Bărbatul dorea, de fapt, să afle noua adresă a fostei concubine care îl părăsise în urmă cu trei luni
Alarmă falsă, marţi, la Câmpulung! Poliţiştii musceleni au fost în alertă, după ce un bărbat de 29 de ani, din Dragoslavele, a sunat la 112 şi a reclamat faptul că fosta lui iubită este sechestrată de persoane necunoscute într-un imobil din municipiu. În cele din urmă, oamenii legii au stabilit că lucrurile stăteau cu totul altfel, tânărul folosindu-se de ei ca să afle adresa femeii, care-l părăsise cu trei luni în urmă. Pentru gestul său, bărbatul a fost sancţionat contravenţional, conform legii.
Amendat cu 400 de lei
Alarma s-a dat printr-un apel la 112, în jurul orei 13.00. Tânărul din Dragoslavele a spus că fosta concubină s-ar afla într-un real pericol şi a cerut ajutor autorităţilor. Femeia se afla, însă, bine-mersi şi nu era deloc încântată să dea ochii cu fostul iubit. „Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung au fost alertaţi în urma unui apel primit de la un bărbat de 29 de ani, din Dragoslavele, care a susţinut că fosta sa concubină, cu care încheiase de curând relaţia, ar fi într-o situaţie de pericol, aflându-se la o adresă din Câmpulung, pe care nu o cunoaşte. Poliţiştii au contactat-o pe femeia în cauză care, iniţial, nu a vrut să comunice locaţia la care se afla. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că femeia nu se afla în pericol şi nici nu a fost victima vreunei infracţiuni. Pentru verificarea aspectelor sesizate, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung şi cei ai Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti au obţinut relaţii inclusiv de la vecini şi rude ale femeii”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Argeş.
Poliţiştii au stabilit în urma cercetărilor că relaţia dintre cei doi se rupsese în urmă cu aproximativ trei luni, femeia, în vârstă de 33 de ani, găsindu-şi un alt partener de viaţă. Tânărul de 29 de ani nu se împăcase deloc cu gândul că fusese părăsit şi a ticluit planul cu sechestrarea pentru a afla de poliţişti noua adresă a fostei iubite. Planul a dat greş, iar individul a fost amendat cu 400 de lei pentru ,,alarmarea organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, fără motiv întemeiat”.
Apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin 112, sancţionate cu amenzi usturătoare
Poliţiştii argeşeni reamintesc faptul că, începând cu ziua de 26 ianuarie 2020, în cadrul pachetului legislativ menit să întărească autoritatea poliţiştilor, au intrat în vigoare o serie de prevederi legale aduse de Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Aceasta modifică şi completează Legea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, precum şi Legea nr. 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Astfel, prin Legea 192 din 2019, sunt publicate, în actul normativ, procedurile urmate de poliţişti la efectuarea activităţilor obişnuite, cum sunt cea de legitimare, control corporal, al bagajelor, al vehiculului, precum şi condiţiile de utilizare a forţei, a mijloacelor din dotare şi de conducere a unei persoane la sediul Poliţiei.
Totodată, au intrat în vigoare prevederi mai aspre în situaţia refuzului unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii, precum şi sancţiuni cu un cuantum mărit în cazul repetării unor fapte de adresare de injurii sau tulburarea liniştii locuitorilor în termen de 24 de ore. Începând cu data de 3 septembrie 2019, cadrul legal privind apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin 112 s-a schimbat, devenind mai strict. „Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Totodată, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor. În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie (structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniile ambulanţei, serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare – S.M.U.R.D., poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri) în mod nejustificat. Exemple de situaţii de urgenţă: accidente de aviaţie, la metrou, feroviare, cu victime, persoane blocate, navale, montane, în peşteri, canioane, determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice, electrice, chimice, cutremure, fenomene hidrologice, meteo periculoase, fulgeraţi, trăsniţi, persoane căzute în locuri publice, conflicte şi agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute, găsite etc. Nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice etc.”, susţin poliţiştii. Ama IVAN