18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Din raţiuni electorale, Primăria a blocat execuţia gardului de la „Dan Barbilian”, în cele şase luni, cât nu s-a făcut şcoală

Deşi investiţia într-un gard trainic, aspectuos, care să pună instituţia în valoare, a fost programată încă din februarie, când s-a aprobat bugetul Câmpulungului, începerea anului şcolar a prins Liceul Teoretic „Dan Barbilian” cu intrarea în şantier. Cele şase luni trecute între aprobarea listei de modernizări la şcoli şi debutul construcţiei noii împrejmuiri erau timp suficient pentru încheierea proiectului. Prostul obicei al Primăriei Câmpulung de a demara lucrările cu foarte mare întârziere, fără să le pese conţopiştilor statului de deranjul cauzat cetăţenilor, a afectat şi beneficiarii de la „Dan Barbilian”. Din februarie, până în septembrie, au fost şase luni de pauză, impuse de pandemie, urmată de vacanţa de vară, în care echipele firmei contractate puteau munci nestingherite de prezenţa liceenilor şi a profesorilor. Dar de ce să faci un lucru la timp, ca să nu provoci disconfort celorlalţi, când poţi să aglomerezi „frontul de lucru”, mai ales că, în acest caz, este vorba despre accesul într-o instituţie?! În speţa relatată, vina pentru trenarea unei intervenţii planificate la început de an aparţine autorităţilor locale, nu managementului şcolii, blocat trei luni cu procedura de autorizare a gardului, care a împins execuţia până la revenirea copiilor la cursuri. 

Dosarul autorizării lucrării, blocat intenţionat de conţopiştii lui Ţâroiu      

În bugetul local al Câmpulungului, Liceul „Dan Barbilian” a beneficiat, în acest an, de o alocare de 230.000 lei, pentru două investiţii. Prima: proiectarea şi execuţia împrejmuirii gardului pe Bulevardul Ion Mihalache, pe o lungime de 40 metri: 100.000 lei, sumă provenind din excedentul bugetar. A doua: achiziţionarea şi montarea a două centrale termice automatizate tip container: 130.000 lei, alocaţi, de asemenea, tot din economiile acumulate în anii anteriori. 

Existând această prevedere stabilită şi aprobată de Consiliul Local încă din luna februarie, normal era ca Primăria să vireze banii şcolii cât mai curând, ca să poată fi pus în practică într-o perioadă în care chiar se putea lucra în linişte. Şcolile au tras obloanele în luna martie, odată cu intrarea României în starea de urgenţă, şi s-au mai deschis la jumătatea lui septembrie. Şi cu toate acestea, reîntoarcerea elevilor la ore s-a produs cu şantierul la poarta şcolii. Motivul: în jur de trei luni a durat procedura de autorizare a gardului de către Primărie, care parcă dinadins a ţinut blocat acest proiect, ca directorul Nicolae Zaharia să nu iasă bine în ochii colegilor şi ai părinţilor, nemulţumiţi că nu se lucrează cu cap. 

Directorul de la „Dan Barbilian” a fost “aburit” cu concediul arhitectului şef, a cărui lipsă, iată, paralizează programe investiţionale, deşi în speţa prezentată este vorba despre un pârlit de gard, nu de vreo investiţie imobiliară de anvergură. Dar dacă altcineva în lipsa lui Victor Cătălin Ghiţă n-a avut voie să semneze… beneficiarii au aşteptat, căci doar nu era să se războiască cu finanţatorul aflat în campanie electorală.     

Când a vrut, Primăria a putut. Pentru faţadele blocurilor de chiriaşi sociali, autorizaţia de construire a fost emisă la trei zile după certificatul de urbanism!

Ca să vă daţi seama de gestul absolut intenţionat al sabotării proiectului împrejmuirii de către cei de la Primărie, vă prezentăm câteva exemple care arată că, atunci când vor – şi mai ales când vrea Ţâroiu -, funcţionarii se mişcă cu iuţeala gândului. Mai cu seamă când a avut nevoie primarul de motive de împăunare în faţa alegătorilor. Pentru lucrările electorale de la blocurile populate de alegători săraci, uşor influenţabili să-şi dea votul primarului în funcţie, fiind şi chiriaşii Primăriei, autorizaţiile de construire au fost eliberate la trei zile după emiterea certificatului de urbanism! Pe 9 iunie, conform informaţiilor publicate cu excesiv de mare întârziere pe site-ul Primăriei, instituţia, reprezentată de Liviu Ioan Ţâroiu, elibera Certificatele de Urbanism nr.71, respectiv 72, pentru reabilitarea blocului 9, scara A, şi a blocului 10, scara B, din strada General C. Simonescu.        

Cum a fost posibil? Întrebare inutilă. La zece zile distanţă, urma un act similar pentru reabilitarea blocului 17, scările A şi B.

După câteva zile, trei mai precis, pe 12 iunie, s-au emis de către municipalitate autorizaţiile de construire pentru lucrările de la blocurile 9 şi 10. Bănuim că, la scurt timp, în iulie – site-ul Primăriei, neactualizat, căci n-are cine să-l împrospăteze – se opreşte cu informaţiile la luna iunie – a urmat autorizarea operaţiunilor la blocul 17.

Aici s-a putut, întrucât chiriaşii lui Ţâroiu, care, clar, şi-au vândut votul pe faţada înnoită, au fost mai importanţi decât liceenii şi cadrele didactice de la „Dan Barbilian”. Abia pe 24 august, şcoala a întreprins achiziţia serviciilor constructorului câmpulungean GMC Coneco Trade SRL. Firmei înregistrate cu sediul social pe strada Ion Giurculescu, nr.112 B, i s-a încredinţat direct contractul, la preţul de 95.795 lei. Lucrarea, aflată în toi, în toiul toamnei, dacă, toata vara, dosarul autorizării a fost ţinut dinadins nerezolvat de Primărie, a depăşit stadiul fundaţiei solide, realizată şi la intrarea în incinta liceului, şi pe partea cu terenul de sport. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!