19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Primarul de la Vlădeşti, prins cărând buşteni pentru care nu avea documente

Firma soţiei primarului de la Vlădeşti a rămas fără o cantitate însemnată de material lemnos, plus fără maşina care-l transporta. 

Conform unui comunicat al IPJ Argeş, marţi, pe 27 octombrie, poliţiştii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au acţionat în localitatea Corbi, pe linia combaterii sustragerii, transportului şi comercializării de material lemnos fără forme legale. Cu această ocazie, au depistat un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Vlădeşti, care transporta, cu un ansamblu auto format din autoutilitară cu macara şi remorcă, cantitatea totală de 38,73 metri cubi de material lemnos, fără documente legale de provenienţă. Oamenii legii au întocmit un dosar penal, conform Legii nr. 46/2008, iar buştenii de fag au fost confiscaşi şi predaţi Ocolului Silvic Domneşti. De asemenea, ansamblul auto, folosit la transportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor.

Este vorba despre nimeni altul decât edilul de la Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, care, aşa după cum ne-a spus, îşi ajuta soţia, care deţine un depozit de material lemnos în localitate. Pentru că aceasta rămăsese fără şoferi, s-a oferit el să facă serviciul de a aduce un camion cu lemne de la un furnizor din Corbi, până la sediul societăţii. Pe drum a fost oprit de oamenii legii, care au constatat neregula despre care v-am vorbit mai sus, adică nu avea documente de provenienţă pentru toată încărcătura. În schimb, edilul spune că a fost vorba doar despre o diferenţă de maxim 5 metri cubi între ce se afla în camion şi acte. 

„A fost o problemă, şoferul n-a putut să vină, în fine, m-am dus eu să execut doar transportul, pentru că nu erau problema mea lemnele. Au fost acte pe lemne, doar că nu au corespuns cantităţile, a fost o diferenţă. S-a făcut un proces verbal, iar mie, deocamdată, mi-a dat o amendă, nu ştiu ce se va întâmpla de acum în acolo. Doar lemnele s-au reţinut. Deja s-a făcut un control la societate, la depozit, să vadă dacă sunt acolo lemne în plus, în minus, ar fi găsit foarte mici diferenţe. Acum, probabil, nu ştiu, urmează un alt control în pădure, să vadă de unde s-au luat lemnele, dacă sunt furate sau nu. Acolo există un APV, o autorizaţie de exploatare, e în cercetare totul. A fost o diferenţă de maxim 5 metri cubi, au venit reprezentanţii societăţii, le-au cubat, le-au lăsat în gestiune la un ocol, în depozit, şi acum continuă ancheta. Camionul era al unei societăţi, contează mai puţin numele ei. Eu am avut calitatea de şofer. Eu sunt primar, dar treaba asta a fost la ora 18.00, în afara orelor de serviciu, nu eram în timpul serviciului. Mai trebuie să-mi ajut şi eu familia, soţia. N-a avut cine conduce camionul, şoferii acum parcă sunt parlamentari, se duc în afară, pe tiruri, câştigă o grămadă de bani, nu mai vin. Şi dacă vin, pe lângă pretenţiile financiare, trebuie să fie camionul euro 13, euro 6, să-i faci curat, să i-l speli, adică el decât să se suie la volan, să-i dea cheie şi să meargă. E firma soţiei, înţelegeţi-mă şi pe mine, e o chestie, practic, morală. Într-adevăr, e aiurea că eu, în calitate mea de primar… dar, sincer, dreptul la muncă nu e o ruşine. Că am greşit, dar normal nu e răspunderea mea, că nu eu le cubez. Ca să ştii că e o diferenţă, trebuie să te pricepi să le măsori. Contează foarte mult forma lemnelor, am lucrat în domeniu înainte să fiu primar, dacă au găuri, cât de lungi sau scurte sunt, cât de conice sunt. Nu poţi să-ţi dai seama la un volum de 35 de metri cubi, să spui din ochi că ai plus, minus doi metri cubi, de exemplu, exclus aşa ceva. Nu mai zic, şi dacă ar face patru persoane măsurătoarea, ar fi rezultatele diferite. Nu e un sistem cum e cântarul, e etalon şi kilogramul rămâne kilogram pe orice cântar din România. Materialul lemnos se măsoară cu un instrument care, dacă l-ai pus pe un nod, îţi dă mai mare diametrul, dacă l-ai pus într-o gaură, îţi dă mai mic. Buştenii îi duceam la sediul firmei, la Vlădeşti, o parte erau pentru vânzare de lemn de foc, o alta veneau alţii şi cumpărau, nu prelucrăm. Era numai lemn de fag, ce era bun îl cumpără o societate, iar restul, lemn de foc.”, ne-a spus Cristian Dică Hristu despre incidentul de la Corbi. Finalizarea cercetărilor va evidenţia care este adevărul. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!