Rupere de nori, vineri după-amiază, pe Valea Argeşelului, în comuna Hârtieşti! A plouat cu găleata, aproape o oră, spre disperarea oamenilor, care şi-au văzut gospodăriile şi culturile agricole distruse de potop şi viiturile formate. În plus, aproape toate drumurile comunale au fost afectate, mai mult sau mai puţin.
31 de proprietăţi inundate
Cele mai multe pagube au fost înregistrate pe Valea lui Topor. 31 de proprietăți au fost inundate, la fel şi multe suprafeţe agricole, iar drumurile neasfaltate au fost măturate de viituri, care au lăsat în urmă pagube însemnate. Pompierii de la detaşamentele din Mioveni, Piteşti şi Bradu, dar şi autorităţile locale, s-au mobilizat în vederea redresării situaţiei existente şi i-au ajutat pe oameni să scoată apa şi mâlul din locuinţe, beciuri şi curţi. „Ieri (n.r. vineri), în urma creșterii debitului de apă a pârâului Valea lui Topor, din localitatea Hârtiești, au fost inundate 31 de proprietăți. Pompierii argeșeni și SVSU au acționat pentru înlăturarea efectelor negative produse de apa care a intrat în locuințe, anexe gospodărești, beciuri și curți. Pârâul a pus la pământ o parte din culturile oamenilor, a adus aluviuni în gospodării și a luat un cal înhămat la căruță. Din fericire, calul a fost găsit teafăr, iar apele pârâului au scăzut relativ repede.”, susţin reprezentanţii ISU Argeş. Din zona afectată au fost evacuate temporar patru persoane (doi adulţi şi doi minori), iar alte două persoane aflate în căruţa, luate de ape, au reuşit să se salveze la timp.
Pagube mari la culturile agricole
Pagubele sunt însemnate: au fost afectate opt case, patru anexe gospodărești, 1170 metri de garduri, 62.250 mp de grădini, două elemente de mobilier, cinci aparate electrocasnice şi două beciuri. De asemenea, apele revărsate au luat pe sus trei autoturisme, şapte stupi şi mai multe păsări, care s-au înecat.
„A fost o rupere de nori, a plouat extraordinar de puternic şi au fost inundate satele Dealul, Valea lui Topor şi Lespezi. La Lespezi a fost un pic mai uşor, însă pe Valea lui Topor a fost pericol, pericol! Pârâul vine din zona forestieră şi, vă daţi seama, a adus cu el lemne, frunze, pământ, tot ce a întâlnit în cale. A fost foarte multă apă care a intrat în gospodăriile oamenilor, în grădini, au luat trei maşini… Au intervenit pompierii, noi de la Primărie, şi lucrurile sunt sub control la ora actuală (n.r. vineri, în jurul orei 18.00). Mai avem de scos apă din curţile oamenilor, din beciuri, dar, în principiu, eu zic că ne-a ferit Dumnezeu de mai rău. Sunt pagube mari la culturi, la porumb şi ce au mai avut oamenii prin grădini, nu se mai poate face nimic! Sunt şi garduri rupte, stupi luaţi de ape, păsări înecate… Situaţia merge, însă, spre bine, se munceşte pentru curăţarea zonelor afectate şi îi asigurăm pe cetăţeni că le putem rezolva problemele. O situaţie asemănătoare am mai întâmpinat numai în 1979, dar nu a fost aşa de rău ca acum.”, a declarat primarul Petre Andrei. Alex BARBU