11.2 C
Campulung Muscel
September 26, 2021

Mai mult balamuc decât COVID la spitalul nostru

Magda BĂNCESCU

De vreme ce avea de gând să-şi reinstaleze colegul de partid Stănescu în funcţia părăsită în urmă cu un an şi jumătate, pe cuvânt dacă înţelegem ce l-a apucat pe Liviu Ţâroiu să-i mai ameţească pe câmpulungeni, prezentându-le pe cele două directoare! În patru zile, primarul a anunţat, fără glumă, trei directori la spital. Şi noi suntem ăia într-un fel, că nu gustăm circul creat şi întreţinut de politicieni. Nu de presă, nu de oameni de afaceri, vinovaţii scoşi ba de Alexe, ba de Ţâroiu, pentru răcirea repetată a scaunului de manager. Suspendatul a răbufnit la adresa unora dintre jurnalişti, care l-ar fi influenţat pe prefect să-i ceară ministrului Tătaru înlocuirea lui, în starea de urgenţă. În schimb, primarul, mai şmecher, nu s-a legat de presă, deşi sigur a gândit-o şi el, ci a arătat cu degetul către o parte a oamenilor de afaceri, care l-ar fi susţinut pe Andrei Aron. Şi dacă aşa au stat lucrurile, ce a fost rău în asta? Sau ce a fost anormal? E firesc ca oamenii de afaceri să susţină pe unul de-al lor la şefia unor instituţii involuate sub conduceri sterpe în materie de idei, de proiecte şi dezvoltare. Dacă mai e şi navetist… îl găseşti, nu-l găseşti la serviciu… Contează cum îl găseşti, în ce dispoziţie e… să nu fie trist, dar nici prea vesel… 

Vineri, „chiotul” în WhatsApp al comunicatorilor primarului i-a strâns la conferinţă pe ziariştii încrezători în veridicitatea diagnosticului negativ al testatului dimineaţa, neconfirmat seara. Pretextul adunării a fost anunţarea „noii” echipe de conducere a Spitalului Municipal, care erau, de fapt, două înlocuitoare de drept ale managerului, dacă acesta pleca în concediu. Ca să liniştească oarece îngrijorări făţarnice ale presei de partid, potrivit cărora „vai de noi, ce se alege de spital fără director?”, Ţâroiu a avut o replică monumentală: „Dacă domnul manager Alexe era infectat cu COVID şi era în spital, cine conducea acest spital?” Simplu. Alexe, de pe patul de spital. Cum face şi doamna Violeta Iarca, a cărei stare de sănătate i-a permis să pregătească documentaţia pentru două şedinţe. Şi pentru cea extraordinară de luni, cu rectificarea de buget produsă pentru a ajuta spitalele cu bani de consultanţă, şi pentru cea ordinară, de lunea viitoare, când o grămadă de hârtii au abundat în cifre, care necesitau experienţa şi semnătura şefei Economicului. Ca o paranteză, ne-a ajuns la urechi un zvon că, în timp ce alţi pacienţi infectaţi cu COVID au ajuns şi câte patru într-o cameră, după aglomerarea spitalului cu bolnavi care n-au mai avut loc la Piteşti şi Mioveni, doamna director a avut o încăpere numai pentru ea. Şi este de înţeles că n-a fost agasată cu prezenţa unei tovarăşe de suferinţă, de vreme ce salonul a fost un fel de birou de lucru pentru binele Câmpulungului. 

Revenind la saga managerială, care continuă cu procesul prefectului, cu evaluarea suspendatului şi cu pensionarea reactivatului, Ţâroiu s-a tot chinuit, în faţa ziariştilor şi a cetăţenilor, căci la ei ajunge informaţia, să facă un nimic din a doua cădere a lui Alexe. „Şi Primăria funcţionează, şi Spitalul funcţionează, indiferent că este primarul sau nu, indiferent că este managerul sau nu.”, se consola singur Ţâroiu după pierderea amicului de la spital, pe care îl căina că are dreptul la concediu de odihnă şi la concediu medical. La fel ca primarul. Nu ca primarul Liviu Ţâroiu, posesor al unei sănătăţi de fier. Un fel de „Iron Man” în rândul „tinichelelor” din politica, administraţia şi bugetărimea locală, neruginit de coduri galbene şi portocalii, de hidratarea peste limita admisă şi de COVID-ul cauzator de transpiraţii. „Managerul nu stă patru ani fără să plece din spital, are şi el dreptul la un concediu, poate să se îmbolnăvească.”, tot cobea Ţâroiu cu bolitul lui Alexe, îmbolnăvit, ce-i drept, de suspendările ticluite de prefect. 

Dreptul lui Alexe la concediu, pe care sigur nu şi-l lua acum, dacă avea de ales, a generat o situaţie uşor penibilă în care s-a pus singur primarul. Vineri, le-a anunţat ca şefe de spital pe directoarele Cristian şi Podea, pentru ca, luni, să-l prezinte public pe Grigore Stănescu, despre care se auzise că era cam singura variantă de manager a primarului. Aşa-zisele tratative cu medici din interior au eşuat, de când cu triplarea salariilor, prin urmare nehotărâtul Stănescu s-a hotărât. După dublul suspendat revine dublul demisionar, ca să nu mai stea Liviu Ţâroiu să formeze un nou manager, conform mărturisirilor făcute colegilor de la televiziune. Adică primarul îl formează pe manager! Dacă aşa stau lucrurile, ne legăm degeaba de săracul Alexe, că n-a putut mai mult. Uitaţi-vă la cei formaţi de Ţâroiu la Primărie!

Responsabil de bâlbâiala formatorului de directori de spital este prefectul, la adresa căruia primarul mârâie ironic că „ne-a ajutat să nu mai avem conducere ca lumea la spital”. Hai, domnule, nu fii trist, că ai conducere ca lumea! Grigore Stănescu este un manager de nota 10 la concursul din toamna lui 2017, la care a fost examinat de cel puţin trei persoane implicate şi în concursul susţinut de Nicolaie Alexe, Sergiu Cicu, Estera Stămoiu şi reprezentanta DSP, Adina Din. Acceptarea funcţiei de către Stănescu îl mulţumeşte sigur pe Ţâroiu şi probabil că şi pe o parte dintre angajaţii spitalului, care, în toamna lui 2015, la prima demisie a acestuia, au pus de un protest, ca să-l facă să se răzgândească. În toamna lui 2018, când gestul managerului s-a repetat, n-a mai protestat nimeni şi doar Ţâroiu a purtat negocieri cu demisionarul. L-a convins, după un an şi jumătate, să-l ajute să ţină în frâu un colos cu 600 de angajaţi, dintre care unii au vociferat împotriva lui Alexe, restanţier la epidemie, alţii împotriva lui Aron, venit cu chef de militărie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!