3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Dezinfecţia pe la comune, ba prea multă, ba prea puţină, ba cu clăbuci, ba fără miros, ba amatoare, ba costisitoare

Primăriile care încearcă să le asigure angajaţilor şi cetăţenilor o minimă protecţie împotriva bolii, prin măştile cumpărate şi dezinfecţia localităţilor, sunt într-un număr mult mai mic decât cele ai căror conducători n-au întreprins aproape nicio măsură din cele impuse de ordonanţele militare. Practic, mai puţin de jumătate dintre primarii musceleni manifestă responsabilitate, conformându-se obligaţiilor prevăzute de legi care nu se discută. Cine le execută am arătat în ediţiile trecute şi vom continua să vi le prezentăm şi de acum înainte, pe măsura contractării de echipamente de protecţie, operaţiune care se derulează prin SICAP. Cine nu este în SICAP nu există, căci primarul nu poate achiziţiona dotări şi servicii aşa cum cumpără gogoşi de la chioşcul din târg. Achiziţiile acestei săptămâni, determinate de necazul momentului, au, în calitate de cumpărători şi vânzători, următorii primari şi furnizori. 

STOENEŞTI: „Superdezinfecţia”, comparată cu o secvenţă din „Epoca de Piatră” 

„Vă aducem la cunoştinţă că s-a procedat la dezinfecţia zonelor urbane, Primărie, magazine, Şcoală, Poliţie, Dispensar Uman şi cătunul de rudari, cu hipoclorit de sodiu şi DERO.”, este anunţul, de la începutul acestei luni, al primarului Paul Ion Marin. La Stoeneşti, din aceleaşi raţiuni – sănătoase, de altfel – de a face economie la buget, cheltuind cât mai puţin rezervele publice, niciodată de ajuns, autorităţile locale au efectuat dezinfecţia localităţii prin forţe proprii. Doar soluţia folosită la igienizarea arterelor comunale a fost cumpărată prin SICAP, pe 1 aprilie, la valoarea de 1.190 lei. O firmă din Corbeni, Hidro Instal Water SRL, a vândut Primăriei Stoeneşti 200 de litri de hipoclorit de sodiu, descris pe portalul achiziţiilor publice ca fiind „dezinfectant apă potabilă; concentraţie 13% clor activ; modalitate de ambalaj: canistre de 25 kg.” 

Cum a venit soluţia, cum s-a împrăştiat în zonele indicate în anunţul edilului care, vrând să facă o faptă bună – şi obligatorie, prin ordonanţele militare -, a reuşit să stârnească un zâmbet trecătorilor, în ciuda situaţiei dramatice în care ne aflăm. Nu acţiunea în sine, prin rolul ei, a produs bună dispoziţie, ci logistica trimisă pe teren, în lipsa unui utilaj profesionist. „Butoiul” din plastic, ataşat tractoraşului Primăriei, pe care era cocoţat stropitorul care manevra furtunul, a fost soluţia găsită de organizatorii campaniei de dezinfecţie care, cu toate trimiterile către Epoca de Piatră şi vehiculul familiei Flintstone, s-au achitat de sarcină. Chit că prestaţiile echipei de lucru s-au plasat, potrivit agricultorilor comunei, sub calitatea unei acţiuni de stropire contra gândacilor. „Superdezinfecţia” de la Stoeneşti a stârnit şi critici serioase, din partea celor prin ale căror aşezări n-a ajuns mireasma clorului. Este vorba despre satele dinspre Dragoslavele, despre care lumea susţine că au fost omise şi de această dată din planurile autorităţilor limitate, ca întotdeauna, la „vatra satului”. 

ŢIŢEŞTI: Patronii magazinelor şi vârstnicii trecuţi de 65 de ani primesc măşti de la Primărie  

Tot măşti, însă textile, 100% bumbac, a cumpărat colegul liberal al lui Tarbă din fruntea Primăriei Ţiţeşti. Contractul din 6 aprilie, în valoare de 1.071 lei, a fost atribuit direct firmei Samplast Dan Production SRL, din Stâlpeni. Cantitatea comandată furnizorului, care vinde cu 3,57 lei masca, este de 300 de bucăţi. Şeful Executivului de la Ţiţeşti i-a anunţat pe locuitori că fiecare agent economic din localitate va primi din partea Primăriei câte două măşti şi două perechi de mănuşi. Pe 8 aprilie, edilul a informat că va împărţi şi sconsătenilor trecuţi de 65 de ani din întreaga localitate – aproximativ 700 de persoane – câte o pereche de mănuşi şi o mască, în fiecare săptămână, cât ţine starea de urgenţă.      

