Conform Prefecturii Argeş, 7 argeşeni sunt în carantină la Bucureşti, nici unul în carantină în Argeş, iar 173 sunt izolaţi şi monitorizaţi la domiciliu
Noul coronavirus afectează populaţi mai mult din punct de vedere al panicii decât al virulenţei. Conform ultimilor informaţii de la Prefectură, 7 argeşeni sunt în carantină la Bucureşti, nici unul în carantină în Argeş, iar 173 sunt izolaţi şi monitorizaţi la domiciliu. Dintre argeşenii care erau în carantină, vineri, 28 februarie, 11 sunt copii şi opt sunt cadre didactice, după cum a declarat Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general. „Mai sunt doi copii din Argeş care sunt în izolare în Italia. Este vorba despre copii care au fost în Italia sau ai căror părinţi au venit din Peninsula Italică. Nu se pune problema închiderii şcolilor în acest moment”, a mai spus Tudosoiu.
Chiar şi în Câmpulung s-a vehiculat că o familie recent întoarsă din Italia s-a autoizolat la domiciliul. Oamenii locuiesc în cartierul Grui şi ar respecta măsurile stabilite de autorităţi, care au recomandat că şi atunci când testele sunt negative sau n-au simptome, să se stea cel puţin două săptămâni în casă.
Trebuie respectate măsurile de igienă şi protecţie recomandate de autorităţi
Subprefectul Adrian Bughiu, a venit cu date concrete, care să arate că situaţia nu e chiar aşa de „neagră”. „Rata mortalităţii: Ebola – 50%; SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) – 10%; COVID-19 (Noul Coronavirus) – 2%. Gripa duce anual la între 3 şi 5 milioane de îmbolnăviri grave la nivel global şi între 290.000 şi 650.000 de decese cauzate de complicaţii respiratorii (conform OMS). Nu vine Apocalipsa, sau cel puţin nu adusă de noul coronavirus. Nu e cazul să golim supermarketurile şi să ne baricadăm trei luni în casă sau să ne punem viaţa pe pauză. Totuşi, presiunea pe autorităţi pentru a se pregăti de evitarea declanşării unei epidemii e binevenită. Chiar dacă e similar cu gripa ca periculozitate, e important să fie combătut şi să nu avem încă un virus care zburdă liber prin lume, cauzează îmbolnăviri şi decese, suferă mutaţii şi generează periodic tulpini noi, mai mult sau mai puţin periculoase. Ce trebuie să facem noi este să respectăm măsurile de igienă şi protecţie recomandate de autorităţi – atât cele pentru protecţia noastră, cât şi cele pentru protejarea celor din jur în cazul în care am putea fi noi înşine bolnavi. Cu alte cuvinte, să manifestăm prudenţă, mai degrabă decât panică şi isterie”, afirmă Adrian Bughiu.
Gripa sezonieră, mai periculoasă decât coronavirusul. 160 de argeşeni bolnavi de gripă
La finele săptămânii trecute, cazurile confirmare şi raportate la Direcţia de Sănătate Publică Argeş ajunseseră la 160. Bolnavii raportaţi în această săptămână la DSP sunt din Aninoasa, Bascov, Câmpulung, Izvoru, Mozăceni, Nucşoara, Piteşti, Ştefăneşti şi Vultureşti. Dintre pacienţi, 102 s-au infectat cu virusul gripal B, 41 – cu virusul AH3 şi 17 – cu virusul AH1. De notat că, 121 bolnavi sunt copii şi 39 adulţi. Ultimele 10 cazuri au fost înregistrate la: o femeie de 77 ani din Vultureşti – virus B, un copil de 10 ani din Piteşti – virus B, un copil de 7 ani din Piteşti – virus B, un adolescent de 17 ani din Ştefăneşti – virus AH3, un bărbat de 67 ani din Izvoru – virus AH3, un tânăr de 20 ani din Câmpulung – virus AH3, o femeie de 79 ani din Aninoasa – virus AH3, un copil de 3 ani din Bascov – virus B, o tânără de 22 ani din Mozăceni – virus B şi un copil de 7 ani din Nucşoara – virus B. De la începutul sezonului gripal, în Argeş s-au înregistrat 3 decese la pacienţi adulţi confirmaţi cu gripă. “E.M.”