0.2 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Directorii de şcoli îi mai cer lui Ţâroiu porţi de decontaminare, scanere de temperatură, măşti şi ce-au mai văzut pe la televizor

Pe agenda de întâlniri programate pentru această săptămână, Liviu Ţâroiu şi-a propus să se vadă cu directorii de şcoli, acţiune la care a cerut să ia parte şi inspectorul şcolar adjunct Cristi Creţu. Probabil că dialogul va avea loc tot prin videoconferinţă, ţinând cont că avem cinci licee şi patru şcoli generale, aşadar, nouă directori dintr-un foc, fără a pune la socoteală economicul Primăriei şi al instituţiilor de învăţământ, care ar justifica prezenţa forţelor de ordine, pentru „spargerea” adunării. Motivul dezbaterii care este musai să aibă loc: pregătirea unităţilor şcolare pentru primele două săptămâni ale lunii iunie, când elevii din clasele terminale revin la ore, pentru recapitularea dinaintea Testelor Naţionale şi Bacalaureatului. Înainte să ceară dotări pentru elevii în imposibilitate de a accesa şcoala online, directorii l-au asaltat cu cereri pe Ţâroiu vizând siguranţa angajaţilor şi a copiilor care se pregătesc de absolvirea claselor a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. Dacă banii de tablete constituie o problemă pentru un buget ca al Câmpulungului, lipsit de economii, proporţiile „pagubei” depăşesc cu mult nivelul acestei cheltuieli neprevăzute. Managerii din învăţământ, în loc să renunţe la investiţiile pentru care au primit bani, în momentul aprobării bugetului local, cer alte sume Primăriei, ca să se asigure că nu se îmbolnăvesc niciun profesor şi niciun elev.                   

Şcolile nu se mulţumesc cu măşti şi mănuşi, ci cer dotări ca la spitale    

În momentul în care i-am văzut nuanţa tenului de culoarea pământului, pe care a afişat-o la întrunirea Consiliului Local, am crezut că Liviu Ţâroiu este „catran” din pricina schimbării prietenului său, Nicolae Alexe, de la conducerea Spitalului, cu mult mai tânărul Andrei Aron, provenit din mediul privat. Schimbare produsă fără consultarea lui, ca primar, care, în mod cert, n-ar fi acceptat înlocuirea lui Alexe. Cu nimeni, nu doar cu actualul director interimar, al cărui mandat funcţionează, teoretic, pe durata stării de urgenţă. Şi, probabil, şi după, dacă spitalele rămân în coordonarea Ministerului Sănătăţii. 

Supărarea primarului avea, însă, şi alte cauze, depistate pe măsura avansării discuţiilor în Consiliu. Unul: Primăria Câmpulung este obligată să suporte costurile device-urilor necesare copiilor din familii care nu-şi permit să cumpere tablete, laptop-uri ori telefoane inteligente (unii nu-şi permit să achite nici măcar factura la internet). Doi: Primăria Câmpulung trebuie să organizeze funcţionarea în condiţii de maximă siguranţă a şcolilor în perioada 2-14 iunie. Altfel spus, autorităţile locale, împreună cu directorii, sunt nevoite să organizeze pregătirea examenelor, măsurile de securitate, pe cele de dezinfecţie, pentru ca virusul să nu se răspândească în rândul cadrelor didactice şi al copiilor. 

Sunt două săptămâni de risc, iar cei mai precauţi deja au sărit cu cereri la Primărie, ca să aloce fonduri – pe care nu le are -, pentru plata echipamentelor de protecţie. Care nu se limitează la măşti şi mănuşi, căci, potrivit primarului, vor dotări exact ca la spitale. Un exemplu de îngrijorare a fost prezentat chiar în timpul şedinţei de Consiliu, de joia trecută, de doctorul Silviu Mănescu: „Există o sesizare pe care doamna doctor Cornelia Radu a făcut-o către Consiliul Local şi, telefonic, domnul director George Radu ne-a semnalat-o şi dânsul, că există o insecuritate atât a profesorilor, cât şi a elevilor. Au ridicat problema că nu sunt în situaţia în care să poată depista un angajat sau un elev cu stare febrilă şi, în general, simptomatologie de COVID. Ideea dânşilor a fost să-i putem ajuta, să le putem procura într-un sistem organizat, licitaţie la nivel de Primărie, termometre sau alte device-uri care permit o diagnosticare rapidă şi fluxul elevilor în momentul începerii şcolii. Există posibilitatea ca, din toamnă, pandemia să revină cu un al doilea val.”

Primarul era la curent cu măsurile propuse pe perioada celor două examene, pentru că majoritatea directorilor l-au contactat, ca să fie ajutaţi. „O să facem întâlnirea, o să vedeţi ce bani se solicită şi ce bani se vor cheltui: cer tunele de dezinfecţie la intrare, scanere de temperatură, măşti şi toate celelalte. O să vedeţi costurile pe care trebuie să le punem la dispoziţie.”, a încheiat primarul, conştient că n-are de unde să le satisfacă pretenţiile managerilor, obligaţi să-şi sacrifice propriile bugetele pentru a-şi securiza unităţile. Şi mai bine renunţă la investiţii un an decât să suporte oprobriul public că în şcoala lor s-a îmbolnăvit vreun copil în timpul examenelor.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!