Din oferta electorală a alegerilor din 27 septembrie, la Stoeneşti, nu lipseşte echipa USR PLUS, formată din oameni tineri, pregătiţi, capabili să pună în practică sloganul ales pentru campania acestor locale, „Un Stoeneşti plin de speranţă”. Florin Oancea, preşedintele Alianţei USR PLUS, care îndeplineşte rolul de comunicator al organizaţiei locale, asigurând o promovare corectă a persoanelor cooptate alături de el şi a planurilor investiţionale pentru comună, a anunţat înregistrarea candidaturii pe 17 august. Lista este deschisă de Ion Cristian Bragă, candidatul USR PLUS la funcţia de primar al comunei Stoeneşti. Alianţa este reprezentată în cursa pentru Consiliul Local de 17 stoeneşteni convinşi că este rândul unor oameni noi la conducerea administraţiei publice a localităţii.
O primă idee care completează urgenţele locale: spaţii de relaxare pentru cetăţeni
Muscelenii familiarizaţi cu tehnologia modernă pot afla de pe pagina personală de socializare a liderului Alianţei USR PLUS Stoeneşti, „Oancea Florin, pentru un Stoeneşti plin de speranţă”, ce idei au reprezentanţii formaţiunii pentru localitatea lor. Graţie informaţiilor care alimentează constant această facilă sursă de documentare, vă vom prezenta, pe parcursul mai multor ediţii, cum văd Florin Oancea şi colegii săi, candidaţi la funcţiile de primar şi consilieri locali, modernizarea infrastructurii comunei şi a serviciilor oferite populaţiei.
Primul proiect pe care îl prezentăm priveşte confortul locuitorilor în spaţiul public, care poate fi asigurat prin realizarea de spaţii în care oamenii să se relaxeze şi să socializeze. Dotările urbane, fireşte, nu au prioritate unor investiţii urgente precum reţelele de apă, canalizare, gaz, asfaltarea drumurilor şi iluminatul public, dar completează lista de lucrări, care concură la modernizarea Stoeneştiului.
„Trebuie identificate zonele unde se pot realiza aceste spaţii în fiecare sat, fără excepţie, din comuna Stoeneşti. Fiecare loc trebuie să aibă: bănci, mese, coş de gunoi, o pompă cu apă şi iluminat! Exemplu: sunt foarte mulţi tineri care se strâng şi stau pe treptele Căminului Cultural, plus multe zone în care se strâng oamenii şi stau de vorbă. Ar fi necesar să existe locuri amenajate la nivel de comună, exact ca în oraşe sau satele avansate din punct de vedere cultural şi economic! Costurile acestor amenajări de spaţii este redus, nu vă gândiţi că sunt sume foarte mari, iar bugetul localităţii Stoeneşti se ridică la peste 1.500.000 – 2.000.000 de euro, anual (oricum, bugetul localităţii este destul mare, indiferent că 500.000 euro anual se duc pe salariile aparatului administrativ).”, consemnează Florin Oancea.
Primăria este obligată să uşureze accesul publicului la serviciile sale
Altă propunere a Alianţei USR PLUS Stoeneşti constă în introducerea emiterii deciziilor de impunere, cât şi afişarea conturilor unde se pot plăti impozitele. „Vreau să precizez că, într-adevăr, conform O.G. 69/2020, se anulează accesoriile (dobânzile şi penalităţile) de întârziere dacă se plăteşte tot principalul, adică impozitele iniţiale şi amenzile. E indicat să depuneţi cererile. Vreau să precizez că trebuia trimise prin e-mail sau înmânate personal DECIZIILE DE IMPUNERE, adică omul să aibă posibilitatea să ştie exact ce datorii are la Primăria Stoeneşti. Asta trebuie să schimbăm, începând cu acest an, şi să venim în ajutorul cetăţeanului.
Încă un fapt important: trebuie digitalizate aceste informaţii. Adică, pe lângă decizia de impunere, să avem şi CONTUL în care putem plăti impozitul, din orice loc unde ne aflăm, noi, cetăţenii comunei Stoeneşti. Şi acest lucru îl propunem spre schimbare de anul acesta, pentru a ajuta cetăţeanul.”, explică Florin Oancea lucruri simple, care trebuie să schimbe maniera de lucru la Primăria Stoeneşti.
„De ce trebuie ca Primăria să vină în sprijinul cetăţeanului?
Exemplul 1. Un şofer de tir ia o amendă în Arad şi are descărcare în Constanţa. În prezent, ca să achite amenda la jumătate, trebuie să se abată până la Primăria Stoeneşti. Noi propunem să fie făcută publică (on-line) lista tuturor conturilor pentru obligaţiile de plată, omul să plătească, la prima bancă ieşită în cale, amenda la jumătate.
Exemplul 2. Un cetăţean al localităţii Stoeneşti, plecat în străinătate, sau un cetăţean, care are o locuinţă în comună, dar ajunge doar în weekend sau vinerea, după ora închiderii programului Primăriei Stoeneşti, să aibă dreptul să plătească on-line impozitele. Propun pentru acest lucru, pentru toţi cetăţenii Stoeneştiului să se emită decizii de impunere şi să fie trimise fie prin e-mail, fie înmânate personal, ca omul să ştie suma de plată, în ce cont şi termenul de plată, pentru fiecare impozit, cu posibilitatea de a plăti on-line.
Din punctul meu de vedere, locuitorii comunei Stoeneşti, inclusiv cei care doar au proprietăţi în comună, trebuie să fie pe primul loc, să-i îndrumăm şi să le oferim asistenţă pentru a rezolva rapid problemele de acest gen!”, este pledoaria lui Florin Oancea pentru adaptarea serviciilor Primăriei Stoeneşti secolului în care ne aflăm.