4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

ADEVĂRUL CREŞTIN (continuare din numărul trecut)

 

Cap. IV

CĂMINUL CREDINŢEI ŞI ÎMPĂRĂŢIA CERURILOR

2.Căminul credinţei şi Adunarea lui Dumnezeu! (Numeri 11:16-17, 24-30)

Momentul acesta din istoria poporului Israel poate ilustra relaţia dintre cele două aspecte de viaţă ale credinţei: viaţa în cort şi viaţa în tabără sau viaţa acasă şi viaţa la adunare. În toate este acelaşi Dumnezeu, acelaşi Duh al Său şi aceeaşi lucrare a Sa, care fac posibilă asemănarea dintre un loc şi celălalt.

Eldad şi Medad erau doi bătrâni respectaţi şi autoritari în Israel, aleşi să împlinească interesele lui Dumnezeu alături de Moise şi să-l ajute la purtarea sarcinii sale, în momentele când începuse să obosească. Aceşti doi bătrâni n-au putut veni la cortul întâlnirii, la chemarea lui Dumnezeu, dar erau unşi cu acelaşi Duh al lui Dumnezeu şi făceau aceeaşi lucrare de prorocire în corturile lor, în tabără, pe când ceilalţi o făceau la cortul întâlnirii. În acest fel, unii erau folosiţi de Duhul lui Dumnezeu acasă, iar ceilalţi erau folosiţi la cortul lui Dumnezeu; aceeaşi sarcină a poporului lui Dumnezeu era purtată şi acasă şi la cortul întâlnirii. Nu este alt Dumnezeu acasă sau la adunare, nici altă lucrare sau alt Duh, ci sunt aceleaşi interese sfinte şi la cortul întâlnirii şi în tabără, pe care, prin aceeaşi putere a Duhului lui Dumnezeu, le împlinesc cei credincioşi. Viaţa noastră este aceeaşi şi se trăieşte, indiferent unde, prin Duhul lui Dumnezeu şi pentru interesele Cerului.

În acest cadru, relaţiile dintre căminul credinţei şi adunare pot fi înţelese şi aplicate în diferite amănunte, ele rămânând unite prin aspectul esenţial, şi anume că Dumnezeu dă aceeaşi caracteristică esenţială vieţii noastre fie acasă, fie la adunare.

În lumina Cuvântului lui Dumnezeu, în adunare se găseşte căminul exemplar, prin relaţia model dintre Domnul Hristos şi Biserică. În mod obişnuit, când ne propunem să realizăm ceva, ne fixăm mental un anumit model. Dumnezeu ne propune în Cuvântul Său modelul desăvârşit al Domnului Hristos, pe de o parte ca Fiu, în relaţiile Lui cu Tatăl, iar pe de altă parte ca soţ, în relaţiile Lui cu Adunarea lui Dumnezeu. Prin acest model ceresc, soţii pot învăţa cum să rămână în dependenţă de Domnul Hristos, Capul, după cum El rămâne în dependenţă de Tatăl, iar soţiile pot învăţa cum să rămână în supunere faţă de soţii lor, după cum Adunarea se supune Domnului Hristos, Capul ei ceresc.

De aici se poate învăţa dragostea care trebuie să caracterizeze relaţiile de familie, o dragoste în felul desăvârşit al Domnului Hristos şi care devine izvor de putere pe pământ, în împlinirea ei. În general, un model sau un ideal dezamăgesc pe oameni atunci când încearcă să-l copieze şi nu reuşesc, dar modelul acestei familii cereşti nu dezamăgeşte pe niciun credincios, întrucât Dumnezeu Însuşi ne oferă odată cu el şi şansa de a-l împlini, prin puterea Duhului de viaţă în Hristos Isus. Astfel, în Adunarea lui Dumnezeu noi ne putem însuşi şi o învăţătură şi un model şi reguli sau rânduieli pentru viaţa trăită acasă. Căminul credinţei devine astfel locul de practică al învăţăturilor primite în Adunare, după cum un ucenic învaţă de la maistrul său întâi lucrurile teoretice, iar după aceea lucrurile practice. În Adunare ne însuşim adevărurile lui Dumnezeu, exemplificate prin modelul desăvârşit al Domnului Hristos, iar acasă putem verifica practic ceea ce am învăţat. Când acasă apar lucruri nepotrivite, mergem din nou în Adunarea lui Dumnezeu, spre a primi lumina necesară, apoi revenim acasă, spre a face un pas mai departe pe calea experienţei însuşite din Cuvântul lui Dumnezeu.

Copiii învaţă la şcoală, dar şi acasă au de făcut teme, singuri; la fel suntem şi noi, adulţii, ca nişte copii care acasă avem o mulţime de probleme şi de greutăţi, dar pentru care primim puterea şi învăţătura din Cuvântul lui Dumnezeu. În adunare se primeşte învăţătură pentru comportarea morală, iar în casele noastre se dobândeşte experienţa unei vieţi morale autentice, potrivite cu Cuvântul lui Dumnezeu. Adunarea este o şcoală unde ne însuşim adevărul, iar căminul este aceeaşi şcoală a lui Dumnezeu, unde experimentăm şi trăim adevărul, după „învăţăturile care ne-au fost date”.

În adunare, părinţii credincioşi pot învăţa creşterea copiilor, sub autoritatea Scripturii şi prin exemplul Celui mai adevărat Tată, care a avut şi a crescut cei mai mulţi copii şi tot în adunare se poate însuşi adevărata atitudine a copiilor faţă de părinţi, prin Domnul Hristos, Fiul exemplar.

(Continuare în numărul viitor)

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, 

strada Matei Drăghiceanu, nr. 3

Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!