19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

În Vişoi, preoţii şi voluntarii vor lăsa la fiecare scară de bloc candele cu Lumina Sfântă

Au fost stabilite măsuri noi cu ocazia Sărbătorilor Pascale

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară semnarea unui acord cu Patriarhul Daniel pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la credincioşii ortodocşi în noaptea de Paşte. În acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română s-au stabilit şi condiţiile în care credincioşii vor primi Sfânta Împărtăşanie, luându-se în considerare dorinţa comună de diminuare a riscului răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi protejarea sănătăţii mirenilor şi clericilor.

Prevederile acordului sunt următoarele:

-Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu vin, numită Paşti, sfinţită în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 07.00-17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locurile special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul Bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).

-În declaraţia pe propria răspundere, la rubrica „Locul deplasării” credinciosul va face precizarea „Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserica (numele lăcaşului de cult)” din zona de rezidenţă a persoanei respective.

-Reprezentanţii MAI vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuiri Sfintelor Paşti. Organizatorii vor asigura respectarea distanţei sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

-Pentru credincioşii bolnavi sau peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00, cu respectarea măsurilor de protecţie.

-Distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente, sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00.

-Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

-În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.

-Echipajele din punctele fixe, precum cele de pe drumurile publice sau de la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.

-Cadrele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.

 

În Vişoi, preoţii şi voluntarii vor lăsa la fiecare scară de bloc candele cu Lumina Sfântă

 

„Doamne ajută, dragii noştri! Bucuria este mare când suntem aproape, chiar şi de la distanţă! Şi spunem lucrul acesta venind cu lămuriri în privinţa slujbelor şi activităţilor din Săptămâna Mare! Toate slujbele vor fi oficiate de preoţi şi cântăreţ, fără credincioşi. Miercurea Mare vom posta live pe pagina noastră: Parohia Vişoi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Denia începând cu ora 18.00. Joi dimineaţa, la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, pregătim şi „Sfintele Paşti”, „Paştele Mic”, sau „Artosul Pascal”, pâine cu vin binecuvântată, pusă în cutiuţe, etichetate, pe care le putem găsi la foişorul praznical de la poarta bisericii noastre, Vineri şi Sâmbătă, între orele 8.00-13.00. Nu este acelaşi lucru cu Sfânta Împărtăşanie, nici pe departe, dar e o alinare, o mângâiere sufletească, în aceste vremuri! Puteţi face declaraţie pe proprie răspundere pe care menţionaţi: „Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserica Vişoi”. Nu putem intra în biserică! Îmi vine destul de greu să spun acest lucru, dar totuşi e bine că putem să ne bucurăm şi aşa! Vom păstra distanţa socială de 2 metri, vom purta mască şi mănuşi şi noi, şi dumneavoastră. Joi – Denia celor 12 Evanghelii şi Vineri – Prohodul Mântuitorului le vom posta începând cu ora 19.00. Avem bucuria ca Slujba Învierii de sâmbătă spre duminică, la miezul nopţii, să fie transmisă în direct, de către televiziunea locală Muscel Tv, iar pe această cale le mulţumim anticipat! Amintim faptul că tot sâmbătă seara, după ora 21.00, preoţii parohiei, împreună cu voluntarii, vor aduce Lumina Învierii la parterul scărilor de bloc, într-o candelă, ce va rămâne acolo, astfel dumneavoastră să vă puteţi aprinde lumânarea de Înviere. Credincioşii dornici vor coborî la parterul scării şi cu atenţia cuvenită, cu grijă, îşi vor aprinde lumânarea personală, fără a stinge candela! La case, preotul împreună cu voluntarii vor trece pe strada dumneavoastră, tot după ora 21.00, cu Lumina Învierii, căndeluţe ce vor fi şi lăsate la crucile şi troiţele din parohie. Vă purtăm în rugăciunile noastre şi vă dorim Post cu folos, până la cea mai mare sărbătoare a creştinismului, Învierea Domnului!”, a transmis preotul Cătălin Florea de la Parohia Vişoi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!