Marţi seara, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susţinut o declaraţie de presă la sediul MAI, în cadrul căreia a fost prezentată Ordonanţa Militară numărul 3, care prevede restricţii de circulaţie mult mai dure, pentru a preveni în acest fel propagarea noului virus COVID-19. Cu toate acestea, miercuri de dimineaţă, două persoane din cătunul de romi Rudeni, comuna Mihăeşti, care au o relaţie de concubinaj, au încălcat măsura izolării la domiciliu, ieşind din casă, la cumpărături. Au fost depistate de oamenii legii şi au fost băgate forţat într-un centru instituţionalizat de carantină.
Claudia (46 de ani) şi Spiridon (47 de ani) reveniseră în ţară, din Austria, pe 23 martie 2020, şi li se impusese de către autorităţile locale izolarea la domiciliu, pentru 14 zile. Zis, dar nu şi făcut. După două zile de stat în casă, cei doi concubini au decis să iasă la cumpărături. Nu la vreun magazin din comună, ci tocmai la Kaufland, la Mioveni. Spre ghinionul lor, au fost prinşi, la scurt timp, de poliţişti şi duşi într-un centru de carantină din Piteşti, unde vor sta, sub pază, alte două săptămâni. În plus, cei doi au de plătit şi o amendă de 5.000 de lei fiecare.
Pe 26 martie, s-a făcut o lună de când, în România, a fost confirmat primul caz de SARS-CoV-2. Era vorba de un bărbat de 20 de ani, din judeţul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar numărul cazurilor se apropie de 1.000. Iar în ultima săptămână, România a înregistrat şi primele decese din cauza coronavirusului. În câteva zile, au ajuns la 17. Jumătate dintre aceste decese au legătură cu Spitalul Judeţean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare în România. Până acum, cea mai tânără victimă a coronavirusului în România are 52 de ani. Acestui bilanţ i se adaugă încă opt români care au murit în străinătate: unul în Franţa şi şapte în Italia. Evoluţia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din ţară a fost una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în ultimele trei zile. De luni şi până ieri, au fost raportate mai bine de jumătate din numărul total de îmbolnăviri. Dacă, la început, persoanele infectate erau români întorşi din Italia, pe parcurs, s-au înmulţit cazurile comunitare, iar odată cu acestea, şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2. Oficialii spun că 10% din totalul îmbolnăvirilor sunt cadre medicale. Cei mai mulţi bolnavi din România au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Din 26 februarie şi până acum, mai puţin de 10% dintre bolnavi s-au şi vindecat.
Cea mai mare schimbare s-a produs, însă, în modul de viaţă al românilor. Pe 11 martie, au fost suspendate cursurile în învăţământ, iar pe 16 martie a fost decretată starea de urgenţă. Au fost impuse restricţii de circulaţie, au fost suspendate curse aeriene, s-au închis localurile publice şi s-au interzis adunările şi competiţiile sportive. Iar marţi, 24 martie, prin Ordonanţa Militară Nr.3, circulaţia tuturor persoanelor a fost restricţionată drastic. Cuvântul de ordine: staţi în casă! Este, deocamdată, metoda cea mai eficientă în lupta cu pandemia de Covid-19 şi este aplicată deja în foarte multe ţări. S-a calculat că o treime din populaţia globului trăieşte acum în izolare, informează digi24.ro. Ama IVAN