Pentru a împiedica montarea antenei 5G în localitate
Aşa după cum v-am informat la începutul lunii iunie, ideea că în localitatea lor va fi amplasată o antenă de telecomunicaţii, cu efecte nocive pentru populaţie, a stârnit reacţii controversate în rândul mai multor cetăţeni din comuna Bughea de Jos, mai ales că terenul ales pentru această investiţie aparţine fiicei primarului Dorel Tănăsescu. Deocamdată, edilul a sistat executarea lucrărilor, în condiţiile în care societatea care doreşte să „planteze” antena 5G în comună nu avea toate avizele necesare, ci doar certificatul de urbanism eliberat de Primărie. Oamenii nu au, însă, încredere în administraţia locală, aşa că s-au adresat instanţei de judecată, pentru a împiedica montarea antenei care, în concepţia lor, le periclitează sănătatea.
Potrivit specialiştilor, 5G nu prezintă niciun risc asupra sănătăţii umane
Nu mai puţin de 37 de persoane, în frunte cu Victor Mihai Enache, au dat în judecată firma RCS & RDS, solicitând o ordonanţă preşedinţială pentru sistarea lucrărilor de montare a antenei 5G. Dosarul a fost înregistrat pe 23 iulie 2020, la Judecătoria Câmpulung, pe latură civilă, iar primul termen de judecată este programat pentru data de 28 iulie 2020. „Aici, se va construi o antenă 5G, în plin sat, uitaţi-vă, sunt case, sunt oameni, este inadmisibil! Într-o zi din iunie 2016, primarul a jurat că-şi va pune în slujba locuitorilor şi spre binele lor toată priceperea! Aşa şi-a pus priceperea, să ne nenorocească pe toţi?! E o crimă la adresa oamenilor, la sănătatea lor, la generaţii întregi care vor suporta aşa ceva! Gândiţi-vă, dincolo de radiaţiile asupra cărora se pronunţă specialiştii, sunt foarte multe studii făcute, gândiţi-vă la poluarea fonică, la zgomotul infernal pe care-l face antena asta zi de zi! Era un lucru elementar să-i întrebi pe oameni, să le ceri acordul lor! Suntem liberi pe lumea asta, să facem orice, dar fără să-l nenorocim pe celălalt! Este un act samavolnic şi criminal făcut de cel pe care l-am ales să ne apere drepturile şi libertăţile! Este un act al Primăriei, al statului român, în ultimă instanţă, asta face statul cetăţenilor, cetăţenilor care plătesc impozite şi care-l votează din patru în patru ani! Nu se poate lua legătura cu primarul, eu am încercat în şedinţa Consiliului Local şi ceea ce am putut să obţinem a fost un proiect la care eu am ţinut foarte mult, ca de acum încolo, măcar, orice astfel de cerere pentru o construcţie specială să treacă prin Consiliul Local. Numai că de-acum încolo răul care s-a făcut e făcut, dar vă spun un singur lucru, dânsul nu a oferit nicio garanţie. Eu am scris pe Facebook, că unde să scrii, am făcut mult zgomot pe chestia asta, nu mi-a dat nimeni un telefon să zică: nu te mai agita atât, că opresc construcţia asta definitiv, mă opresc şi gata! Nici vorbă, aşteaptă avizele, acum cloceşte avizele la instituţii.”, ne declara în luna iunie Victor Mihai Enache.
A cincia generaţie de internet mobil (5G) va oferi, potrivit specialiştilor, viteze de transfer de date mult mai mari decât cele întâlnite acum, iniţiatorii proiectului considerând că „dezvoltarea cât mai rapidă a reţelelor de comunicaţii de nouă generaţie va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea tehnologică a României”. Contrar unor păreri vehiculate în spaţiul public, specialiştii sunt de părere că tehnologia 5G nu prezintă niciun risc asupra sănătăţii umane. Aceşti experţi asigură populaţia de faptul că reţeaua 5G nu este cu mult diferită faţă de 4G şi este complet sigură.
Ama IVAN