20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Duminică, se dau ceasurile înapoi

Anul acesta, duminică, 25 octombrie, dăm ceasul înapoi. În ultima duminică din octombrie, ora 4.00 a dimineţii va deveni ora 3.00, acea oră repetându-se, ceea ce înseamnă că ziua de 25 octombrie 2020 va avea 25 de ore. Ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind cea „vinovată” pentru „dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public şi privat prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activităţile curente. Astfel, când trecem la ora de iarnă, revenim, practic, la ora oficială.

Schimbarea orei ne dă peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afectează sănătatea timp de două săptămâni, atât cât durează adaptarea completă a organismului. În această perioadă, am putea resimţi o stare permanentă de oboseală şi vom fi lipsiţi de energie. Pe de altă parte, noaptea mai lungă nu înseamnă altceva decât o predispunere la depresie, iar cei suferă deja de pe urma acestei afecţiuni devin şi mai sensibili. Pe de altă parte, medicii spun că în primele zile de la modificarea orei creşte riscul de infarct, cu până la 10 la sută.

În țara noastră acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.            

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!