la Tribunalul Argeş, în proces cu instituţia care l-a deposedat de funcţie. Litigiul are ca miză anularea actului administrativ emis de Agenţia Naţională de Integritate, prin care edilului i s-a impus o interdicţie de trei ani de la încetarea mandatului 2016-2020. Interdicţia de a candida nu va mai fi în vigoare la următoarele alegeri din 2024. De aceea spuneam la începutul articolului că nu înţelegem ce urmăreşte Gheorghe Matei prin acest demers. Chiar dacă va câştiga procesul, ce face? Nu-şi poate da fiica la o parte din funcţie, căci el n-a candidat la alegerile din 27 septembrie, ci Andreea Crîmpiţă Matei, votată majoritar de consăteni. Şi aşa toată lumea suspectează că, în toate cazurile în care primarii şi-au înfipt odraslele la conducerea Primăriilor, conduc tot taţii.
Revenind la procesul lui Matei cu ANI, acesta s-a cam plimbat între completele de judecată ale Tribunalului Argeş, după apariţia unei cereri de recuzare. N-a mai fost nevoie de soluţionarea ei, întrucât a optat preşedintele completului ce se dorea recuzat pentru abţinere. Într-un final – final produs pe 4 februarie 2021 -, instanţa a admis excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Argeş, invocată din oficiu. Astfel, Tribunalul şi-a declinat competenţa de soluţionare a cererii lui Matei în favoarea Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ şi Fiscal.
În afara anulării actului ANI, fostul primar a cerut şi suspendarea executării lui, probabil, ca să prindă alegerile din 27 septembrie. Dacă interdicţia stabilită de Agenţia Naţională de Integritate ar fi fost suspendată până la judecarea procesului pentru desfiinţarea ei, pe Gheorghe Matei n-avea ce să-l mai împiedice să candideze. Însă această cerere, desprinsă din acţiunea principală şi judecată separat, i s-a respins pe 18 august 2020. Cu o lună înainte de scrutinul câştigat de fiică. Matei a atacat hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Piteşti, însă recursul nu beneficiază momentan de un prim termen fixat. Şi aşa nu-l mai ajută cu nimic pe reclamant, care o ia de la capăt. Am precizat că Tribunalul şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel, unde nu se ştie cât se va lungi diferendul. Până îi expiră interdicţia lui Matei, în 2023, n-ar mai fi chiar atât de mult.
Şi dacă ar câştiga anularea interdicţiei, Matei tot pe tuşă rămâne până în 2024
Fapta pentru care Gheorghe Matei a plătit cu funcţia se numeşte „conflict de interese administrativ”, descoperit de ANI în vara lui 2014. Suma pentru care a fost sancţionat cu o staţionare pe tuşă timp de un mandat este de puţin peste 8.700 de lei, plăţi semnate de el, ca primar, către două firme ale nevestei. Edilul a atacat acuzaţiile Integrităţii la Curtea de Apel Piteşti, unde a pierdut, eşecul repetându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care i-a respins recursul. Astfel, raportul Agenţiei Naţionale de Integritate a rămas neatins de acţiunile în justiţie ale fostului primar. Care continuă zbaterea în instanţă ca să scape de „frâna” care i-a blocat candidatura. Acţiune inutilă care, pesemne, în caz de câştig, l-ar ajuta pe Matei doar să-şi spele reputaţia. Magda BĂNCESCU