Şi în localitatea de la margine de Muscel a fost modificat programul de funcţionare a magazinelor, care a fost redus la intervalul 07.00-13.00. „Durata acestui program va fi de cel mult trei săptămâni – menţionează primarul Gheorghe Savu -, perioadă estimată pentru ieşirea persoanelor aflate în izolare la domiciliu, pe raza comunei Ţiţeşti.” Anunţul a declanşat unele îngrijorări în rândul cetăţenilor, care şi-au manifestat, în dialogul virtual cu conducătorul localităţii, temerea că scurtarea orarului magazinelor din comună ar putea genera aglomeraţie.

Cât priveşte dezinfecţia, la Ţiţeşti, acţiunea a început pe 30 martie şi a atras numaidecât atenţia consătenilor lui Gheorghe Savu, dintre care unii au sesizat că se împrăştie cam mult dezinfectant, după clăbucii şi şiroaiele care au îmbăiat străzile comunei. Asta prin comparaţie cu Câmpulungul, unde orăşenii fac nazuri că nu se simte îndeajuns mirosul de clor şi, de aici, îndoiala în privinţa eficienţei stropirilor care, în mod cert, se fac după o „reţetă” acceptată. În schimb, la Ţiţeşti, nu s-a făcut economie la substanţele cu care s-au igienizat căile de acces, ca să fie sigur edilul că localitatea este ferită de pericol.        

Tot în comuna liberalului Gheorghe Savu ar fi o problemă cauzată de imposibilitatea deplasării, în scop de urgenţă, după rărirea, chiar scoaterea curselor efectuate de microbuze. „Domnul primar, ce ne facem? De mijloc de transport avem şi noi nevoie, ca să facem cumpărături! Avem copii mici, trebuie să le cumpărăm necesarul. Nu mai avem niciun maxi-taxi. Vă rugăm frumos să ne ajutaţi şi pe noi! Vă mulţumesc pentru înţelegere.”, îi scrie o cetăţeană primarului care se confruntă cu aceeaşi carenţă pe care o întâmpină şi restul colegilor din Nord. Nemaiavând pasageri, patronii firmelor de transport au tras pe dreapta maşinile, spre disperarea călătorilor dependenţi de deplasarea cu maxi-taxi. 

LEREŞTI: După colaborările cu profesioniştii, primarul Marian Toader dezinfectează şi în regie proprie, ca să facă economii   

După primele reprize de dezinfecţie a Lereştiului, desfăşurate în acelaşi timp cu Câmpulungul, cu ajutorul echipelor operatorilor Pet Electric Global şi Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, al cărei utilaj a igienizat arterele publice, primarul Marian Toader şi-a planificat să continue în regie proprie. Mai mult ca sigur, din raţiuni financiare, în condiţiile în care astfel de măsuri trebuie repetate săptămânal, după cum am remarcat în contractele municipiului cu firma privată. „Ne pregătim de a doua dezinfecţie, de joi, 9 aprilie, sau de luni, 13 aprilie, pe care o vom face în regie proprie, ca să ne coste mai puţin. Am cumpărat un atomizor şi o pompă, pe care o punem pe tractorul Primăriei, am luat detergent pentru spălatul străzilor, cu clor în el, ultima variantă, cu biocid, care nu e nici toxic, are toate avizele, ca să nu avem probleme. Vom face dezinfecţia stradală, la cimitire, la biserici, în spaţiile publice.”, ne-a anunţat primarul Toader. 

RUCĂR: Dezinfecţia, realizată cu firma Pet Electric Global  

Numărul izolaţilor la domiciliu, potrivit comunicării primarului Ionel Dulamă din 7 şi 8 aprilie, scăzuse la două persoane. Pe 9 aprilie, la Rucăr, termenul de 14 zile expirase pentru toată lumea. „Şoferii autovehiculelor de transport de marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone se încadrează în prevederile art.12 şi 13 din Ordonanţa Militară nr.7/4 aprilie 2020. Menţionăm că niciuna dintre aceste persoane nu manifestă simptomatologie asociată COVID-19.”, precizează edilul rucărean.

