Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat marţi în două cauze, care au avut ca obiect lovirea sau alte violenţe. Doi musceleni au fost judecaţi după ce au aplicat „corecţii” unor cunoscuţi, unul dintre victime având nevoie de îngrijiri medicale, şi condamnaţi pentru această infracţiune. Un inculpat a primit o pedeapsă cu suspendare, iar celălalt cu executare, pentru că se afla în perioada de încercare, după o altă condamnare primită, pentru furt. Ambele decizii ale Judecătoriei nu sunt definitive, putând fiu atacate cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Trebuie să-i plătească victimei daune morale
Primul caz a fost al lui Ionuţ Onică, care şi-a bătut în consătean, din Valea Mare Pravăţ, pe Ilie Tamaş. Acesta din urmă a ajuns, în prima fază, la Spitalul Municipal, iar apoi la Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dan Theodorescu” Bucureşti. Unităţile medicale în cauză s-au constituit părţi civile în procesul care a debutat exact acum un an. După mai multe termene, Ionuţ Onică a primit un an de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de doi ani. În acest timp, bărbatul are de respectat mai multe măsuri de supraveghere, inclusiv să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Pe parcursul termenului de supraveghere, Ionuţ Onică trebuie să presteze 60 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Valea Mare Pravăţ.
La termenul din 5 ianuarie 2021, s-a definitivat şi latura civilă a procesului. În sensul că inculpatul a fost obligat să-i plătească părţii vătămate, Ilie Tamaş suma de 5.000 de lei, daune morale, chiar dacă acesta din urmă ceruse 7.000 de lei, plus încă 3.000 de lei, daune materiale. Tot Onică va trebui să suporte contravaloarea cheltuielilor de spitalizare a celui pe care l-a bătut, 321,37 lei, către Spitalul Municipal Câmpulung şi 1.928 lei, către Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dan Theodorescu” Bucureşti. Dar şi cheltuielile judiciare, 800 de lei, statului şi 1.300 de lei lui Ilie Tamaş.
I-a fost contopită condamnarea pentru lovire cu cea pentru furt
Al doilea dosar definitivat de instanţa câmpulungeană l-a avut ca inculpat pe unul dintre cei hoţi, din Albeşti, condamnaţi în 2018, după ce au dat 16 spargeri la locuinţe, anexe gospodăreşti în Lereşti, Berevoeşti şi Albeştii de Muscel, de unde au sustras bunuri cu volum mic, uşor de transportat, dar cu valoarea mare, pe care ulterior le vindeau unor persoane interesate de dobândirea acestor bunuri la un preţ cât mai mic şi care nu întrebau despre provenienţa lor. În activitatea infracţională dintre iulie 2017 şi aprilie 2018 au fost implicaţi şi membrii familiilor acestora, care cunoşteau despre existenţa acestor nereguli şi în anumite situaţii asigurau locul faptei, transportul sau valorificarea bunurilor sustrase. Din probatoriul administrat a rezultat că în această perioadă, alături de inculpaţi a participat la furturile din timpul nopţii şi fratele minor al unuia dintre ei. Hoţii au intenţionat să fure chiar şi o armă de vânătoare de la un consătean, din Albeşti, dar nu au găsit-o, chiar dacă au căutat prin toate camerele locuinţei şi, ca să plece cu mâna goală, au luat din beciul musceleanului un cazan pentru fabricarea rachiului şi un motoferăstrău, iar din garaj, unde era parcat un autoturism ARO, o cheie şi o şurubelniţă.
Revenind în actualitate, celălalt condamnat pentru lovire şi alte violenţe a fost Sebastian Dragoş Vulpoiu, din Albeştii de Muscel, iar cel agresat este Nicolae Adrian Popescu. Cauza a fost înregistrată la Judecătoria Câmpulung în august 2020, iar condamnarea a fost pronunţată tot marţi, 5 ianuarie 2021, când s-a stabilit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare, cu executare în condiţii private de libertate. Aceasta a rezultat de contopirea pedepsei de şase luni, pentru lovire, şi cea de un an şi 8 luni, pentru furt, care a primit-o în 2018, şi care a fost cu suspendarea executării sub supraveghere. Ca pedeapsă complementară, tânărului de 22 de ani i-au fost interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de cinci ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Sebastian Dragoş Vulpoiu a fost pus să achite cheltuielile judiciare către stat, în sumă de 600 de lei. Adrian TĂNASE