Luni după amiază, aleşii au fost convocaţi din nou la o şedinţă extraordinară, pentru a acorda un aviz favorabil Centrului de Vaccinare înfiinţat temporar în vederea vaccinării personalului medico-sanitar. Avizul, după cum aflăm din conţinutul proiectului de hotărâre, este consultativ, dar, ca instituţie subordonată Consiliului Local, Spitalul Municipal nu putea organiza această activitate fără înştiinţarea forului finanţator local. Mai mult decât atât, procedura de consultare a fost iniţiată de instituţia superioară Spitalului, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, care a primit o adresă din partea unităţii sanitare, care îi solicita avizarea Centrului de Vaccinare. Potrivit documentaţiei pe care s-a bazat solicitarea Executivului transpusă într-o propunere de normă impusă de pandemie, Spitalul Municipal are înaintate către Direcţia de Sănătate Publică un Plan de Organizare a Centrului de Vaccinare şi o Procedură de desfăşurare a campaniei de vaccinare a cadrelor medico-sanitare arondate. Aşadar, acordul este cerut chiar de către D.S.P. Argeş. Câmpulung se aliniază astfel localităţilor României care fac pregătiri pentru imunizarea cadrelor medicale implicate în lupta cu COVID-19, care vor fi vaccinate cu prioritate.
Vaccinarea cadrelor medicale se va face în spaţiul destinat în prezent ambulatoriului Obstetrică-Ginecologie
În continuare vă prezentăm ce cuprind planul şi procedura despre care relatăm, elaborate de doctoriţa Erika Dudu, verificate de directorul medical Iuliana Podea şi aprobate de managerul Mădălin Iordache. „Vaccinarea personalului medical se va efectua în centrul de vaccinare organizat la nivelul Spitalului, în spaţiul destinat în prezent ambulatoriului Obstetrică-Ginecologie.”, precizează documentul.
Centrul de Vaccinare este alcătuit din: sală de aşteptare, spaţiu de înregistrare, cabinete de vaccinare, grup sanitar, spaţiu de depozitare a materialelor, echipamentelor sanitare şi substanţelor dezinfectante, spaţiu de depozitare temporară a deşeurilor medicale cu acces controlat, cameră de dezechipare pentru personalul medical vaccinator.
Cabinetul de vaccinare va avea următoarele dotări: chiuvetă cu apă rece şi apă caldă, frigider pentru păstrarea vaccinurilor cu termometru şi umidometru, trusă de urgenţă, tensiometru, stetoscop, recipiente pentru colectarea deşeurilor, calculator cu acces la internet, canapea şi scaune pentru consultaţii şi două căi de acces.
Echipa responsabilă cu amenajarea, organizarea şi derularea acţiunilor este compusă din: dr.Erika Dudu, medic primar în specialitatea Boli Infecţioase şi Epidemiologie; dr.Iuliana Podea, medic primar în specialitatea Boli Infecţioase; dr.Andrei Aron, responsabil de logistica şi dotarea centrului; asistentele Ancuţa Deliu, director de Îngrijiri, Camelia Nedelcu, Diana Enache, Viorica Proca, Adela Colţoi, Mihaela Oncioiu, Iuliana Chivu şi registrator Gabriela Popa, responsabilă cu introducerea datelor în platformă şi raportări.
Cum va fi organizată activitatea de vaccinare
Documentaţia trimisă la D.S.P. Argeş şi prezentată şi consilierilor municipali explică etapele procedurii de desfăşurare a campaniei de vaccinare a personalului medical. „Se va iniţia catagrafierea personalului din fiecare secţie / compartiment de către asistenta şefă, sub supravegherea medicului şef de secţie / compartiment. Vaccinarea se va efectua după o prealabilă programare a personalului pe secţii şi compartimente la anumite ore, pentru a evita supraaglomerarea şi sacrificarea unor doze de vaccin. Personalul medico-sanitar va consulta R.C.P.-ul (n.r. rezumatul caracteristicilor produsului) vaccinului anterior şi va semnala eventualele contraindicaţii sau alergii cunoscute echipei de vaccinare.
Înainte de administrare, se vor efectua un triaj epidemiologic, un examen clinic şi se va completa un chestionar în care se vor consemna: antecedentele personale patologice, imunodepresii, alergii, tratamente (inclusiv medicaţia anticoagulantă), eventualele reacţii adverse apărute în urma unor vaccinări anterioare.
Vaccinarea personalului medico-sanitar este un proces voluntar, cu asumarea tuturor reacţiilor postvaccinale ce pot deriva. Personalul medical se va adresa la registratură, pentru înregistrare, şi, ulterior, va fi chemat în cabinetul de vaccinare. După efectuarea primei doze de vaccin, se va face programarea şi pentru a doua doză rapel, iar din R.E.N.V. (n.r. Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor) se va efectua notificarea persoanei vaccinate cu 24 de ore anterior, prin email sau SMS.
După o oră, se va aerisi cabinetul timp de 15 minute. Se va purta echipament de protecţie: mască şi mănuşi. Administrarea vaccinului se va efectua de către personalul medical instruit sub supraveghere medicală. Se vor respecta recomandările R.C.P. (rezumatul caracteristicilor produsului).
C.P.I.A.A.M. (n.r. Compartimentul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale) va asigura instruirea personalului. Personalul vaccinat va primi obligatoriu, la momentul vaccinării, o adeverinţă, în care vor fi prevăzute datele de identificare ale fiecărei persoane şi tipul de vaccin administrat, seria, lotul respectiv, data la care trebuie să se efectueze rapelul. Această adeverinţă se printează automat din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (R.E.N.V.).”, este prezentarea manierei în care va fi organizată activitatea. „E.M.”