6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Doi ani cu suspendare, condamnarea doctoriţei Herişanu pentru uciderea din culpă a lui Alin Niţescu

Săptămâna trecută, Judecătoria Piteşti a condamnat-o pe doctoriţa Ramona Ionela Herişanu pentru uciderea din culpă a lui Alin George Niţescu. Acum şapte ani, Alin George Niţescu şi-a pierdut viaţa după un tratament medical administrat de medicul psihiatru, în cadrul unei clinici private din Piteşti.

Conform instanţei piteştene, pe 1 august 2013, „inculpata Ramona Ionela Herişanu, prin nerespectarea măsurilor de prevedere în domeniul medical, în exercitarea profesiei de medic, a produs uciderea din culpă a victimei Alin George Niţescu. Aceasta, în cadrul Clinicii „Self Control Dr. Irimia”, din municipiul Piteşti, a administrat un tratament medical necorespunzător şi a informat cu întârziere cadrele medicale de pe Ambulanţă despre aceasta, cauzând astfel decesul victimei la data de 2 august 2013, în Spitalul de Urgenţă Piteşti”, sunt constatările judecătorului de Cameră Preliminară, care a dispus începerea judecăţii pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Asta după ce prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti stabilise netrimi-terea în judecată a doctoriţei Herişanu.

În procesul de la Judecătoria Piteşti, pe lângă Ramona Ionela Herişanu, care a fost inculpată, tatăl câmpulungeanului mort, Viorel Liviu Niţescu, a fost parte civilă, iar fratele acestuia, Liviu Doru Niţescu, parte vătămată. Au mai fost părţi civile Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Dosarul, înregistrat pe 12 decembrie 2018, s-a derulat de-a lungul a 22 de termene, 9 în 2019 şi 13 anul acesta. La ultima înfăţişare, din 11 septembrie 2020, Ramona Ionela Herişanu a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cu dispunerea executării sub supraveghere pe un termen de doi ani. În acest timp, pentru doctoriţă au fost stabilite mai multe măsuri de supraveghere pe care să le respecte: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Argeş sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În acelaşi timp, trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei sau Consiliului Local Câmpulung.

Instanţa i-a atras atenţia Ramonei Ionela Herişanu că dacă, pe durata termenului de încercare, săvârşeşte o nouă infracţiune, nu respectă măsurile de supraveghere sau obligaţiile impuse, i se revocă suspendarea executării pedepsei.

La termenul din 11 septembrie, de la Judecătoria Piteşti, s-a definitivat şi latura civilă a procesului penal, în sensul că doctoriţa condamnată trebuie să achite părţilor civile daune materiale, morale şi despăgubiri materiale, dar să suporte şi cheltuielile avansate de stat, totalul ridicându-se la 101.584,04 lei. Lui Viorel Liviu Niţescu i-au revenit 100.000 lei, din care 90.000 lei, reprezintă daunele morale şi 10.000 lei, daune materiale.

Despăgubiri materiale vor primi cele două instituţii sanitare. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti îşi recuperează contrava-loarea serviciilor de asistenţă medicală acordate victimei Alin George Niţescu, în sumă de 1.035,04 lei, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş va primi 249 lei, pentru aceleaşi servicii. Fratele victimei, Liviu Doru Niţescu, care a fost persoană vătămată în proces, nu s-a constituit şi parte civilă. În acest caz, cheltuielile judiciare către stat s-au ridicat la 300 de lei.

Hotărârea Judecătoriei Piteşti nu este definitivă, fiind deja atacată cu apel de Ramona Ionela Herişanu, procesul urmând să se mute la Tribunalul Argeş. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!