Articolele la care face referire informarea sa prevăd că: „La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin care îşi asumă locaţia unde pot fi contactaţi în perioada dintre curse. Aceştia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/carantinare, cu condiţia asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecţie împotriva COVID-19” (articolul 12). „Prevederile articolului 12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care se deplasează, în interesul desfăşurării profesiei, din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidenţă al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceştia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverinţă de salariat, asumată de angajator” (articolul 13).

Pentru dezinfecţia la Rucăr, Ionel Dulamă a apelat la serviciile firmei Pet Electric Global, care s-a achitat de sarcină pe 4 aprilie. 

 DÂRMĂNEŞTI: S-au stropit şi asfaltul, şi pietrişul, şi pământul  

La Dârmăneşti, butoiul metalic, cărat de tractorul Primăriei, a fost plimbat pe toate străzile, uliţele şi ulicioarele din localitate, organizatorii acţiunii dedicându-i un album foto cu 92 de instantanee, pentru a avea dovada, în faţa superiorilor, că s-au stropit şi asfaltul, şi pietrişul, şi pământul. Campania, întreprinsă de autorităţi, la fel ca la Stoeneşti, fără a se apela la un operator profesionist, a avut loc pe 4 aprilie. „Din dispoziţia primarului comunei Dârmăneşti, Emilian Ciolan, toate străzile din comună au fost dezinfectate cu o substanţă pe bază de clor, avizată de Ministerul Sănătăţii. Substanţa folosită este produsul biocid TP2 – hipoclorit de sodiu, soluţie 1,25% clor activ.”, anunţă angajatul care asigură comunicarea Primăriei şi care a însoţit pe teren echipa de lucru, imortalizând întreg traseul parcurs de tractorul intrat nu numai pe străzile principale, ci şi pe fundăturile lipsite de asfalt.

BUGHEA DE SUS: Încă o mie de măşti cumpărate de primarul Tarbă 

A treia achiziţie de măşti, produsă la Bughea de Sus, s-a consumat pe 7 aprilie, când primarul Nicolae Tarbă a lansat o nouă comandă. De data aceasta, pentru 1.000 de măşti chirurgicale (în trei straturi), după precedentele constând în 100 de măşti textile, căci alt fel nu se găseau în urmă cu două săptămâni, şi 500 chirurgicale, procurate în momentul în care furnizorii şi-au refăcut stocurile. Ultimele, cumpărate în urmă cu trei zile, de la o firmă din Bucureşti, NIC&GE Executiv SRL, costă 5,35 lei bucata, de unde rezultă un total al tranzacţiei de 5.350 lei.

HÂRTIEŞTI: S-a cumpărat dezinfectant la Primărie

După măşti şi produse de curăţenie, subordonaţii de la Achiziţii ai primarului Petre Andrei au lansat, pe 6 aprilie, o comandă de igienizant pentru mâini şi dezinfectant pentru suprafeţe. Materialele necesare dezinfecţiei la Primărie sunt livrate administraţiei publice de la Hârtieşti de o firmă din judeţul Timiş, SC Keinhell Prod SRL, la preţul de 1.904 lei.  

VLĂDEŞTI: Achiziţie de 500 de măşti din bumbac, reutilizabile, confecţionate la Câmpulung   

Primele 500 de măşti, cumpărate de primarul Cristian Hristu Dică, au făcut obiectul unei comenzi, lansate prin SICAP, pe 7 aprilie. Edilul de la Vlădeşti a optat pentru un produs mai ieftin, pe care furnizorul contractat, SC COG 98 Top Production SRL, din Câmpulung, îl vinde cu 3,55 lei bucata. 1.775 lei este valoarea achiziţiei efectuate de Primăria Vlădeşti, constând în măşti „cu rol de protecţie, realizate din material textil peliculizat, bumbac 100%. Masca de protecţie este reutilizabilă, împotriva particulelor lichide şi prafului, cu următoarele caracteristici: 2 straturi de bumbac 100%, cu densitate 150g/mp; dimensiune 18 x 8,5 cm; sistem de prindere cu elastic după urechi; oferă protecţie împotriva particulelor de praf, făinuri, mirosuri şi stropi uşori de lichide.” (sursa fotografiilor: Facebook) Magda BĂNCESCU    

 

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!